ΕΛΛΑΔΑ

Πρώην Υπαρχηγός ΕΛΑΣ: «Οι χούλιγκαν δεν έπρεπε να φθάσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια»

Πρώην Υπαρχηγός ΕΛΑΣ: «Οι χούλιγκαν δεν έπρεπε να φθάσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια»
INTIME.

«Πιστεύω ότι έγιναν επιχειρησιακά λάθη από την αστυνομία», επανέλαβε ο πρώην Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Ιωάννης Ραχωβίτσας.

«Οι χούλιγκαν δεν πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους», τόνισε ο πρώην Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος εν αποστρατεία, επίτιμος αρχηγός ΕΛΑΣ – Πρόεδρος του Ινστιτούτου PADA, Ιωάννης Ραχωβίτσας, για τις αιματηρές συμπλοκές έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Οι χούλιγκαν δεν πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους»

«Η Πολιτεία πρέπει να σκύψει σε αυτά τα θέματα και να τα τελειώνει σε αγαστή συνεργασία με τη Δικαιοσύνη. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να απομονωθούν μέχρι η υπόθεση να λάβει δικαστικά τον δρόμο της. Δηλαδή, μην τους αφήσουν και ψάχνουν να τους βρουν στη Κροατία ή αλλού», υποστήριξε αρχικά.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν έπρεπε ποτέ να φθάσουν στο σημείο. Με δεδομένο ότι τους ήξεραν, τους παρακολουθούσαν· έφυγαν από το σταθμό του Περισσού με καδρόνια, με στολές, έτοιμοι για συμπλοκή, έπρεπε να πιαστούν και να τελειώσει το θέμα. Κανονικά, έπρεπε να υπάρχει δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας σε ακτίνα 12 χιλιομέτρων από το γήπεδο.

Πλέον, είναι γνωστό ότι στις 19:30 εκείνης της ημέρας, οι οπαδοί της ΑΕΚ ήταν στο πέταλο απ’ έξω και τους περίμεναν. Προφανώς, η αστυνομία το ήξερε αυτό, διότι έχει τον τρόπο. Από την άλλη, τους παρακολουθούσαν από όταν εισήλθαν στην Ελλάδα. Φαίνεται αυτό και ειδικότερα τη στιγμή που μπήκαν στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Άφησαν τα αυτοκίνητα πάνω στο σταθμό στη Νερατζιώτισσα ή τον σταθμό της Ειρήνης και έφθασαν με τα δοκάρια να βγαίνουν από το σταθμό του Περισσού. Από εκεί και πέρα, δε χρειάζονταν τίποτα παραπάνω. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν παραβατική συμπεριφορά. Έπρεπε να τελειώσει εκεί το θέμα. Δεν έπρεπε να φθάσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια», προσέθεσε ο κ. Ραχωβίτσας.

«Από διημέρου τουλάχιστον, έπρεπε να υπάρχει ένστολη αστυνομική δύναμη»

«Τέτοια δύναμη είναι τα ΜΑΤ, όχι η ομάδα “Δράση”. Η πολιτική ηγεσία σαφώς πρέπει να ενημερώνεται, αλλά δεν είναι δουλειά να καθορίσει αυτά τα θέματα. Όταν θα φθάσεις στο σημείο να έχεις σουγιάδες, παλούκια 50 εκατοστών με καρφιά πάνω, δεν πας εκεί να χαϊδέψεις.

Σε αυτή την περίπτωση, θέλω να πω ότι πλέον, η Πολιτεία πρέπει να κοιτάξει πάρα πολύ σοβαρά αυτούς τους συνδέσμους που βρίσκονται μέσα στις μεγάλες ομάδες και τις μικρότερες. Να προσέξει πολύ, ειδικά στη διασύνδεση που έχουν με το οργανωμένο έγκλημα και φαίνεται ότι πλέον, εκεί πηγαίνει το πράγμα.

Πιστεύω ότι το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα χρησιμοποιεί αυτούς τους χώρους και καλά θα έκανε η Πολιτεία να το κοιτάξει πολύ σοβαρά. Βλέπουμε ότι ο αθλητισμός, με αυτούς τους τύπους, πάει να γίνει “όχημα” για την παρανομία τους», ολοκλήρωσε ο κ. Ραχωβίτσας.

