ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μέτρα: Επίδομα σε συνταξιούχους - Τι αλλάζει για αγρότες, τι ισχύει για 120 δόσεις και 72 δόσεις

Μέτρα, οφειλέτες
Νέο πακέτο μέτρων εξειδικεύει η κυβέρνηση
Eurokinissi

Το νέο πακέτο μέτρων αφορά σε συνταξιούχους που δεν έλαβαν αύξηση στις συντάξεις τους - Τι αλλάζει για τη ρύθμιση 72 και 120 δόσεων 

Το νέο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξειδικεύει στις 11:00 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που έρχονται, το πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει παράταση στα μέτρα όπως αυτά της διατήρησης μέχρι το τέλος του 2023 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, τουριστικό πακέτο, θέατρα, κινηματογράφους, γυμναστήρια και σχολές χορού.

Το νέο πακέτο μέτρων αφορά κυρίως τους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν έλαβαν καθόλου ή έλαβαν πολύ μικρές αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς, αγρότες που βάλλονται από το αυξημένο κόστος λόγω της ενεργειακής κρίσης και φορολογούμενους- ασφαλισμένους οι οποίοι δυσκολεύονται χωρίς διευκολύνσεις να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Στο νέο πακέτο, 280 εκατ. ευρώ μοιράζονται ως έκτακτο επίδομα 200-300 ευρώ τουλάχιστον 900.000 συνταξιούχοι ενώ 75 εκατ. ευρώ κερδίζουν οι αγρότες από την επέκταση της επιστροφής του ΕΦΚ του πετρελαίου που χρησιμοποιούν για τις καλλιέργειές τους για όλο το 2023. Στα 250 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος της επέκτασης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έως το τέλος του έτους.

Την αναβίωση των 120 ή 72 δόσεων για όσους τις έχασαν προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από την Κοζάνη.

«Σήμερα στη χώρα μας παρά τα σημαντικά βήμα που έχουν γίνει στη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους υπάρχουν βήματα που μπορούν να γίνουν. Η ερώτηση που κάνουν πολλοί είναι τι γίνεται αν έχω χάσει κάποιες δόσεις από μία ρύθμιση των 120 ή των 72 δόσεων. Γίνεται αυτές οι ρυθμίσεις με κάποιο τρόπο να αναβιώσουν; Η απάντηση είναι πως ναι, θα γίνεται από εδώ και στο εξής» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε πως «καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις θα μπορούν οι πολίτες να αναβιώσουν παλαιές συμμετοχές τους σε ρυθμίσεις από τις οποίες είχαν βγει».

Σημείωσε παράλληλα πως «δεν αρκεί μόνο η στήριξη στους πολίτες που δυσκολεύονται και χάνουν δόσεις από ρυθμίσεις» καθώς «υπάρχουν και συμπολίτες μας που ήταν απολύτως συνεπείς και οι οποίοι αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις του μετά την πανδημία». «Θέλουμε να κάνουμε κάτι και για αυτούς. Είναι τα θύματα της ενεργειακής κρίσης και θέλουμε να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τις νέες οφειλές που δημιούργησαν και για αυτό θα υπάρξουν εξαγγελίες αύριο για νέα σχήματα από 36 έως 72 δόσεις για τους συνεπείς δανειολήπτες που δημιούργησαν νέες οφειλές τα τελευταία χρόνια» είπε.

Οι λεπτομέρειες της απόφασης θα ανακοινωθούν σήμερα από τους αρμόδιους υπουργούς.

Αιτία για την αναβίωση των ρυθμίσεων είναι η εκτίναξη των απλήρωτων οφειλών προς τις φορολογικές αρχές στα 113 δισ. ευρώ αλλά και η πληθώρα των αιτημάτων για νέες διευκολύνσεις αποπληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών χρεών, καθώς χιλιάδες είναι τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις που εξακολουθούν να μην μπορούν να πληρώσουν παλαιές οφειλές τους.

Υπό το βάρος αυτό αποφασίστηκε να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχασαν τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, ώστε να επανενταχθούν σ’ αυτές και να συνεχίσουν να αποπληρώνουν τα χρέη τους σε πολλές δόσεις.

