ΕΛΛΑΔΑ

Το Newsbomb.gr στον τόπο της τραγωδίας – Αγωνία για τους αγνοούμενους, «τεμαχίζουν» το τρίτο βαγόνι

Το Newsbomb.gr στον τόπο της τραγωδίας – Αγωνία για τους αγνοούμενους, «τεμαχίζουν» το τρίτο βαγόνι
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών - Στο τρίτο βαγόνι συνεχίζονται οι έρευνες - Στην αναμονή με την αγωνία ζωγραφισμένη στα μάτια τους βρίσκονται οι οικείοι των αγνοούμενων της τραγωδίας.

Φωτορεπορτάζ: Χάρης Γκίκας

To τρίτο βαγόνι της αμαξοστοιχίας τους δυστυχήματος στα Τέμπη, επιχειρούν να τεμαχίσουν τα συνεργεία, ώστε να μοιραστεί το βάρος του και να μετακινηθεί, καθώς εκεί επικεντρώνονται από εδώ και πέρα οι έρευνες για τον εντοπισμό επιβατών.

Με την βοήθεια γερανοφόρων οχημάτων, ειδικές ομάδες συνεχίζουν να επιχειρούν παράλληλα στα δύο πρώτα βαγόνια που έχουν γίνει μια άμορφη μάζα σιδερικών και έχουν καεί ολοσχερώς. Τα πάντα γίνονται με μεγάλη προσοχή λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης και του μεγάλου όγκου των βαγονιών.

Μάλιστα, θα ελεγχθούν όλα τα κομμάτια του τρένου ξανά και ξανά μέχρι να υπάρξει η βεβαιότητα ότι έχουν ερευνηθεί τα πάντα.

Δείτε εικόνα από τη Live μετάδοση του Newsbomb.gr:

Από το πρωί επιχειρούν 72 πυροσβέστες με 24 οχήματα και 4 γερανοφόρα. Μεταξύ των πυροσβεστών περιλαμβάνονται 4 ομάδες της ΕΜΑΚ.

Επίσης από χθες το ΓΕΕΘΑ διέθεσε 20 στρατιώτες οι οποίοι βρίσκονται στο σημείο με σκηνές.

Οι διασώστες και ομάδες της ΕΜΑΚ, βήμα - βήμα, ερευνούν κάθε σπιθαμή των βαγονιών και αναζητούν διόδους για να μπορέσουν να εισέλθουν σε όλα τα σημεία.

Γύρω από το σημείο του δυστυχήματος έχουν στηθεί σκηνές ώστε να οργανώνεται καλύτερα η επιχείρηση. Εκεί οι διασώστες παίρνουν λίγες ανάσες, για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να συνεχίσουν τις έρευνες.

Συγκλονίζουν οι περιγραφές διασωστών και ανθρώπων που βρέθηκαν στο σημείο του φονικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Ο Πρόεδρος εργαζομενων ΕΚΑΒ, Γιάννης Γούλας, μίλησε στο Newsbomb.gr για την κατάσταση που επικρατεί στα Τέμπη ενώ έκανε λόγο για σκηνές βγαλμένες από ταινία.

«Εμείς βρεθήκαμε από το πρώτο λεπτό που μας ειδοποίησαν ότι υπάρχει εκτροχιασμός τρένων. Το σκηνικό το οποίο είδαμε ήταν βγαλμένο από ταινία του Χόλυγουντ. Βλέπαμε άτομα να βγαίνουν από τα βαγόνια και να ζητούν βοήθεια, βλέπαμε στα πρώτα βαγόνια φωτιά με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολο το έργο μας ώστε να πλησιάσουμε πιο κοντά στους ανθρώπους που ήθελαν τη βοήθεια μας. Υπήρχε τρόμος. Υπήρχαν άνθρωποι έξω από τα βαγόνια, στα χωράφια που εκλιπαρούσαν για βοήθεια. Άμεσα στήθηκε επιχείρηση του ΕΚΑΒ. Υπήρχαν αρκετοί διασώστες και γιατροί από το ΕΚΑΒ».

