ΕΛΛΑΔΑ

«Αριστοτέλειο Κέντρο Ανθρώπινης Ανάπτυξης»: Στόχος η ανάδειξη του ελληνισμού και της ελληνομάθειας

ΑΠΘ
Το κέντρο είναι μοναδικό στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή
INTIME NEWS/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το Αριστοτέλειο Κέντρο Ανθρώπινης Ανάπτυξης παρουσίασαν το πρωί της Παρασκευής (15/07/2022), οι συντελεστές του εγχειρήματος, στην έναρξη του 1ου Παγκόσμιου Πανομογενειακού Ιατρικού Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Aristotle Medical Forum 2022».

Η προαγωγή της υγείας, της εκπαίδευσης, της ευημερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στους λαούς διεθνώς, με έμφαση σε χώρες στην περιοχή των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, της Βορείου και της Υποσαχάριας Αφρικής, στις οποίες διαβιοί ελληνική ομογένεια σε δύσκολες συνθήκες, αποτελεί τον στόχο του «Αριστοτέλειου Κέντρου Ανθρώπινης Ανάπτυξης» («Aristotelian Centre for Human Development»).

Το Κέντρο θα δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασιών κυρίως με τις Ελληνικές Κοινότητες, την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και τα τοπικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα σε όλες τις χώρες αυτές. Για την επίτευξη των στόχων του θα χορηγεί υποτροφίες σε ομογενείς και άλλους πολίτες από τις εν λόγω χώρες ώστε να σπουδάσουν στο ΑΠΘ, θα ενισχύει νέους επιστήμονες, ιατρούς, ιερείς και δασκάλους ώστε να μεταβούν στις χώρες αυτές και να παραμείνουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υλοποιώντας δράσεις, έργα και προγράμματα του Κέντρου.

Συνέντευξη Τύπου
(από αριστερά) Οι κύριοι Μαγγιώρος, Χρυσουλάκης, Αναστασιάδης, Δημητρόπουλος και ΓκλαβίνηςNewsbomb.gr

«Το κέντρο είναι μοναδικό στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ Κυριάκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι «τα τελευταία χρόνια, η εξωστρέφεια του Τμήματος Ιατρικής μας ώθησε να κάνουμε δίκτυο καθηγητών Ιατρικής Ελλήνων της Διασποράς, το οποίο στη συνέχεια εκφράστηκε προς τα έξω μέσω ενός μεγάλου φόρουμ». «Δεδομένου ότι στο τμήμα μας λειτουργεί το πρώτο αγγλόφωνο εξαετές πρόγραμμα Ιατρικής που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και μπόρεσε να αξιοποιήσει όλο αυτό το επιστημονικό δυναμικό που είχαμε ως συνεργασίες, μας έδωσε και τη δυνατότητα αυτή η εξωστρέφεια να έχει αποτέλεσμα» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης και εξήγησε πως «σε αυτό το πλαίσιο θεωρήσαμε ότι αυτή η διεθνοποίηση και η διάθεση προσφοράς θα μπορούσε, αν συνενώσει δυνάμεις με άλλες σχολές που έχουν τα ίδια ανθρωπιστικά οράματα, να έχει αποτελέσματα πολύ ευρύτερα, πέραν των ιατρικών σε θέματα φιλοσοφίας, ανθρωπιστικά ζητήματα, ηθικής».