Έτσι εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει 10 δόσεις μιας ρύθμισης 120 δόσεων, με την προϋπόθεση πως θα καταβάλει τουλάχιστον δύο δόσεις θα επανεντάσσεται ξεκινώντας από την δόση που θα πλήρωνε κανονικά αν ήταν συνεπής και οι μηνιαίες δόσεις που θα έχουν παραμείνει απλήρωτες θα προστίθενται στο τέλος της χρονικής περιόδου της αρχικής ρύθμισης. Δηλαδή, η χρονική περίοδος εξόφλησης του χρέους, όπως είχε προσδιοριστεί με την αρχική ρύθμιση, θα επεκτείνεται κατά το χρονικό διάστημα που αναλογεί στις απλήρωτες δόσεις. Να σημειωθεί ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων είχαν ενταχθεί πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Ωστόσο στην πορεία αρκετοί έχασαν τη ρύθμιση.

Οι συνταξιούχοι και το έκτακτο επίδομα μέχρι 300 ευρώ

Έκτακτο επίδομα για τους συνταξιούχους που δεν πήραν αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς, εξήγγειλε από την Κοζάνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

O πρωθυπουργός προανήγγειλε έκτακτο επίδομα 200 – 300 ευρώ για τους συνταξιούχους που είχαν προσωπική διαφορά. «Δεν θα αφήσουμε ακάλυπτο κανένα συνταξιούχο εντός δημοσιονομικών ορίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το έκτακτο επίδομα που θα λάβουν οι συνταξιούχοι θα είναι κλιμακωτό και θα δοθεί με πληρωμή στους δικαιούχους τον Mάρτιο.

Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν τα μεγαλύτερα ποσά από το έκτακτο επίδομα

Τα μεγαλύτερα ποσά θα λάβουν 140.000 συνταξιούχοι που δεν έλαβαν καμία ενίσχυση ούτε μέσω της αύξησης του 7,75%, ούτε μέσω της επιταγής ακρίβειας αλλά ούτε και μέσω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και λαμβάνουν σύνταξη από 800-1.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι συνταξιούχοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατέβηκαν στους δρόμους διεκδικώντας αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις αλλά και επαναφορά της 13η σύνταξης. «Τα βγάζουμε δύσκολα πέρα», δήλωσε ένας συνταξιούχος. «Το 70% της σύνταξης πηγαίνει σε λογαριασμούς και σούπερ μάρκετ», μιλώντας στο MEGA.

Ένας συνταξιούχος με σύνταξη 850 ευρώ που είχε προσωπική διαφορά και δεν έλαβε καμία άλλη ενίσχυση θα λάβει ως έκτακτο επίδομα 300 ευρώ.

«Αφού επί 3,5 χρόνια εξαπάτησε και αδιαφόρησε για τους συνταξιούχους, τώρα προεκλογικά, ανακοίνωσε ένα εφάπαξ μικρό και αναντίστοιχο επίδομα, που ήδη έχει φάει η ακρίβεια».

Τα κριτήρια για το ύψος του επιδόματος στους συνταξιούχους

Τέσσερις είναι οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν από το υπουργείο Εργασίας για το επίδομα που θα δοθεί στους συνταξιούχους:

  1. Εάν έλαβαν την αύξηση του 7,75%
  2. Το ύψος της σύνταξης
  3. Στον αλγόριθμο του υπολογισμού θα μπει και το εάν οι εν λόγω συνταξιούχοι έλαβαν τα Χριστούγεννα επιταγή ακρίβειας.
  4. Άλλος ένας παράγοντας είναι εάν οι συνταξιούχοι ωφελήθηκαν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

«Τα μεγαλύτερα ποσά θα τα λάβουν όσοι δεν ενισχύθηκαν από προηγούμενα μέτρα στήριξης», δήλωσε ο κ. Τσάπαλος. «Ο πρωθυπουργός όχι μόνο διατήρησε την προσωπική διαφορά στις συντάξεις, αλλά επιχειρεί προεκλογικά να ρίξει στάχτη στα μάτια των συνταξιούχων, που δεν πήραν αύξηση», είπε ο κ. Μάντζος.

«Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες κι επικουρικές, με ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων», ανέφερε το ΚΚΕ.

Σχετικές ειδήσεις