ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Πόλεμος» με τους διακινητές – Τι λέει ο Πρόεδρος Συνοριακών Φυλάκων Έβρου

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Πόλεμος» με τους διακινητές – Τι λέει ο Πρόεδρος Συνοριακών Φυλάκων Έβρου
Tο πρώτο 7μηνο του 2022, στα ελληνοτουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα, συνελήφθησαν συνολικά 386 διακινητές.
AP PHOTO

Μεταναστευτικό: Η τουρκική στρατοχωροφυλακή οργανώνει την προώθηση των παράτυπων μεταναστών στην Ελλάδα - Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν στα χέρια τους αδιάσειστα στοιχεία που δείχνουν αύξηση των ροών προς την Ελλάδα από την Τουρκία - Για καθημερινό πόλεμο στα σύνορά μας κάνει λόγο στο Newsbomb.gr o Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, Πρόεδρος Συνοριακών Φυλάκων Έβρου

Το επεισόδιο με τους μετανάστες στη νησίδα του Έβρου αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις αλλά και το σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος όπως φαίνεται έβγαλε από το συρτάρι το σχέδιο «εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την ΕΛΑΣ, υπάρχει εντυπωσιακή αύξηση στην παράνομη είσοδο μεταναστών, μέχρι και 113,1%, αλλά και στις συλλήψεις διακινητών, το πρώτο 7μηνο του 2022 και ιδιαίτερα το τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Σύμφωνα πάντα με το αρχηγείο της ΕΛΑΣ και ειδικά όσον αφορά στα χερσαία σύνορα το πρώτο 7μηνο του 2022, στα ελληνοτουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα, συνελήφθησαν συνολικά 386 διακινητές μη νόμιμων μεταναστών, από τους οποίους οι 312 στην περιοχή του Έβρου.

Για το θέμα μίλησε στο Newsbomb.gr o o Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, Πρόεδρος Συνοριακών Φυλάκων Έβρου. Σύμφωνα με τον ίδιο: «τους τελευταίους δύο μήνες η πίεση είναι πάρα πολύ μεγάλη από τις μεταναστευτικές ροές. Το τελευταίο 15νθημερο του Αυγούστου έχουν πραγματοποιηθούν 35 συλλήψεις διακινητών. Προσπαθούμε καθημερινά να συγκρατήσουμε αυτές τις ροές. Να σας πω χαρακτηριστικά ότι καθημερινά κάνουμε 500 αποτροπές σε όλη τη γραμμή του Έβρου».

Και προσθέτει: «Πρόκειται για έναν πραγματικό πόλεμο και δίνουμε καθημερινή μάχη για να κρατήσουμε τα σύνορά μας και όλα αυτά υπό τις "ευλογίες" της Τουρκίας η η οποία υποκινεί και βοηθάει τους διακινητές και τα κυκλώματα αυτά και θα συνεχίσει για τους δικούς της λόγους να το κάνει».

Σε Έβρο και Αιγαίο

Στον Έβρο η νέα «μηχανή» που έχουν στήσει οι Τούρκοι είναι η προώθηση παράνομων μεταναστών - ακόμα και με τη χρήση βίας σύμφωνα με μαρτυρίες – σε νησίδες και η εγκατάλειψή τους εκεί σε μια προσπάθεια να υποχρεώσουν τις ελληνικές αρχές να παρέμβουν.

Στο Αιγαίο η τακτική πλέον είναι αντί οι δουλέμποροι να χρησιμοποιούν για τις μεταφορές μεταναστών πλαστικές βάρκες όπως συνέβαινε την περίοδο της «έκρηξης» των αφίξεων στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, αυτό να γίνεται πλέον με ιστιοφόρα και τελικό προορισμό την Ιταλία.

Στην τακτική αυτή αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, λέγοντας ότι δεν χρησιμοποιούν πλέον τα γνωστά περάσματα στα στενά τα οποία φρουρούνται πολύ καλά από το Λιμενικό, αλλά επιλέγονται μεγάλα ιστιοφόρα με προορισμό συνήθως την Ιταλία, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες στα Κύθηρα έφτασαν τρία ιστιοφόρα γεμάτα παράνομους μετανάστες μεταφέροντας συνολικά περισσότερους από 230 ανθρώπους με το Λιμενικό να έχει συλλάβει τρεις Τούρκους δουλέμπορους.

Στο τρίτο σκάφος, ένα καταμαράν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, που έδεσε στον Λημνιώνα την Πέμπτη (18/08), επέβαιναν 67 άτομα που αποβιβάστηκαν στα Κύθηρα και στη συνέχεια εντοπίστηκαν από τις Αρχές.

Οι 67 άνθρωποι έρχονται να προστεθούν στους άλλους 170 που αφίχθησαν με παρόμοιο τρόπο στο νησί μέσα στο τελευταίο 24ωρο.

Κύθηρα: Συνελήφθησαν τρεις διακινητές

Συνολικά 94 ήταν οι παράνομοι μετανάστες που έφτασαν στα Κύθηρα με ιστιοφόρο την Τετάρτη με τους 55 εξ αυτών να είναι ανήλικοι όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό.

