ΕΛΛΑΔΑ

Εύβοια: Ο πατέρας του πέθανε περιμένοντας ασθενοφόρο – «Εάν είχε έρθει έγκαιρα το ΕΚΑΒ θα ζούσε»

Εύβοια: Ο πατέρας του πέθανε περιμένοντας ασθενοφόρο – «Εάν είχε έρθει έγκαιρα το ΕΚΑΒ θα ζούσε»
Eurokinissi

Εύβοια: Ένας άνδρας πέθανε περιμένοντας το ασθενοφόρο - Μέσα σε 48 ώρες τρεις θάνατοι αποκάλυψαν με τον πιο δραματικό τρόπο τα κενά στο ΕΣΥ, που έχουν πάρει πλέον επικίνδυνες διαστάσεις.

Μέσα σε 48 ώρες τρεις θάνατοι αποκάλυψαν με τον πιο δραματικό τρόπο τα κενά στο ΕΣΥ, που έχουν πάρει πλέον επικίνδυνες διαστάσεις. Οι θάνατοι σε Κω, Νέα Μάκρη και Χαλκιδική, με τους ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους καθώς περιμένουν το ασθενοφόρο, ξύπνησαν άσχημες μνήμες στο Νίκο Ζουραΐτη, ο οποίος είδε τον πατέρα του να φεύγει από τη ζωή καθώς το ασθενοφόρο δεν μπορούσε να τον μεταφέρει έγκαιρα στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό που ζήσαμε και αυτό που ζούμε αυτές τις ημέρες. Βλέπουμε ότι συνεχίζεται. Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται εν έτει 2023 να συμβαίνουν όλα αυτά, να μην έχουν τα αυτονόητα οι πολίτες», είπε.

Το περιστατικό σημειώθηκε τον Απρίλιο, όταν ξαφνικά ο πατέρας του ένιωσε δυσφορία και έπαθε έμφραγμα.

«Βρισκόμουν στην Χαλκίδα, ο πατέρας μου και η μητέρα μου βρίσκονταν στο εξοχικό μας στη Δαφνούσα. Η μητέρα μου ανέφερε ότι στις 11:30 ο πατέρας μου ένιωσε δυσφορία και έπαθε έμφραγμα. Βγήκε έντρομη, φώναζε σε βοήθεια. Ήρθαν συγγενείς και γείτονες, του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και έγιναν αλλεπάλληλες κλήσεις σε ΕΚΑΒ και το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου».

Ωστόσο, το ΕΚΑΒ εξυπηρετούσε άλλο περιστατικό, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

«Το ΕΚΑΒ που υπήρχε στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου ήταν σε διακομιδή, οπότε δεν μπορούσε να έρθει. Δεν έστειλαν ούτε από Χαλκίδα ούτε από αλλού. Η μητέρα μου πήρε την απόφαση στις 12:30 να μεταφέρουν τον πατέρα μου στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου με ΙΧ. Μιλάμε για μία απόσταση ούτε 10 λεπτών. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος».

«Στον πατέρα μου προσφέρθηκε ΚΑΡΠΑ. Είχε τις αισθήσεις του μέχρι τις 12:30. Επί μία ώρα πάλευαν μόνο με ΚΑΡΠΑ. Εάν είχε έρθει έγκαιρα το ΕΚΑΒ, ο πατέρας μου θα είχε σωθεί», είπε στο MEGA o γιος του άτυχου άνδρα.

Σύμφωνα με τον κύριο Ζουραΐτη, η κατάσταση στην Εύβοια δεν δείχνει βελτίωση, γεγονός που προβληματίζει τους πολίτες, καθώς το νησί αποτελεί δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό το καλοκαίρι. Πολλοί είναι εκείνοι που ανησυχούν στην σκέψη ότι το ασθενοφόρο δεν θα μπορεί να διαχειριστεί τα περιστατικά που θα προκύψουν.

Οι ελλείψεις στον τομέα της υγείας είναι σοβαρές και μπορούν να έχουν οδυνηρές συνέπειες. Στην Εύβοια έχει εγκαινιαστεί νέα μονάδα ΕΚΑΒ στο Μαντούδι, ωστόσο δεν έχει ξεκινήσει η λειτουργία της, διότι δεν υπάρχει πλήρωμα να τη στελεχώσει.