Μιχάλης Κατσουρής: «Ήταν ένα πολύ καλό παιδί, δεν προκάλεσε ποτέ» – Θρήνος και οργή στην Ελευσίνα

Θρήνος και οργή επικρατούν στη γειτονιά όπου έμενε ο άτυχος νέος, στην Ελευσίνα, με κατοίκους της περιοχής που γνώριζαν τον αδικοχαμένο νέο αλλά και την οικογένειά του, να κάνουν λόγο για «ένα πολύ καλό παιδί, το οποίο δεν προκάλεσε ποτέ».

«Τον ήξερε και ο πατέρας μου, αλλά και πολλά παιδιά. Ήταν γνωστός και καλό παιδί. Δεν προκαλούσε, δεν έκανε φασαρίες, τίποτα. Ήταν ένα ήσυχο παλικάρι, γνωριζόμασταν και με τη μητέρα του. Αγαπούσε την ομάδα, πήγαινε στο γήπεδο μονάχα για την ομάδα και τους παίκτες. Δεν είχαμε ακούσει ποτέ να δημιουργεί θέμα ή να έχει λάβει μέρος κάπου.

Ήταν ένα καλό παιδί της πόλης, είχε μία αγάπη, την ΑΕΚ. Πήγε απλώς να δει την ανοιχτή προπόνηση της ΑΕΚ, δεν πήγε να κάνει κάτι. Όπως και με τον Άλκη. Συνέχεια μαχαιρώματα, τσακωμοί. Από τη στιγμή που ήξεραν ότι θα έρθουν αυτοί (σ.σ. οι χούλιγκαν), έπρεπε να πάρουν μέτρα. Όμως, δεν τα πήραν και έγινε αυτό που έγινε, δυστυχώς», τόνισαν, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Το «χαλασμένο τηλέφωνο» της ΕΛΑΣ – Αδιάβαστες διαταγές και παραλείψεις

Μία αλληλουχία λαθών και παραλείψεων από τις περιφερειακές υπηρεσίες και το αρχηγείο της ΕΛΑΣ αποκαλύπτεται στην υπόθεση της φονικής συμπλοκής στη Νέα Φιλαδέλφεια, με θύμα τον 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή. Διαταγές που καθυστέρησαν να εκδοθούν, κατεπείγοντα σήματα που δε διαβάσθηκαν, αστυνομικοί που περιπολούσαν, αλλά έλαβαν εντολή να επιστρέψουν στη βάση τους, πριν ολοκληρώσουν την αποστολή τους, έρχονται στο φως με αιτία τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας (07/08), έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, όπως σημειώνει η «Καθημερινή».

Διαταγές που καθυστέρησαν να εκδοθούν, κατεπείγοντα σήματα που δε διαβάσθηκαν, αστυνομικοί που περιπολούσαν, αλλά έλαβαν εντολή να επιστρέψουν στη βάση τους, πριν ολοκληρώσουν την αποστολή τους, έρχονται στο φως με αιτία τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας (07/08), έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ.

Αποκαλυπτική της έλλειψης κεντρικού συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών είναι η διχογνωμία μεταξύ των αστυνομικών της Περιφέρειας Ηπείρου και της Ασφάλειας Αττικής για τον αριθμό των Κροατών που ελέγχθηκαν στα ελληνοαλβανικά σύνορα στην Κακαβιά. Οι πρώτοι αναφέρουν ότι ήλεγξαν 15 αυτοκίνητα με οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και διαβίβασαν με μέιλ στην Αθήνα τους αριθμούς κυκλοφορίας των Ι.Χ. και τα ονόματα των επιβαινόντων. Όμως, πηγές από την υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους τούς διαψεύδουν. Λένε ότι η ενημέρωση που έλαβαν από συναδέλφους τους στον μεθοριακό σταθμό αφορούσε μόλις δύο Ι.Χ. με κροατικές πινακίδες, καθώς και ότι ο έλεγχος έγινε κατόπιν δικής τους προτροπής.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αλληλουχία των αστυνομικών ενεργειών μετά την ενημέρωση της ΕΛΑΣ από τις Αρχές του Μαυροβουνίου για τη μετακίνηση των οργανωμένων οπαδών. Το γραφείο της Interpol Μαυροβουνίου έστειλε σήμα στην ΕΛΑΣ στις 10:00 της Δευτέρας, με το αρχηγείο ωστόσο να εκδίδει μία αόριστη διαταγή, που καλούσε τις αστυνομικές υπηρεσίες να λάβουν «επιβαλλόμενα αστυνομικά μέτρα».