«Συντονιστήκαμε με τη Νομική Σχολή και με το τμήμα Θεολογίας που αντίστοιχα είχαν πρωτοβουλίες με σκοπό τη συνένωση των δυνάμεων, τον συντονισμό κάτω από ένα κέντρο, το οποίο με τη βοήθεια του υπουργείου Εξωτερικών και της ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού μπορεί να φτάσει στις άκρες της Γης. Το κέντρο που ιδρύουμε σήμερα κι έχει εγκριθεί ομόφωνα από τις σχολές μας, το Αριστοτέλειο Κέντρο Ανθρώπινης Ανάπτυξης, στοχεύει στο να δημιουργήσει έναν θεσμό, έναν πυλώνα που τα επόμενα χρόνια θα συντονίζει όλη αυτή τη δραστηριότητα, θα προσφέρει και κυρίως θα αποτελέσει και τον πρεσβευτή της εξωτερικής πολιτικής της δικής μας και της ακαδημαϊκής μας δραστηριότητας», τόνισε ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

Ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Παναγιώτης Γκλαβίνης εξήγησε πως το κέντρο είναι ένα εργαλείο, το οποίο αποσκοπεί στο να κινητοποιήσει πόρους, ανθρώπινους και υλικούς, προς τα λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη, τα αναπτυσσόμενα, όπου υπάρχουν ακόμη ελληνικές κοινότητες, υπάρχει ακόμη η ορθόδοξη Εκκλησία και αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα διαβίωσης. «Θέλουμε να συνεργαστούμε με τα τοπικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, χτίζοντας πάνω στο Erasmus International, που μας βοηθά να στείλουμε προσωπικό και φοιτητές στις χώρες αυτές» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Νίκος Μαγγιώρος, σημείωσε: «Ο γενικός στρατηγικός σχεδιασμός του τμήματός μας έχει βασική προτεραιότητα τη δημιουργία ενός διεπιστημονικού, διιδρυματικού, διεθνούς και βιώσιμου πλαισίου έρευνας, με σκοπό των ενθάρρυνση συμπράξεων μεταξύ σχολών, τμημάτων, ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων, οργανισμών -κυβερνητικών και μη- που ασχολούνται κυρίως με το θρησκευτικό φαινόμενο αλλά και γενικότερα με τις ανθρωπιστικές επιστήμες», ανέφερε.

Χρυσουλάκης: Ιστορική στιγμή η ίδρυση του Κέντρου

Ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή» την έναρξη του 1ου Παγκόσμιου Πανομογενειακού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη, «την οποία θεωρούμε την έδρα του απόδημου ελληνισμού». Όπως τόνισε, «ο ανεξάρτητος αυτός φορέας, που θα έχει τη στήριξη ενός τόσο σπουδαίου πανεπιστημιακού ιδρύματος, θα έχει διαρκώς συνεργασία μαζί μας, με την εκκλησία και άλλους ομοειδείς οργανισμούς». Στόχος είναι η ανάδειξη του ελληνισμού και η προώθηση της ελληνομάθειας, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο Συνέδριο, σημείωσε πως συμμετέχουν 220 επιστήμονες πρώτης γραμμής από 25 κράτη, καθώς και 20 ενώσεις ιατρών.

Χρυσουλάκης
Ο κ. Ιωάννης ΧρυσουλάκηςNewsbomb.gr

Ως εξαιρετική πρωτοβουλία που αντανακλά τη θέση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο στη γειτονιά, αλλά στο διεθνές σύστημα, χαρακτήρισε την ίδρυση του Κέντρου ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Αποστόλης Δημητρόπουλος. «Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί και ένα εξαιρετικό παράδειγμα εξωστρέφειας και διεθνοποίησης των πανεπιστημίων, κάτι που αποτελεί κεντρική προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρόπουλος. Σημείωσε δε ότι «μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το σύνολο των πανεπιστημίων της χώρας».

