ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές 2023: Στις κάλπες το Σάββατο 24 Ιουνίου οι απόδημοι Έλληνες

Εκλογές

Οι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους είναι 25.610 Έλληνες εκλογείς που διαμένουν εκτός επικράτειας, περισσότεροι απ’ ότι τις εκλογές του περασμένου Μαΐου (22.855)

Στις κάλπες προσέρχονται το Σάββατο 24 Ιουνίου οι απόδημοι Έλληνες που θα ψηφίσουν για δεύτερη φορά στις εκλογές της 25ης Ιουνίου από τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό.

Οι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους είναι 25.610 Έλληνες εκλογείς που διαμένουν εκτός επικράτειας, περισσότεροι απ’ ότι τις εκλογές του περασμένου Μαΐου (22.855). Παρά τη μικρή αύξηση κατά 2755 εκλογείς, ο συνολικός αριθμός των αποδήμων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, που παίρνει μέρος στις εκλογές από τον τόπο διαμονής τους παραμένει εξαιρετικά χαμηλός.

Αυτό είναι αποτέλεσμα των απαγορευτικών προϋποθέσεων, που θέτει ο σχετικός νόμος για την συμμετοχή τους στις εκλογές – κυρίως η διάταξη που προβλέπει ότι ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει μία συνεχή διετία παραμονής στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια. Η προϋπόθεση αυτή στερεί από μεγάλη μάζα των αποδήμων, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στην Ελλάδα, την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής.

Γερμανία: Ούτε ένας στους 100 οι εγγεγραμμένοι εκλογείς

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου ζουν περίπου μισό εκατομμύριο Έλληνες, αλλά ούτε ένας στους 100 δεν ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του. Στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έχουν εγγραφεί μόλις 3.877 εκλογείς.

Οι περισσότεροι εγγεγραμμένοι, είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο, 9.501, σχεδόν διπλάσιοι απότι στις εκλογές του Μαΐου και σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων εξωτερικού.

Στις 35 συνολικά χώρες θα στηθούν εκλογικά τμήματα, θα λειτουργήσουν από τις 07:00 – 19:00 τοπική ώρα κάθε χώρας.