ΕΛΛΑΔΑ

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Μείωση τιμών κατά 20%, πακέτα προσφορών και εκπτώσεις περιμένει η κυβέρνηση

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Μείωση τιμών κατά 20%, πακέτα προσφορών και εκπτώσεις περιμένει η κυβέρνηση
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Μείωση τιμών της τάξης του 20%, πακέτα προσφορών και εκπτώσεις ζήτησε η κυβέρνηση. Απαντούν τα επόμενα 24ωρα οι ακτοπλόοι.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται οι προτάσεις των ακτοπλόων για το πώς θα μειωθούν οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια οι οποίες έχουν φτάσει σε απλησίαστα επίπεδα για τη μέση ελληνική οικογένεια. Παρά τη μείωση στο κόστος των καυσίμων, οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια παραμένουν υψηλές και αυτό ήταν ένα από τα ζητήματα που τέθηκε στη συνάντηση που έγινε το απόγευμα της Τρίτης (11/7) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά την ευρεία σύσκεψη που έγινε το πρωί της ίδιας ημέρας, με τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού και τους αρμόδιους υπουργούς Ναυτιλίας και Ανάπτυξης, ακολούθησε η συνάντηση στελεχών της κυβέρνησης, υπό τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Σπύρο Πασχάλη. Σε αυτή τη συνάντηση, η κυβέρνηση ζήτησε άμεσες μειώσεις της τάξης του 20% έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η ακατάσχετη ακρίβεια στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και να μπορέσει η μέση ελληνική οικογένεια να πάει διακοπές και σε νησιωτικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση, στην οποία παρουσιάστηκαν δεδομένα και αριθμοί. Τα κυβερνητικά στελέχη, σεβόμενα την επιχειρηματική αυτονομία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής ακτοπλοϊκής αγοράς, ζήτησαν οι ακτοπλόοι να εξαντλήσουν τις δυνατότητες που έχουν για καλύτερες τιμές στα βασικά δρομολόγια «κορμού» λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις οικονομικές δυνατότητες της μέσης ελληνικής οικογένειας.

Από κυβερνητικής πλευράς ετέθη το ζήτημα ότι παρά την σημαντική υποχώρηση στις τιμές των καυσίμων, η υποχώρηση αυτή δεν έχει αποτυπωθεί αντιστοίχως στις τιμές των εισιτηρίων. Επί της αρχής οι εκπρόσωποι των ακτοπλόων ανταποκρίθηκαν και υποσχέθηκαν να επανέλθουν μέσα στην εβδομάδα με συγκεκριμένες προτάσεις για πιο ανταγωνιστικά πακέτα εκπτώσεων προς συγκεκριμένες ομάδες επιβατών και συγκεκριμένα δρομολόγια υψηλής ζήτησης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως από πλευράς κυβέρνησης ζητήθηκε από τους ακτοπλόους να αντιληφθούν την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία και το πόσο δυσβάσταχτο γίνεται το κόστος στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους πολίτες. Επιπλέον, ζητήθηκε στις προτάσεις που θα καταθέσουν οι ακτοπλόοι για τα πακέτα εκπτώσεων και τις προσφορές, να συμπεριλαμβάνονται και οι τιμές που αφορούν στα αυτοκίνητα.

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Γιατί εκτινάχθηκαν ως και 40% οι τιμές μέσα σε τρία χρόνια

Οι ακτοπλοϊκές εταιρίες έκαναν σε λίγους μήνες 3 διαδοχικές αυξήσεις στα εισιτήρια με πρόσχημα την αύξηση των καυσίμων, όμως εδώ και 3 μήνες αν και η τιμή τους έχει υποχωρήσει κατά 45%, οι εταιρίες συνεχίζουν να πωλούν πανάκριβα τα ναύλα.

Ένας μισθός για το ταξίδι των διακοπών στα ελληνικά νησιά. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν πάρει φωτιά, και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρέμβει, όπως αναφέρει το Mega.

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν αφήνει κανένα τέτοιο ζήτημα όπως αυτό -που είναι πολύ σημαντικό- στην τύχη του, με άμεσες παρεμβάσεις είτε σαν αυτές που έγιναν στην ενέργεια και καλύφθηκαν οι αυξήσεις, είτε στην ακρίβεια τροφίμων. Ναι το παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό και θα ενημερωθείτε άμεσα για νεότερα από την κυβέρνηση», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Το ταξίδι Πειραιάς – Σύρος μετ’ επιστροφής για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά (το ένα έως 10 ετών) με ΙΧ στην οικονομική θέση καλείται να πληρώσει συνολικά 523 ευρώ. Ενώ για το ταξίδι Πειραιάς με Ρόδος μετ’ επιστροφής, πάλι για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά (το ένα έως 10 ετών) με ΙΧ θα της κοστίσει συνολικά 768€.

Στο βορειανατολικό αιγαίο το κόστος είναι σχεδόν απαγορευτικό. Η ίδια οικογένεια για το Πειραιά – Χίο ( μετ’ επιστροφής) το κόστος θα φθάσει στα 546 €. Το ίδιο ισχύει περίπου και για το ταξίδι Πειραιάς – Λέσβος ( μετ’ επιστροφής), να καλείται να πληρώσει η οικογένεια 615 €.

Πιο οικονομικά αλλά εξίσου ακριβά τα εισιτήρια για την Κρήτη, παράδειγμα Πειραιάς – Ηράκλειο ( μετ’ επιστροφής) θα κοστίσει στην αντίστοιχη οικογένεια 368 €.

Σχετικές ειδήσεις