ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Αγχίαλος: Επιχείρηση περισυλλογής θραυσμάτων – Σήμερα το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων

Νέα Αγχίαλος: Επιχείρηση περισυλλογής θραυσμάτων – Σήμερα το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων
ertnews

Νέα Αγχίαλος: Σήμερα αναμένεται να παραδοθεί και το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων το οποίο θα αναφέρει αν παραβιάστηκαν τα πρωτόκολλα πυρασφάλειας στις αποθήκες πυρομαχικών τις 111 Πτέρυγα Μάχης που ανατινάχτηκαν στη Νέα Αγχίαλο όταν η φωτιά έφτασε στο στρατόπεδο.

Στην περιοχή του Σκοπευτηρίου, πίσω ακριβώς από την αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στη θέση Καραμπά, βρίσκονται ειδικές ομάδες του Στρατού για την περισυλλογή θραυσμάτων από τα πυρομαχικά που εξερράγησαν, προκαλώντας καταστροφές στην Νέα Αγχίαλο και τους κοντινούς οικισμούς.

Μάλιστα, υπάρχει επίσημη ανακοίνωση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, σύμφωνα με την οποία σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένοι οι άνθρωποι επί μακρόν στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, τα ζώα δεν πρέπει να βόσκουν στην περιοχή μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σήμερα αναμένεται να παραδοθεί και το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων το οποίο θα απαντά στο ερώτημα εάν παραβιάστηκαν τα πρωτόκολλα πυρασφάλειας στις αποθήκες πυρομαχικών τις 111 Πτέρυγα Μάχης που ανατινάχτηκαν στη Νέα Αγχίαλο όταν η φωτιά έφτασε στο στρατόπεδο.

Τα πρώτα συμπεράσματα για την έκρηξη στην 111 ΠΜ

Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», αναλύει τα πρώτα ανεπίσημα συμπεράσματά της έρευνας.

Η αποθήκη ...δεν ήταν αποθήκη

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία των εμπειρογνωμόνων εκτός από την παράβαση των πρωτοκόλλων, διαπιστώνεται ότι η αποθήκη πυρομαχικών που εξερράγη ...δεν ήταν αποθήκη, δεν υπήρχε ως κτίριο, αλλά επρόκειτο για υπαίθριο χώρο αποθήκευσης με ανάχωμα όπου φυλάσσονταν βόμβες!

Τα ΝΑΤΟϊκά Πρωτόκολλα

Παράλληλα διαπιστώνεται ότι δεν ίσχυσαν τα νατοϊκά πρωτόκολλα για το πώς πρέπει να φυλάσσονται τα πυρομαχικά, ενώ υπήρχε η σχετική οδηγία από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο προς τις στρατιωτικές μονάδες όλες της χώρας.

Προβλέπουν ότι εάν η αποθήκη δεν είναι υπόγεια, να γίνεται ρίψη νερού ή επιβραδυντικού υγρού προκειμένου εφόσον δεν εκκενωθεί ο οπλισμός να είναι προφυλαγμένος.

Τι δεν έγινε

Το πρόσφατο μπαράζ πυρκαγιών στην Ελλάδα, απείλησε αρκετά στρατόπεδα, κι όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η πιο επικίνδυνη ήταν εκείνη της Ρόδου, όπου κινδύνυσε το στρατόπεδρο της Επιλαρχίας.

Ο διοικητής του έδωσε εντολή εκκένωσης του στρατιωτικού προσωπικού καθώς και εκκένωσης της Επιλαρχίας από τα άρματα μάχης αλλά και εντολή να εκκενωθούν οι αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων.

Μάλιστα λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων αυτή η διαδικασία επαναλήφθηκε τρεις φορές. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν συνέβη στη Νέα Αγχίαλο, όπου η φωτιά αν και δεν πλησίασε την αποθήκη πυρομαχικών, το θερμικό κύμα ήταν αυτό που προκάλεσε τις εκρήξεις.

Σχετικές ειδήσεις