ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση F-4 Phantom: Η Ελλάδα πενθεί τους «αθάνατους» Τσιτλακίδη, Τουρούτσικα

Τσιτλακίδης Τουρούτσικας
Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης, υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας. Αθάνατοι...
ΓΕΑ

Πτώση F-4 Phantom: Ο επίλογος της τραγωδίας μετά την πτώση του μαχητικού στο Κατάκολο, γράφτηκε την Τετάρτη (1/2) με την επιβεβαίωση του θανάτου του κυβερνήτη, σμηναγού Στάθη Τσιτλακίδη, μετά από αυτόν του συγκυβερνήτη, υποσμηναγού Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα. Η πολιτική ηγεσία της χώρας εξέφρασε τα συλλυπητήριά της και θα εκπροσωπηθεί στην τελευταία πράξη του δράματος για τους δύο αεροπόρους που έπεσαν για την πατρίδα σε καιρό ειρήνης.

Ανείπωτη θλίψη και ένα πέπλο πένθους έχει απλωθεί σε όλη τη χώρα, από την τραγωδία της πτώσης του μαχητικού F-4 Phantom στα ανοικτά του Κατάκολου της Ηλείας, το πρωί της Δευτέρας (30/1). Το μαχητικό εκτελούσε μια δύσκολη και απαιτητική άσκηση «χαμηλής ναυτιλίας», στο πλαίσιο της οποίας έκανε πτήση μόλις 100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ήταν περίπου 10:30 όταν το πρώτο μαχητικό, που ήταν επικεφαλής της άσκησης, έχασε από το οπτικό του πεδίο το δεύτερο, στο οποίο κυβερνήτης ήταν ο σμηναγός Στάθης Τσιτλακίδης και συγκυβερνήτης ο υποσμηναγός, Μάριος Μιχαήλ Τουρούτσικας.

Οι δύο αεροπόροι σε διάστημα 48 ωρών επιβεβαιώθηκε πως είναι νεκροί, με τις Ένοπλες Δυνάμεις και το σύνολο της χώρας να θρηνούν την απώλεια. Δύο νέα παιδιά, γεμάτα όνειρα, φιλοδοξίες και θέληση για να υπηρετήσουν με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό την πατρίδα μέσω της Πολεμικής Αεροπορίας, συνάντησαν τον θάνατο στον Κυπαρισιακό κόλπο. Ο πόνος για τις οικογένειές τους, αβάσταχτος. Τα λόγια της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, έδωσαν τον τόνο της θλίψης που επικρατεί στη χώρα μετά το τραγικό συμβάν. Οι συγγενείς και οι φίλοι, όμως, του Στάθη Τσιτλακίδη και του Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα, παραμένουν απαρηγόρητοι και συνάμα υπερήφανοι για τα δύο «αετόπουλα» που πέταξαν για πάντα στους ουρανούς και μπήκαν στο «Πάνθεον» των ηρώων.

Την ίδια ώρα που στα ανοικτά του Κατάκολου συνεχίζονται οι έρευνες για να βρεθεί το «κουφάρι» του μοιραίου F-4 Phantom, ετοιμάζεται να παιχθεί και η τελευταία πράξη του δράματος για τους δύο αεροπόρους που χάθηκαν πρόωρα. Οι κηδείες των δύο νεαρών αξιωματικών θα τελεστούν με ένα 24ωρο διαφορά, στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Ο συγκυβερνήτης υποσμηναγός Τουρούτσικας θα ταφεί στην Αρκαδία την Πέμπτη, ενώ ο κυβερνήτης σμηναγός Τσιτλακίδης, την Παρασκευή στο Νευροκόπι.

Στην κηδεία του Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα, θα παρευρεθούν ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τιμώντας τον ήρωα Ίκαρο και στηρίζοντας την οικογένειά του. Το «παρών» φυσικά θα δώσει και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά, οι οποίοι θυμίζουμε πως και την Τρίτη βρέθηκαν στο σπίτι της οικογένειας Τουρούτσικα, ενώ την Τετάρτη μετέβησαν και στο Κάτω Νευροκόπι για να εκφράσουν τη συμπαράσταση ολόκληρης της οικογένειας των Ενόπλων Δυνάμεων στους γονείς του Μάριου Τουρούτσικα.

Στην Τρίπολη αναμένεται να βρεθούν και δεκάδες συνάδελφοι του Υποσμηναγού. Στελέχη της 338 Μοίρα Διώξεως και Βομβαρδισμού «Άρης», έμπειροι «φαντομάδες», απόστρατοι και συνάδελφοι από όλη την Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να βρεθούν στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλεία, στην Πλατεία Άρεως της Τρίπολης. Ακολούθως, η ταφή του αθάνατου ιπτάμενου της Πολεμικής Αεροπορίας, θα γίνει στην κοινότητα Πικέρνι, λίγο έξω απ’ την Τρίπολη.

Στην κηδεία του κυβερνήτη, Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη θα τελεστεί η πολιτική ηγεσία της χώρας θα εκπροσωπηθεί από την παρουσία του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Σχετικές ειδήσεις