Η ιδρυτική διακήρυξη του Κέντρου

Η ιδρυτική διακήρυξη υπεγράφη λίγο αργότερα, από τον πρύτανη του ΑΠΘ, τους προέδρους της Ιατρικής, Θεολογίας, Νομικής και τους δύο γενικούς γραμματείς.

idrytiki.jpeg
O πρόεδρος της Ιατρικής του ΑΠΘ με την ιδρυτική διακήρυξηNewsbomb.gr

Αναλυτικά, η ιδρυτική διακήρυξη αναφέρει:

«Τα Τμήματα Ιατρικής, Νομικής και Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης λαμβάνουν την πρωτοβουλία να ιδρύσουν ένα Κέντρο Ανθρώπινης Ανάπτυξης στο Α.Π.Θ. με την επωνυμία "Αριστοτέλειο Κέντρο Ανθρώπινης Ανάπτυξης", στα ελληνικά, και «Aristotelian Centre for Human Development», στα αγγλικά. Το Κέντρο έχει διεθνή χαρακτήρα και αποστολή, με σκοπό να προάγει τα αγαθά: της υγείας, της εκπαίδευσης, της ευημερίας, της ελευθερίας, της ισότητας, της ανεκτικότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στις χώρες ιδίως του γεωγραφικού μας περίγυρου, με έμφαση στα κράτη των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, της Βορείου και της Υποσαχάριας Αφρικής. Ειδικότερα, αν και όχι αποκλειστικά, το Κέντρο επιχειρεί ιδίως στις χώρες εκείνες, στις οποίες διαβιοί Ελληνική Ομογένεια σε δύσκολες συνθήκες. Για το σκοπό αυτό, συνεργάζεται με τις Ελληνικές Κοινότητες και την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στις εν λόγω χώρες.

Το Κέντρο σέβεται απολύτως τις Κυβερνήσεις των χωρών στις οποίες επιχειρεί και σε καμιά περίπτωση δεν αναμιγνύεται σε εσωτερικές υποθέσεις, ούτε εμπλέκεται σε πολιτικές αντιπαραθέσεις στις χώρες αυτές.

Το Κέντρο συνεργάζεται με τις Δημόσιες Αρχές των χωρών στις οποίες ενεργεί, και όπου χρειάζεται, λαμβάνει την προηγούμενη άδεια των τοπικών Αρχών. Για την επίτευξη της αποστολής του, το Κέντρο αναπτύσσει δράσεις που προάγουν τους σκοπούς του, συνεργαζόμενο με οποιονδήποτε άλλο φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό, εθνικό, διεθνή, ευρωπαϊκό ή τοπικό, στις χώρες όπου επιχειρεί, ιδίως της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Το Κέντρο δεν έχει κρατικό χαρακτήρα και λειτουργεί ανεξάρτητα από κυβερνητικές και πολιτικές επιρροές. Ωστόσο, συνεργάζεται με κρατικούς (εθνικούς, ενωσιακούς και διεθνείς) φορείς για την επίτευξη των στόχων του και υλοποιεί προγράμματα και έργα που εμπίπτουν μεν στους σκοπούς τους, αλλά είναι συμβατά και με την δική του αποστολή. Η δράση του Κέντρου δεν αντίκειται στους στόχους και τις πολιτικές της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις χώρες στις οποίες επιχειρεί, όπου προάγει τα ευρωπαϊκά standards στους ειδικότερους τομείς στους οποίους ενεργεί, καθώς και τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό.

Για την επίτευξη των στόχων του, το Κέντρο σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις, προγράμματα και έργα συμβατά με τους σκοπούς του και την αποστολή του. Ειδικότερα, αν και όχι περιοριστικά, το Κέντρο:

- Ενισχύει Έλληνες ή άλλους πολίτες της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών (όπως ενδεικτικά και όχι περιοριστικά καθηγητές, φοιτητές και λοιπά μέλη της κοινότηταςτου Α.Π.Θ., εκπαιδευτικούς, ιερωμένους, ιατρούς, νοσηλευτές, νομικούς, μηχανικούς, οικονομολόγους, γεωπόνους, καλλιτέχνεςκ.ά.) να μεταβούν και να παραμείνουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στις χώρες στις οποίες επιχειρεί με σκοπό την υλοποίηση των δράσεων, προγραμμάτων και έργων του. Ειδικότερα, το Κέντρο ενισχύει το ανθρωπιστικό έργο που υλοποιεί η Ιατρική του Α.Π.Θ. στις χώρες της Αφρικής και οπουδήποτε προκύπτει ανάγκη, όπου παρέχει ιατρικό έργο στον τοπικό πληθυσμό.