Παράλληλα το Λιμενικό ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη σύλληψη των τριών Τούρκων διακινητών των παράνομων μεταναστών, ηλικίας 30, 29 και 17 ετών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού η ενημέρωση για την άφιξη των μεταναστών έγινε από άνδρες του αστυνομικού τμήματος που τους εντόπισαν στην περιοχή ¨ΠΙΣΩ ΓΙΑΛΟΣ¨ Καψαλίου.

Στο σημείο μετέβησαν Λιμενικοί και Αστυνομικοί που εντόπισαν στον δρόμο συνολικά ενενήντα 97 αλλοδαπούς (15 γυναίκες και 82 άνδρες) διάφορων εθνικοτήτων, εκ των οποίων οι πενήντα 55 ήταν ανήλικοι.

Οι παράνομοι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Καψαλίου, ενώ διαπιστώθηκε η ύπαρξη ιστιοφόρου σε βραχώδη ακτή, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί ως μέσο μεταφοράς τους. Από την προσάραξη του ιστιοφόρου δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ όλοι οι παράνομοι μετανάστες είναι καλά στην υγεία τους.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη (1εντοπίστηκε και δεύτερο σκάφος με μετανάστες στο μόλο του Καψαλίου στα Κύθηρα. Σε αυτό επέβαιναν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εβδομήντα τρία άτομα, μεταξύ των οποίων δύο Ρώσοι και οι περισσότεροι υπήκοοι Ιράκ και Ιράν.

Μηταράκης: Έτσι εργαλειοποιεί τις νησίδες στον Έβρο η Τουρκία και αφήνει μετανάστες στο ποτάμι

Για νέα προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού κατηγόρησε την Τουρκία ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με αφορμή την υπόθεση των 38 παράνομων μεταναστών που διασώθηκαν σε νησίδα στον Έβρο.

Όπως εξήγησε ο κ. Μηταράκης μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1 η Τουρκία με τον φράκτη δεν μπορεί πλέον να στέλνει μετανάστες στην ελληνική πλευρά, με τον τρόπο που χρησιμοποιούσε τα προηγούμενα χρόνια. «Έτσι τώρα, πηγαίνουν τους μετανάστες σε νησίδες, ειδοποιούνται συγκεκριμένες ΜΚΟ, οι οποίες με τη σειρά τους ειδοποιούν τα ευρωπαϊκά όργανα κι έτσι ενημερώνεται η ελληνική πλευρά για να τους περισυλλέξει» συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε και στην τακτική των Τούρκων δουλεμπόρων στο Αιγαίο, όπως συνέβη στην περίπτωση των Κυθήρων, λέγοντας ότι δεν χρησιμοποιούν πλέον τα γνωστά περάσματα στα στενά τα οποία φρουρούνται πολύ καλά από το Λιμενικό, αλλά επιλέγονται μεγάλα ιστιοφόρα με προορισμό συνήθως την Ιταλία, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία.

Ο Νότης Μηταράκης διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές Αρχές φυλάνε με αποτελεσματικότητα τα σύνορα και έτσι εξηγείται το γεγονός ότι οι μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας είναι μειωμένες κατά 76% σε σχέση με το 2019.

Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ότι ξαθημερινά αποτρέπονται 1.000 αφίξεις μεταναστών μέσω του Έβρου.

Ο Νότης Μηταράκης αποκάλυψε, τέλος, ότι προωθείται η προσθήκη επιπλέον 80 χιλιομέτρων φράκτη στον Έβρο.

Κομισιόν: Ερώτηση Βόζενμπεργκ για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από Τουρκία

Κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν «με αφορμή τη νέα απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού που επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες από την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας και της ΕΕ», κατέθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, η κ. Βόζεμπεργκ, στην ερώτησή της, αφού σημειώνει ότι «μια νέα απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού-προσφυγικού επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες από την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας και της ΕΕ, με συντονισμένες ενέργειες μαζικής αποστολής μεταναστών τόσο στα χερσαία σύνορα στον Έβρο όσο και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου», αναφέρει συγκεκριμένα ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν καταγράψει αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης παράλληλα στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα, με πιο πρόσφατο περιστατικό την αποβίβαση 170 μεταναστών στα Κύθηρα από δύο σκάφη που κατέφθασαν στο νησί στις 17 Αυγούστου με διαφορά λίγων ωρών» και ότι «στον Έβρο, αντίστοιχα, εντοπίστηκαν και διασώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τις ελληνικές αρχές 38 απελπισμένοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μια έγκυος και ένα ανήλικο παιδί, που είχαν μεταφερθεί εκεί με τη βία από την τουρκική πλευρά και είχαν σπρωχτεί σε ελληνικό έδαφος».

Για τους λόγους αυτούς και «δεδομένου ότι με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία επιδιώκει να προωθήσει ταυτόχρονα και τις επικίνδυνες γεωπολιτικές της επιδιώξεις, δημιουργώντας ενδεχομένως και συνοριακό ζήτημα», όπως αναφέρεται, η κ. Βόζεμπεργκ ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πώς αξιολογεί τα παραπάνω περιστατικά» και εάν «πρόκειται να αντιδράσει άμεσα και με ποιον τρόπο, προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση από την Τουρκία».

Σχετικές ειδήσεις