ΕΛΛΑΔΑ

Μηταράκης: Έτσι εργαλειοποιεί τις νησίδες στον Έβρο η Τουρκία και αφήνει μετανάστες στο ποτάμι

Μηταράκης: Έτσι εργαλειοποιεί τις νησίδες στον Έβρο η Τουρκία και αφήνει μετανάστες στο ποτάμι
Ο Νότης Μηταράκης κατηγόρησε την Τουρκία για τις τακτικές που εφαφμόζει στον Έβρο
AP PHOTO

Ο Νότης Μηταράκης κατηγόρησε την Τουρκία για τις τακτικές που εφαφμόζει στον Έβρο

Για νέα προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού κατηγόρησε την Τουρκία ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με αφορμή την υπόθεση των 38 παράνομων μεταναστών που διασώθηκαν σε νησίδα στον Έβρο.

Όπως εξήγησε ο κ. Μηταράκης μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1 η Τουρκία με τον φράκτη δεν μπορεί πλέον να στέλνει μετανάστες στην ελληνική πλευρά, με τον τρόπο που χρησιμοποιούσε τα προηγούμενα χρόνια. «Έτσι τώρα, πηγαίνουν τους μετανάστες σε νησίδες, ειδοποιούνται συγκεκριμένες ΜΚΟ, οι οποίες με τη σειρά τους ειδοποιούν τα ευρωπαϊκά όργανα κι έτσι ενημερώνεται η ελληνική πλευρά για να τους περισυλλέξει» συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε και στην τακτική των Τούρκων δουλεμπόρων στο Αιγαίο, όπως συνέβη στην περίπτωση των Κυθήρων, λέγοντας ότι δεν χρησιμοποιούν πλέον τα γνωστά περάσματα στα στενά τα οποία φρουρούνται πολύ καλά από το Λιμενικό, αλλά επιλέγονται μεγάλα ιστιοφόρα με προορισμό συνήθως την Ιταλία, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία.

Ο Νότης Μηταράκης διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές Αρχές φυλάνε με αποτελεσματικότητα τα σύνορα και έτσι εξηγείται το γεγονός ότι οι μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας είναι μειωμένες κατά 76% σε σχέση με το 2019.

Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ότι ξαθημερινά αποτρέπονται 1.000 αφίξεις μεταναστών μέσω του Έβρου.

Ο Νότης Μηταράκης αποκάλυψε, τέλος, ότι προωθείται η προσθήκη επιπλέον 80 χιλιομέτρων φράκτη στον Έβρο.

Σχετικές ειδήσεις