Όσον αφορά τις έρευνες αλλά και τον αριθμό των νεκρών ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί στο κομμάτι της ανάσυρση. Οι διασώστες ψάχνουν ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι. Λογικά ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σύμφωνα με αυτά που βλέπουμε»

Τέμπη: Έφτασαν τους 46 οι νεκροί - Ανασύρθηκαν άλλες τρεις σοροί από το βαγόνι

Τρεις ακόμα άνθρωποι σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr ανασύρθηκαν από τα βαγόνια του μοιραίου τρένου στα Τέμπη. Το έργο των διασωστών είναι δύσκολο αλλά συνεχίζεται προκειμένου να βρεθούν οι αγνοούμενοι. Οι έρευνες των αρμοδίων ξεκίνησαν από νωρίς στο τρίτο βαγόνι ελπίζοντας ότι θα εντοπιστούν επιζώντες. Ο απολογισμός των νεκρών φτάνει πλέον στους 46, καθώς οι διασώστες ανέσυραν ακόμα τρεις σορούς.

Η επιβατική αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ενώ η εμπορική το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα.

Η σύγκρουση έγινε υπό συνθήκες που διερευνόνται, ωστόσο αυτό που φαίνεται πως έγινε είναι ότι οι δυο αμαξοστοιχίες βρέθηκαν, μετά τον σταθμό της Λάρισας, να κινούνται στην ίδια γραμμή, καταλήγοντας να συγκρουστούν μετωπικά. Τα τρία βαγόνια που εκτροχιάστηκαν, το βαγόνι της πρώτης θέσης, το εστιατόριο κι άλλο ένα, θυμίζουν άμορφη μάζα.

Τεράστια αγωνία για τους αγνοούμενους από την σύγκρουση τρένων

Με την αγωνία ζωγραφισμένη στα μάτια τους περιμένουν οι οικογένειες των αγνοούμενων της τραγωδίας με την σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, ένα νέο από τους δικούς τους ανθρώπους. Στο ίδιο σημείο ένας νεαρός περιμένει να ενημερωθεί για τον πατέρα του, ο οποίος ταξίδευε από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη.

«Ο πατέρας μας εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Δεν έχουμε καμία πληροφορία πάμε στο νοσοκομείο και μας λένε “θα σας πάρουμε τηλέφωνο” ερχόμαστε εδώ και μας λένε “κάντε πίσω”. Πρέπει να ξέρουμε, να ελπίζουμε για το αν υπάρχουν άνθρωποι ακόμα μέσα», λέει ο άνδρας στο Newsbomb.gr.

Την ίδια ώρα η σύντροφος του αγνοούμενου, Αναστάσιου Κουτσόπουλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι εκείνος ξεκίνησε το ταξίδι του από την Καρδίτσα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

«Δεν έχουμε κάποιο νέο, δεν γνωρίζουμε ακριβώς το βαγόνι, λογικά ήταν στο δεύτερο βαγόνι», ανέφερε η σύντροφός του και συμπλήρωσε: «Στο πρώτο βαγόνι δεν ήταν σίγουρα. Από ακούσματα θεωρούμε ότι ήταν στο δεύτερο ή στο τρίτο».

Όπως είπε, έχει πάει σε όλα τα νοσοκομεία και δεν τον έχει εντοπίσει. «Ψάξαμε και στη Θεσσαλονίκη αλλά δεν τον βρήκαμε». «Μία ώρα πριν φτάσει στα Τέμπη, μιλήσαμε», είπε.

Τέμπη - Ιατροδικαστής Λεοντάρη: Πάνω από 10 οι αγνοούμενοι

Στο δύσκολο έργο της ταυτοποίησης των σορών των θυμάτων της σφοδρής σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη, με δεκάδες νεκρούς, έχουν αναλάβει οι ιατροδικαστές, ωστόσο σύμφωνα με την ιατροδικαστή Ρουμπίνη Λεοντάρη, υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 10 αγνοούμενοι.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κυρία Λεοντάρη, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή Συνδέσεις, η Ελληνική Αστυνομία έχει την ευθύνη και κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων μέσω DNA να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι, ώστε να εκδοθούν τα πιστοποιητικά θανάτου και να αποδοθούν οι σοροί, ενεργοποιώντας το πρωτόκολλο μαζικών καταστροφών.

Μέχρι στιγμής μόνο μία σορός έχει αναγνωριστεί, ενώ όλες οι υπόλοιπες θεωρούνται αγνώστων στοιχείων μέχρι την ταυτοποίηση με λήψη DNA, σύμφωνα με την ιατροδικαστή.

Σχετικές ειδήσεις