- Χορηγεί υποτροφίες σε πολίτες των χωρών όπου επιχειρεί για να σπουδάσουν σε κάποιο πρόγραμμα σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

- Προάγει τις ανταλλαγές φοιτητών, διοικητικού προσωπικού και διδασκόντων μεταξύ του Α.Π.Θ. ή άλλων Πανεπιστημίων της Ελλάδος ή του εξωτερικού, αφενός, και αντίστοιχων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των χωρών στις οποίες επιχειρεί, αφετέρου.

- Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ελλάδα ή το εξωτερικό σε θέματα που άπτονται της αποστολής του και των σκοπών του.

- Προωθεί την Ελληνική γλώσσα και τον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στις χώρες στις οποίες επιχειρεί.

- Οργανώνει συνέδρια, θερινά σχολεία, εκδηλώσεις και workshops στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε θέματα που εμπίπτουν στο αντικείμενό του.

- Εκπονεί μελέτες συμβατές με την προαγωγή των στόχων του στις χώρες στις οποίες επιχειρεί.

- Σχεδιάζει και υλοποιεί ερευνητικές δράσεις, προγράμματα και έργα που εμπίπτουν στους σκοπούς του.

Για την υλοποίηση των δράσεων, έργων και προγραμμάτων του, το Κέντρο κινητοποιεί ανθρώπινους και υλικούς πόρους, προερχόμενους από οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό, εθνικό, διεθνή, ευρωπαϊκό ή τοπικό φορέα που μετέρχεται των αυτών ιδεωδών με το ίδιο.

Για την προαγωγήτης δράσης του, το Κέντρο δημιουργεί ένα δίκτυο συνεργασιών κυρίως με τις Ελληνικές Κοινότητες, την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και τα τοπικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα σε όλες τις χώρες στις οποίες επιχειρεί.

Ομοίως, συνεργάζεται με ομοταγείς φορείς που επιχειρούν στις ίδιες χώρες, ιδίως με τους φορείς της Ελληνικής Διασποράς των αναπτυγμένων χωρών της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας και της Αυστραλίας, που επιθυμούν να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων του στις χώρες στις οποίες επιχειρεί.

Το Κέντρο δεν έχει νομική προσωπικότητα ξεχωριστή από αυτή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από το οποίο προέρχεται και στο οποίο εδρεύει. Λειτουργεί στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών κανόνων και θεσμών και σε καμιά περίπτωση με τρόπο αντίθετο προς τους κανόνες και τους θεσμούς του Α.Π.Θ. ή με τρόπο που αντιβαίνει στους σκοπούς και τις πολιτικές του Α.Π.Θ.

Για την υλοποίηση των έργων του, το Κέντρο χρησιμοποιεί τις διαδικασίες του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Α.Π.Θ. Το Κέντρο διοικείται από τριμελή επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από τους εκπροσώπους των ακαδημαϊκών μονάδων που έλαβαν την πρωτοβουλία της σύστασής του. Ωστόσο, συνεργάζεται με όλες ανεξαιρέτως τις Σχολές και τα Τμήματα του Α.Π.Θ. που επιθυμούν να πλαισιώσουν τις δράσεις του.

Η παρούσα διακήρυξη εγκρίθηκε από τις Συνελεύσεις των Τμημάτων Ιατρικής, Νομικής και Θεολογίας του Α.Π.Θ., οι οποίεςεξουσιοδότησαν τους επικεφαλής τους να την υπογράψουν στο πλαίσιο των εργασιών του Παγκόσμιου ΠανομογενειακούΙατρικούΣυνεδρίου, που συγκαλείται στο πλαίσιο του "Aristotle Medical Forum2022", στη Θεσσαλονίκη».

Σχετικές ειδήσεις