ΕΛΛΑΔΑ

Μάτι: Χρέωσαν το Δημόσιο με 62.000 ευρώ για τη μεταφορά των σορών!

Μάτι: Χρέωσαν το Δημόσιο με 62.000 ευρώ για τη μεταφορά των σορών!

Αθάνατο... ελληνικό δημόσιο, ακόμα και στις πιο μαύρες στιγμές που περνάει η χώρα, με τις απευθείας αναθέσεις και την κερδοσκοπία -εν προκειμένω κάτι περισσότερο από αισχροκέρδεια- να μην σταματούν ούτε στην εθνική τραγωδία στο Μάτι. Το newsbomb.gr αναδεικνύει τον τρόπο που έγινε η διαχείριση των σορών των θυμάτων, θέτοντας επιτακτικά το ερώτημα για το αν υπήρξε διασπάθιση δημοσίου χρήματος, από δημόσιους λειτουργούς οι οποίοι όπως φαίνεται είχαν την «ψυχραιμία» να προβούν σε τέτοιες πράξεις, πάνω από τον ανείπωτο ανθρώπινο πόνο...

Οι δραματικές στιγμές του απογεύματος της 23ης Ιουλίου 2018, οπότε και σημειώθηκε η εθνική τραγωδία στο Μάτι, αναβιώνουν αυτές τις ημέρες και ενώ είναι σε εξέλιξη η δίκη για την υπόθεση.

Μαζί με αυτές, αναδεικνύονται και άγνωστες λεπτομέρειες των όσων συνέβησαν τότε και που σχετίζονται με την απαράδεκτη διαχείριση του ζητήματος από το κράτος, πέραν των προφανών ευθυνών για τον θάνατο τον 104 ανθρώπων, αλλά και στο επικοινωνιακό πεδίο, με τους κυβερνώντες να αρνούνται πεισματικά την ύπαρξη νεκρών μέχρι το βράδυ, και ενώ ήδη οι υπεύθυνοι έψαχναν λύσεις για τη μεταφορά των δεκάδων σορών.

Όπως προκύπτει από τους διαλόγους που φέρνει στο φως το newsbomb.gr, ωστόσο, υπάρχει έντονη η οσμή σκανδάλου και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, καθώς, φαίνεται ότι το δημόσιο, η πυροσβεστική και η πολιτική προστασία δηλαδή, προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτή την πρωτοφανή για όλους κατάσταση, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να χρεώσουν το κράτος με δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τη μεταφορά των σορών, και ενώ υπήρχαν επαγγελματίες που διατίθεντο να παρέχουν δωρεάν την κρίσιμη αυτή υπηρεσία, αντιλαμβανομένοι τη δυσκολία της κατάστασης και με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.

Οι υπεύθυνοι όμως, είτε απέρριψαν ευγενικά είτε δεν απάντησαν ποτέ σε αυτές τις προσφορές και επίλεξαν τη λύση των… 62.000 ευρώ, ώστε να δώσουν τη «δουλειά» σε ένα συγκεκριμένο γραφείο τελετών, που συνεργάζεται συχνά με τις Αρχές.

Το έγγραφο της απευθείας ανάθεσης σε συγκεκριμένο ιδιώτη, για τη μεταφορά των 82 σορών. Με συνολικό κόστος, λίγο λιγότερο από 1.000 ευρώ η κάθε μία.

Το τιμολόγιο αναλυτικά

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον Νίκο Δαφερέρα, ιδιοκτήτη γραφείων τελετών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γερμανία, ο οποίος ήταν από αυτούς που προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν από την πρώτη στιγμή. Δωρεάν.

«Προσφέρθηκα από την πρώτη στιγμή να βοηθήσω και έστειλα σχετικό έγγραφο με την πρόθεσή μου στην Πυροσβεστική και στην ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα το έστειλα στα κεντρικά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και στο ΑΤ Ραφήνας. Κοινοποίησα αυτή την πρόθεσή μου και στο διαδίκτυο, και αμέσως προθυμοποιήθηκαν κι άλλοι συνάδελφοί μου να συνδράμουν.

Επικοινώνησαν μαζί μου και μου είπαν ότι μπορούν να μου στείλουν οχήματα για τις μεταφορές των σορών. Ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στα φέρετρα, μου είπε ότι μπορεί να μου στείλει όσα φέρετρα χρειαστούν, πάντα δωρεάν. Δυστυχώς, δεν έλαβα ποτέ καμία απάντηση», αναφέρει ο Νίκος Δαφερέρας.

Και σχολιάζει: «Αυτό που συνέβη με την απευθείας ανάθεση και την πληρωμή αυτού του τεράστιου ποσού, είναι άδικο προς τα θύματα και τις οικογένειες τους. Φυσικά, γεννιέται και το εύλογο ερώτημα, ότι εφόσον υπήρχε η προσφορά για δωρεάν μεταφορά, για ποιον λόγο να χρεωθεί το ελληνικό δημόσιο»…

Όπως αναφέρουν πηγές της πυροσβεστικής που έχουν γνώση της κατάστασης στο newsbomb.gr, η όλη διαδικασία φαίνεται ότι είναι παράτυπη, καθώς, η «συμφωνία» έκλεισε από την Πολιτική Προστασία, ενώ υπεύθυνη είναι η ΔΑΕ της Πυροσβεστικής.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τους κρίσιμους διαλόγους μεταξύ των υπευθύνων και γραφείων τελετών:

Η πρώτη επικοινωνία, του στελέχους της Πολιτικής Προστασίας, με το συγκεκριμένο γραφείο τελετών που ανέλαβε την υπόθεση.
Τη στιγμή εκείνη, οι υπεύθυνοι υπολόγιζαν ότι οι νεκροί είναι περίπου 50
Ο υπεύθυνος αρχίζει και συζητάει το θέμα κόστους
Ο υπεύθυνος του γραφείου τελετών ενημερώνει για το κοστολόγιό του
Οι υπεύθυνοι της Πολιτικής Προστασίας ζητούν «διακριτικότητα», για να μην γίνει... ρεζίλι το κράτος, αφού τα ΜΜΕ είναι παρόντα...

Προσφέρθηκε να παράσχει δωρεάν την υπηρεσία αλλά τον απέρριψαν!

dial7denthe.jpg
Διαφορετικός διάλογος, με άλλον υπεύθυνο γραφείου τελετών, ο οποίος διατίθεται να παρέχει αυτή τη μακάβρια, όσο και απόλυτα απαραίτητη, υπηρεσία, εκείνες τις δύσκολες ώρες, ΔΩΡΕΑΝ.
dial8analav.jpg
Η Πολιτική Προστασία ευχαριστεί τον «εθελοντή» και τον ενημερώνει ότι τελικά θα... αναλάβει άλλος την υπηρεσία...