ΕΛΛΑΔΑ

Η FAZ αποδομεί ρεπορτάζ του Spiegel για το θάνατο της «μικρής Μαρίας»

Η FAZ αποδομεί ρεπορτάζ του Spiegel για το θάνατο της «μικρής Μαρίας»

Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως «είναι αδιαμφισβήτητο ότι το μικρό παιδί με το όνομα Μαρία δεν είναι καταγεγραμμένο πουθενά»

Δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» αναδεικνύει τα σοβαρά κενά και την έλλειψη αποδείξεων που χαρακτήριζαν τις ανταποκρίσεις του «Der Spiegel» για τον φερόμενο θάνατο της «μικρής Μαρίας» στον Έβρο τον Αύγουστο.

Η FAZ στο νέο της δημοσίευμα τονίζει πώς το «Der Spiegel» ήταν το πρώτο μεγάλο μέσο ενημέρωσης που υιοθέτησε τους ισχυρισμούς μη κυβερνητικών οργανώσεων για τον φερόμενο θάνατο του 5χρονου κοριτσιού, «μολονότι δεν ήταν ουσιαστικά δυνατή μια επιτόπου αυτοψία για την ανεξάρτητη επαλήθευση της υπόθεσης στην έντονα στρατιωτικοποιημένη ελληνοτουρκική συνοριακή περιοχή του Έβρου».

Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, «είναι αδιαμφισβήτητο ότι το μικρό παιδί με το όνομα Μαρία δεν είναι καταγεγραμμένο πουθενά». Μάλιστα, στο δημοσίευμα παρατίθεται και ρεπορτάζ από τον Έβρο, σύμφωνα με το οποίο οι γονείς του φερόμενου νεκρού παιδιού δεν είχαν κρατήσει κάποιο από τα υπάρχοντά του, δεν μπορούσαν να ανακαλέσουν το σημείο που ήταν θαμμένο στη νησίδα και ούτε επιθυμούσαν την εκταφή του.

«Αν υπήρχε πέμπτο παιδί και είχε πεθάνει, όπως ισχυρίζεται το SPIEGEL, θα πρέπει να κατατεθούν τα στοιχεία, στα οποία βασίζεται αυτός ο ισχυρισμός, προκειμένου να διερευνηθεί το περιστατικό. Όταν ένα παιδί χάνει τη ζωή του, θα πρέπει να αποδίδονται ευθύνες. Είναι σημαντικό το ότι στο τέλος νίκησε η αλήθεια», ανέφερε η συντάκτρια που έκανε την έρευνα στον Έβρο, στην εφημερίδα FAZ.

Τα κείμενα του «Spiegel» για το μεταναστευτικό, έχουν αποσυρθεί από το site του περιοδικού έως ότου ελεγχθούν, υπογράφονται από την ανταποκριτή του στη Ελλάδα, Γιώργο Χρηστίδη, ο οποίος είναι γνωστός για τα επικτερικά του δημοσιεύματα σχετικά με το μεταναστευτικό αλλά και τον Maximilian Popp, ο οποίος τον Αύγουστο έγραψε αμφιλεγόμενο άρθρο γνώμης με τίτλο «Ο δρόμος της Ελλάδας προς την απολυταρχία».

Ένα μεγάλο μέρος του ρεπορτάζ της FAZ είναι αφιερωμένο σε μία πρόσφατη εμφάνιση του Γ. Χρηστίδη κατά την οποία ουσιαστικά παραδέχθηκε πως η δουλειά του δεν χαρακτηρίζεται από αμερόληπτη και αντικειμενική παρουσίαση των δεδομένων.

«Με αφοπλιστική ειλικρίνεια, ο Χρηστίδης έδωσε μία εικόνα για τη συναισθηματική του κατάσταση την περασμένη Τρίτη και είπε και πώς ερμηνεύει την έννοια της αλήθειας. Σε μια ζωντανή διάλεξή του μέσω YouTube για την “Ερευνητική Δημοσιογραφία σε περιόδους κρίσης”, δήλωσε: “Το πρώτο καθήκον της δημοσιογραφίας είναι να δείχνει την αλήθεια, αλλά προσοχή: τη δημοσιογραφική αλήθεια. Δεν είμαστε δικαστές, ούτε εισαγγελείς, ούτε αστυνομικοί... Το κριτήριο της δημοσιογραφικής αλήθειας δεν πρέπει να συγχέεται με το κριτήριο της εγκυρότητας των αποδείξεων ενώπιον δικαστηρίου”», είπε, αναφέρει η FAZ.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.

Διαβάστε επίσης:

Τα fake news του Έβρου κόστισαν ακριβά και οι ευαίσθητοι δημοσιογράφοι

Ο γερμανικός Τύπος «πυροβολεί» το Spiegel για τον Έβρο

Θεοδωρικάκος: «Τα σύνορα είναι απροσπέλαστα - Φράχτης σε όλο τον Έβρο»