ΕΛΛΑΔΑ

Μπάρακ Ομπάμα στο ΚΠΙΣΝ: Αν συνεργαστούμε θα ξαναχτίσουμε πάνω στα ερείπια

Μπάρακ Ομπάμα στο ΚΠΙΣΝ: Αν συνεργαστούμε θα ξαναχτίσουμε πάνω στα ερείπια
INTIME

Μπάρακ Ομπάμα: Το απόγευμα της Πέμπτης ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε στην εκδήλωση «Δημοκρατία και η νέα γενιά ηγεσίας» στην αίθουσα της Λυρικής Σκηνής, όπου μάλιστα χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους μιλώντας ελληνικά και δηλώνοντας πως «είναι πολύ ωραία που βρίσκομαι ξανά εδώ»

Στην Αθήνα βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος συμμετέχει στο Συνέδριο για την Ψυχική Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος «SNF Nostos Conference» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Νωρίτερα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε στην εκδήλωση «Δημοκρατία και η νέα γενιά ηγεσίας» στην αίθουσα της Λυρικής Σκηνής, όπου μάλιστα χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους μιλώντας ελληνικά και δηλώνοντας πως «είναι πολύ ωραία που βρίσκομαι ξανά εδώ».

Ο Μπάρακ Ομπάμα συνομίλησε επί σκηνής με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ανδρέα Δρακόπουλο, για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η δημοκρατία και τη σημασία που έχει η στήριξη στην επόμενη γενιά ηγετών.

Ο κ. Δρακόπουλος τόνισε πως «Ο Ομπάμα ήταν ο μόνος που στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας τις δύσκολες στιγμές».

Ο Μπάρακ Ομπάμα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα ΔρακόπουλοEurokinissi

Στην ομιλία του ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος, αρχικά ευχαρίστησε τον Ανδρέα Δρακόπουλο για την βοήθειά του στο έργο του αλλά και την ανάδειξη σοβαρών θεμάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έδωσε έμφαση στο έντονο ελληνικό στοιχείο στις ΗΠΑ και ειδικά στην πατρίδα του, το Σικάγο, ενώ ανέφερε πως οι ΗΠΑ έχουν την μοναδικότητα να μπορούν να φιλοξενούν ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες και εθνικότητες και να συνυπάρχουν αρμονικά.

Όπως είπε ωστόσο, στο παρελθόν υπήρχαν και σκοτεινές στιγμές της συνύπαρξης, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και τον ρόλο της Ελλάδας αλλά και πως τα παιδιά των μεταναστών είναι και δικά τους παιδιά.

«Ο κόσμος έχει φτάσει στο σημείο να μην πιστεύει τίποτα και αυτό ζημιώνει τη δημοκρατία μας. Πρέπει να μιλήσουμε με αυτούς που διαφωνούν με εμάς. Αυτό θα οικοδομήσει νέες κοινωνίες. Να κάνουμε κάτι για τους νέους που χρησιμοποιούν τα social media, ώστε να ακυρώσουμε τους φόβους μας. Πρέπει να δούμε τις εντεινόμενες ανισότητες στην οικονομία, επίσης. Μια τάση που επιταχύνεται τα τελευταία χρόνια. Για να λειτουργήσει η Δημοκρατία μας, πρέπει να έχουμε όλοι τα βασικά. Να μπορεί ο καθένας να θρέψει την οικογένειά του. Τα οικονομικά θεμέλια είναι σαθρά και αυτό δημιουργεί διαφορές και ανισότητες σε παγκόσμια κλίμακα. Πρέπει να εξαλείψουμε αυτές τις ανισότητες. Να μορφώσουμε τους νέους μας, να στείλουμε βοήθεια σε χώρες που έχουν ανάγκη... Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας» είπε μεταξύ άλλων ο Ομπάμα.

Ο Μπάρακ Ομπάμα σχολίασε και την επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης σήμερα λέγοντας πως «η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται ταχύτατα. Δεν πιστεύω πως κυβερνήσεις και θεσμοί είναι έτοιμοι να αδράξουν τα οφέλη και να αντιμετωπίσυν αυτή τη νέα κατάσταση. Η τεχνολογία απογειώθηκε στη διάρκεια της θητείας μου. Βάσει της τεχνητής νοημσούνης θα αλλάξει ταχύτητα και η Ιατρική, η επαφή με τους δικηγόρους. Ωστόσο, θα χαθούν και θέσεις εργασίας. Πρέπει να σκεφτούμε πως θα εκπαιδεύσουμε τους νέους γι' αυτό. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα υποκαταστήσει τη γνώση. Πρέπει να να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να δούμε πώς θα την αξιοποιήσουμε».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κλέινοντας την ομιλία του έστειλε το δικό του μήνυμα στους νέους. «Η δημοκρατία είναι εγκλωβισμένη και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε γι' αυτό. Λέω στα παιδιά μου να κλείσουν τα τηλέφωνά τους, να βγουν έξω, να μιλήσουν με ανθρώπους. Να δουν τα πράγματα ευρύτερα. Η ζωή είναι σύντομη, πρέπει να έχουμε το θάρρος να σηκωνόμαστε όταν πέφτουμε. Δείτε τι συμβαίνει στην Ουκρανία τι συνέβη με το πρόσφατο ναυάγιο... Σκεφτόμουν από την Ακρόπολη... ο ξεναγός μας έλεγε πως υπάρχουν ερείπια πάνω στα οποία χτίστηκε η πόλη. Αυτό πρέπει να κάνουμε, να χτίσουμε πάνω στα ερείπια. Αυτό είναι η δημοκρατία. Αν συνεργαστούμε και συμμαχήσουμε, θα ξαναχτίσουμε πάνω στα ερείπα. Αυτό είναι το μήνυμά μου στους νέους», είπε.

Τη συζήτηση στην οποία συμμετείχε ο Μπάρακ Ομπάμα προλόγισε η ιδρύτρια και γενική διευθύντρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης "The HOME Project", που φροντίζει ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στην Ελλάδα, Σοφία Κουβελάκη, η οποία το 2020 είχε συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Obama Foundation Leaders».

Στο συνέδριο το παρών δίνει και η γνωστή ηθοποιός Γκλεν Κλόουζ, ενώ στην εκδήλωση, που άνοιξε η δημοσιογράφος Άννα Μπουσδούκου, διευθύνουσα σύμβουλος του imed που ανήκει στον όμιλο του ΚΠΙΣΝ και ο Gerarld Mballe - παραβρίσκονται ο Σπύρος Νιάρχος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζόρτζ Τσούνης κ.α.

Η γνωστή ηθοποιός Γκλεν ΚλόουζEurokinissi
Ο Κυριάκος ΜητσοτάκηςEurokinissi