ΕΛΛΑΔΑ

Αναβρασμός στους Ρομά: Οδοφράγματα και φωτιές στη μισή Ελλάδα

Αναβρασμός στους Ρομά: Οδοφράγματα και φωτιές στη μισή Ελλάδα
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Ο πυροβολισμός 16χρονου Ρομά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Φωτιές και οδοφράγματα σε Ασπρόπυργο, Μέγαρα, Αγρίνιο και Θεσσαλονίκη.

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες Ρομά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, για τον πυροβολισμό του 16χρονου από αστυνομικό.

Το βράδυ της Τετάρτης (7/12) σε νέο αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, στο ύψος της Χαλκηδόνας, προχώρησαν Ρομά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τραυματισμό του 16χρονου που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία ένας μικρός αριθμός ατόμων είχε στήσει οδοφράγματα, ενώ έβαλαν φωτιά και σε λάστιχα.

Μπλόκα σε Αγρίνιο και Μεσσηνία

Αποχώρησαν από την περιοχή του Αγίου Δημητρίου στο Αγρίνιο, τα περίπου 50 άτομα τα οποία διαμαρτύρονταν για τον τραυματισμό του 16χρονου στην Θεσσαλονίκη, έπειτα από τον πυροβολισμό αστυνομικού, κατά την διάρκεια καταδίωξης. Μετά την αποχώρηση, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έσβησαν τις φωτιές που είχαν βάλει οι διαμαρτυρόμενοι σε κάδους απορριμμάτων και λάστιχα, ενώ δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου του Αγίου Δημητρίου.

Ανάλογη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και στην περιοχή Αριοχώρι Μεσσηνίας, όπου δεκάδες άτομα απέκλεισαν την παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας - Τρίπολης και έβαλαν φωτιά σε λάστιχα. Οι συγκεντρωμένοι έχουν αποχωρήσει από την περιοχή και πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Φωτιές και πέτρες σε Αθηνών - Κορίνθου και Πύργου - Πατρών

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αθηνών-Κορίνθου σύμφωνα με ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ. Νωρίτερα είχε διακοπεί η κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα της Αθηνών- Κορίνθου στο ύψος των Μεγάρων. Συγκεκριμένα, η κυκλοφορία είχε διακοπεί από το 39 χιλιόμετρο έως το 42 χιλιόμετρο, λόγω διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν Ρομά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ. οι Ρομά είχαν πετάξει διάφορα αντικείμενα στο οδόστρωμα κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας τους και χρειάστηκε ειδικό συνεργείο καθαρισμού για να τα απομακρύνει.

Νωρίτερα στον Ασπρόπυργο ομάδες Ρομά, σύμφωνα με την Αστυνομία, έβαλαν φωτιές κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές του προαστιακού με αποτέλεσμα να υπάρξουν καθυστερήσεις στα δρομολόγια ενώ στο Μενίδι πυρπολήθηκε αστικό λεωφορείο.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, πάλι στον Ασπρόπυργο, παραδόθηκε στις φλόγες ένα κατάστημα ελαστικών. Η κινητοποίηση της πυροσβεστικής ήταν άμεση, καθώς η περιοχή καλύφθηκε από μαύρους καπνούς λόγω της πυρκαγιάς.

Τέλος, μεγάλη ένταση επικράτησε και στην εθνική οδό Πύργου - Πατρών, όπου ομάδα περίπου 30 ατόμων απέκλεισε τον δρόμο στο ύψος των Βραχνέικων. Οι συγκεντρωμένοι άναψαν φωτιές σε κάδους, ενώ ομάδα Ρομά προχώρησε σε ανάλογες δράσεις και στη παραλία Πατρών νωρίτερα.