ΕΛΛΑΔΑ

Ο Ότο Ρεχάγκελ γιορτάζει τα 85: «Ο άνθρωπος πίσω από τον θρίαμβο της Ελλάδας»

Ο Ότο Ρεχάγκελ γιορτάζει τα 85: «Ο άνθρωπος πίσω από τον θρίαμβο της Ελλάδας»

Το μήνυμα της γερμανικής πρεσβείας για τα γενέθλια του Ότο Ρεχάγκελ

«Ο Ότο Ρεχάγκελ, ένας από τους μεγαλύτερους προπονητές και ο άνθρωπος πίσω από τον θρίαμβο της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2004, γιορτάζει τα 85 χρόνια ζωής» αναφέρει σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η γερμανική πρεβεία.

Στο ίδιο μήνυμα, εύχεται Χρόνια Πολλά στον Ότο.

Εδώ και χρόνια ο Ότο Ρεχάγκελ ζει με τη σύζυγό του Μπεάτε στο Έσσεν, την πόλη όπου γεννήθηκε. Ωστόσο ο Ρεχάγκελ, ο οποίος κλείνει τα 85 του χρόνια, αποφεύγει όσο μπορεί τις δημόσιες εμφανίσεις. Όμως ορισμένους εορτασμούς δεν τους χάνει - όπως την 25η επέτειο από το συγκλονιστικό πρωτάθλημα που κατέκτησε με την Καϊζερσλάουτερν.

«Ένας από τους καλύτερους προπονητές»

Ο Ρεχάγκελ μοιάζει το ίδιο γυμνασμένος και ζωηρός όπως όταν ήταν 70 ετών. Όταν κάποτε ερωτήθηκε πώς διατηρεί τον εαυτό του σε τόσο καλή φόρμα, απάντησε ότι παραλείπει το μεσημεριανό γεύμα, σπανίως θα πιεί κρασί, ενώ πίνει μπύρα μόνο μετά από μεγάλους θριάμβους.

«Για μένα είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές που έχω γνωρίσει ποτέ - και έχω γνωρίσει πολλούς», δήλωσε ο Βίλι Λέμκε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Για 14 χρόνια (1981-1995) ο Λέμκε ως προπονητής και ο Ρεχάγκελ ως βοηθός του διαμόρφωσαν μια μοναδική εποχή στην ιστορία της Βέρντερ Βρέμης, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα, δύο κύπελλα και το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. «Ο Ότο ήταν ένας από τους πολύ, πολύ μεγάλους προπονητές παγκοσμίως», λέει ο Λέμκε.

Ο Ρεχάγκελ ήταν πάντοτε ιδιαίτερος, ακριβώς όπως και η καριέρα του. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του εξακολουθούν να συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες συγκινήσεις του παγκοσμίου ποδοσφαίρου μέχρι σήμερα. Το 1997 οδήγησε την Καϊζερσλάουτερν πίσω στην Μπουντεσλίγκα και ένα χρόνο αργότερα κατέκτησε το πρωτάθλημα - κάτι που δεν είχε καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στη Γερμανία πριν ή μετά.

Μία καριέρα γεμάτη επιτυχίες
Λίγα χρόνια αργότερα, η έκπληξη ήταν ακόμη μεγαλύτερη, όταν οδήγησε την Ελλάδα στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2004, στήνοντας την ομάδα σαν ένα αμυντικό τείχος. Το «πώς», ωστόσο, τον ενδιαφέρει ελάχιστα. Όπως πάντα. Επειδή «σύγχρονος είναι αυτός που κερδίζει». Όσο για το ποια ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία στη σπουδαία καριέρα του, ο Ρεχάγκελ λέει πως «η ζωή αποτελείται από διάφορα επεισόδια, οπότε είναι δύσκολο να πω ποια επιτυχία ήταν η μεγαλύτερη και σημαντικότερη. Η πιο διαχρονική, όμως, ήταν η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με την Ελλάδα. Κανείς δεν πίστευε ότι αυτό ήταν δυνατό εκείνη την εποχή».

Η κριτική για τον τρόπο παιχνιδιού της Ελλάδας σε εκείνη τη διοργάνωση στην Πορτογαλία τον αφήνει αδιάφορο. «Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που πρέπει να κάνεις: να σταματήσεις να μιλάς και να χειροκροτήσεις», είχε πει ο Ρεχάγκελ. Ο Ρεχάγκελ δεν έδωσε ποτέ σημασία σε εξελιγμένες τακτικές ή ειδικές μεθόδους εκπαίδευσης. «Ήταν απλές οι προπονήσεις του, όμως έγινε πρωταθλητής Γερμανίας με μια νεοφώτιστη ομάδα», είπε κάποτε γι' αυτόν ο πρώην επιθετικός της Καϊζερσλάουτερν, Μίροσλαβ Κλόζε.

Ο Λέμκε συμφωνεί επίσης «100%» πως οι προπονήσεις δεν ήταν εξαιρετικές, όμως η μεγαλύτερη δύναμη του Ρεχάγκελ ήταν ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόταν τους παίκτες. Για 14 χρόνια στη Βέρντερ, οι παίκτες ήταν σχεδόν πάντα οι ίδιοι, λέει ο 76χρονος πια Λέμκε. «Δεν ήταν ένας προπονητής που ήταν επιστημονικός, αλλά κατάφερνε να κερδίσει τους παίκτες απολύτως. Ήταν σαν πατέρας τους μερικές φορές».

Ίσως και σε αυτό να οφείλεται το γεγονός ότι η καριέρα του Ρεχάγκελ αποτελεί πάνω απ' όλα ένα success story, περιλαμβάνοντας μονάχα μία πραγματική αποτυχία: μετά την αποχώρησή του από τη Βέρντερ, ανέλαβε τη μεγάλη Μπάγερν Μονάχου, όμως η θητεία του εκεί τελείωσε προτού ολοκληρωθεί η σεζόν. Ακόμη, το 2012 ανέλαβε να σώσει τη Χέρτα Βερολίνου από τον υποβιβασμό, όμως δεν τα κατάφερε. Ωστόσο σχεδόν κανείς δεν έχει αυτά τα πράγματα στο μυαλό του σήμερα όταν σκέφτεται τον Ότο Ρεχάγκελ. Επειδή οι επιτυχίες του ήταν πολύ μεγαλύτερες.

Πηγή DW