ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε η εικαστικός Σοφία Βάρη

Πέθανε η εικαστικός Σοφία Βάρη
Social Media

Ήταν σύζυγος του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη και γλύπτη, Φερνάντο Μποτέρο.

Σε ηλικία 83 ετών πέθανε η εικαστικός και γλύπτρια Σοφία Βάρη, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Η καλλιτέχνιδα κατέληξε την Παρασκευή το μεσημέρι σε νοσοκομείο του Μόντε Κάρλο.

Ήταν σύζυγος του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη και γλύπτη, Φερνάντο Μποτέρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σορός της θα μεταφερθεί από το Μόντε Κάρλο στο Παρίσι για αποτέφρωση και η τέφρα της θα «ταξιδέψει» με προορισμό τη βίλα του ζευγαριού στη Πιετρασάντα στην Τοσκάνη.

Ποια ήταν η εικαστικός

Η Σοφία Βάρη γεννήθηκε στη Βάρη Αττικής, από όπου πήρε και το όνομα της από πατέρα Έλληνα και μητέρα Ουγγαρέζα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού.

Τα πρώτα της καλλιτεχνικά βήματα τα έκανε στο πεδίο της παραστατικής ζωγραφικής, όμως από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 στράφηκε στη γλυπτική. Στα έργα της χρησιμοποιεί μπρούτζο και μάρμαρο και συνήθως είναι μεγάλων διαστάσεων.

Έχει επίσης καταπιαστεί με τα κοσμήματα και τα κολαζ. Προέρχεται από αριστοκρατική οικογένεια (το γένος Κανελλοπούλου).

Στην οικογενειακή έπαυλη στη Βάρη, από όπου δανείστηκε τελικά το όνομά της, υπογράφηκε η Συμφωνία της Βάρκιζας. Τα παιδικά και νεανικά της χρόνια τα έζησε σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελβετία, ενώ σπούδασε στην École des Beaux-Arts στο Παρίσι.

Από όταν γνώρισε τον κολομβιανό σύζυγό της τη δεκαετία του ‘70 έζησαν μεταξύ Ριονέγκρο στην Κολομβία, Πιετρασάντα στην Ιταλία, Παρισιού, Νέας Υόρκης, Εύβοιας και φυσικά Μόντε Κάρλο.