ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές 2023: Προεκλογικές συγκρούσεις για φορολογία και οικονομία - Κόντρες για ΕΝΦΙΑ και μισθούς

Εκλογές 2023: Προεκλογικές συγκρούσεις για φορολογία και οικονομία - Κόντρες για ΕΝΦΙΑ και μισθούς
eurokinissi

Η προεκλογική περίοδος των δεύτερων εκλογών ξεκινά δυναμικά με τα τρία μεγάλα κόμματα να εξαπολύουν πυρά το ένα στο άλλο

Τα τρία μεγάλα κόμματα Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εξαπολύουν πυρά το ένα στο άλλο και επιχειρούν να εντοπίσουν εκφραστικά ή πολιτικά λάθη σε κάθε τοποθέτηση που κάνει ο εκάστοτε εκπρόσωπος σε ή και κομματικές εκδηλώσεις.

Πάντως, η φορολογία και κατ' επέκταση η οικονομία είναι αυτή που παίρνει μεγαλύτερη «πίτα» στη συζήτηση πριν από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Η Νέα Δημοκρατία δεν αφήνει σε καμία περίπτωση στο απυρόβλητο το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκεκριμένη τακτική δεν είναι φυσικά άσχετη με τον στόχο που έχει η Πειραιώς μέχρι τις δεύτερες εκλογές δηλαδή να φτάσει στην αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Έπειτα, ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να κάνει μία τρόπο τινά επανεκκίνηση μετά την ήττα της 21ης Μαΐου, ανέδειξε χθες Τετάρτη, 31 Μαΐου 2023 δια της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου το ζήτημα της φορολόγησης των υπερκερδών, συνεχίζοντας, μάλσιτα, η Κουμουνδούρου να κάνει λόγο για μείωση του ΦΠΑ.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να απαντήσει στην επίθεση της ΝΔ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη μιλά για «αδιανόητη προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας», ενώ της καταλογίζει «διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων πιο πολύ από ποτέ».

Ο ΕΝΦΙΑ άναψε «φωτιά»

Εχθές, 31 Μαΐου 2023 ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Παραστατίδης στο Open έκανε μία δήλωσε πο έφερε μία μεγάλη αναστάτωση, «εμείς πρέπει να αλλάξουμε τον λόγο, άμεσων κι έμμεσων φόρων, γιατί αυτοί πλήττουν, τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα».

Ερωτηθείς για το αν το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ, απάντησε: «Βεβαίως, αυτοί πρέπει να ενισχυθούν για να γίνει η αναδιανομή κι αυτό που πρέπει να γίνει, είναι μειωθούν οι έμμεσοι φόροι».

Η Νέα Δημοκρατία βρήκε ευκαιρία όμως να κάνει την επίθεσή της στο ΠΑΣΟΚ για το οικονομικό πρόγραμμα του.

«Μετά από τις κωμικοτραγικές αντιφάσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την κοστολόγηση του προγράμματός τους, έφτασαν στο σημείο να το εξαφανίσουν τελείως! Συγκεκριμένα: το πολυσέλιδο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ παρουσιάστηκε στις 11/12/2022 και ήταν αναρτημένο μέχρι σήμερα το πρωί. Πλέον, όμως, αντί ακόμη και για αυτό το γενικόλογο πρόγραμμα, οι πολίτες μπορούν να βρουν ένα τετρασέλιδο με συνθήματα, χωρίς καμία ανάλυση, καμία εξειδίκευση, καμία κοστολόγηση!», επισήμανε σε ανάρτησή του ο Παύλος Μαρινάκης, γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

«Πουθενά»

Το ΠΑΣΟΚ μετά τη δήλωση Παραστατίδη έκανε μια λιτή ανακοίνωση στην οποία τόνιζε ότι «πουθενά στο πρόγραμμα του δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Θέση μας είναι η προοδευτική του μείωση».

» Με προτεραιότητα την προστασία των πιο αδύναμων Ελλήνων και της μεσαίας τάξης. Όπως άλλωστε προτείνουμε για τους φόρους, που κυρίως πλήττουν τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους όπως είναι η μείωση έμμεσων φόρων, η μείωση φόρων στη μισθωτή εργασία και η μείωση φόρων στις οικογένειες με παιδιά».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης περνά σε αντεπίθεση από την Πολίχνη τονίζοντας ότι: «τα 2/3 των φορολογικών εσόδων προέρχονται από έμμεσους φόρους, που πλήττουν τους πιο φτωχούς Έλληνες και τη μεσαία τάξη», ενώ άνοιξε το ζήτημα της Υγείας και της Παιδείας.

Απευθυνόμενος στη ΝΔ, αναρωτήθηκε: «Πώς είναι δυνατόν να μη στηρίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όταν υπάρχουν οι λίστες της ντροπής στα χειρουργεία; Πώς είναι δυνατόν να μη στηρίζουν τη δημόσια Παιδεία, όταν τα παιδιά μας θέλουν καλύτερες υπηρεσίες και περισσότερα εφόδια για να αντέξουν τις σημερινές δύσκολες συνθήκες;».

Φορολογία των υπερκερδών

Σε περίπτωση που επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις έκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 η Πόπη Τσαπανίδου, σε συνέντευξη της στον ΣΚΑΪ, προχώρησε στην προαναγγελία επιβολής έκτακτου φόρου στα υπερέσοδα των επιχειρήσεων κατά τις πρώτες 50 ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για το πρόγραμμα των πρώτων 50 ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε σε «κινήσεις που έχουν εξαγγελθεί» από τον Αλέξη Τσίπρα με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ενώ στην ερώτηση πού θα βρεθούν τα χρήματα απάντησε «υπάρχει μια έκτακτη φορολόγηση στα υπερέσοδα των επιχειρήσεων».

«Δηλαδή 3,5 δισ. ευρώ φορολογία στις επιχειρήσεις στις πρώτες 50 ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει φυγή επενδύσεων» απάντησε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Άκης Σκέρτσος.

Στη συνέχεια η κ. Τσαπανίδου εξέδωσε και ανακοίνωση για αυτή τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ: «Σε όλη την Ευρώπη υπήρξε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών. Στην Ελλάδα υπήρξε ασυλία στα υπερκέρδη και αποδυνάμωση των νοικοκυριών μέσω του υψηλού ΦΠΑ. Αυτή είναι η αισχροκέρδεια του κ. Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να στηρίξει τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η σύγκρουση στα πάνελ

Η χθεσινή σύγκρουση για τη φορολογία και την οικονομία συνεχίστηκε και σήμερα, 1 Ιουνίου 2023 στο MEGA, ανάμεσα σε υποψήφιους βουλευτές των τριών κομμάτων, στην Άννα Καραμανλή από τη ΝΔ, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο από το ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έκανε λόγο για «μονταζιέρα» της ΝΔ, ενώ η Άννα Καραμανλή επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Γίνεται διαγωνισμός ποιος θα φορολογήσει περισσότερο».

Σχετικές ειδήσεις