Αν και η διαταγή έχει την ένδειξη «κατεπείγον», εστάλη από το αρχηγείο προς τις περιφερειακές υπηρεσίες 14:00 και 16:00. Μάλιστα, περισσότερες από μία πηγές ενημέρωσης αναφέρουν στην «Κ» ότι από το ηλεκτρονικό σύστημα αλληλογραφίας της ΕΛΑΣ (Police On Line) φαίνεται ότι οι αξιωματικοί των περιφερειακών υπηρεσιών είτε διάβασαν με καθυστέρηση τη διαταγή (σ.σ. μετά τις 19:00) είτε δεν τη διάβασαν καθόλου. Ορισμένοι μάλιστα απ’ αυτούς φέρεται να προέβησαν ετεροχρονισμένα (σ.σ. την επομένη της δολοφονίας) σε ενέργειες, προκειμένου να καλύψουν την αδράνειά τους.

Τα επιχειρησιακά λάθη, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ. Κατόπιν εισήγησης της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, στα διόδια της Ελευσίνας είχαν διατεθεί αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, της Τροχαίας, αλλά και μία μοτοσυκλέτα με δύο αστυνομικούς της Ασφάλειας.

Αποστολή τους, να εντοπίσουν το κονβόι με τους Κροάτες χούλιγκαν, τα ίχνη του οποίου αγνοούνταν μετά τη διέλευση των ελληνοαλβανικών συνόρων. Το διάστημα μεταξύ 19:00 και 20:00, ωστόσο, στις δυνάμεις της ΟΠΚΕ και της Τροχαίας δόθηκε εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ για «αποδέσμευση».

Τελικά, η αυτοκινητοπομπή με τους 100 – 120 Κροάτες πέρασε από το σημείο στις 22:00 κι ενώ, στα διόδια είχε απομείνει μόνο το δίκυκλο της Ασφάλειας με τους δύο αστυνομικούς με πολιτικά. Οι τελευταίοι εντόπισαν τα οχήματα αλλά μόλις αυτά μπήκαν στην Αττική Οδό, τα έχασαν. Αναφέρεται σχετικά στη δικογραφία που συνέταξε η ΕΛΑΣ: «Τη 22:00 ώρα, από εποχούμενη περιπολία της υπηρεσίας μας, εντοπίσθηκαν να διέρχονται από τα διόδια της Ελευσίνας 25 οχήματα.

Στην έξοδο της Αττικής Οδού, τα οχήματα διασπάσθηκαν, αναπτύσσοντας ταχύτητα και άλλα συνέχισαν να κινούνται επί της Εθνικής Οδού και άλλα εισήλθαν στην Αττική Οδό, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον δυνατή η επιτήρηση αυτών».

Στον Ηλεκτρικό

Όσα έχουν αποτυπωθεί στη δικογραφία επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν τελικά για το δρομολόγιο των χούλιγκαν από σταθμάρχη του Ηλεκτρικού: «Περί τη 22:55, από τη ΣΤΑΣΥ υπήρξε ενημέρωση για περίπου 100 άτομα με κουκούλες και αντικείμενα στον σταθμό “Ειρήνη”, ενώ, επί της οδού Νερατζιωτίσσης εντοπίσθηκαν σταθμευμένα τα οχήματα με κροατικές πινακίδες που αναζητούνταν», αναφέρθηκε στο έγγραφο της ΕΛΑΣ.

Στις 23:00, οι Κροάτες χούλιγκαν και οι Έλληνες συνεργοί τους, εντοπίσθηκαν στον σταθμό «Περισσός» να κατευθύνονται πεζή προς το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Τούς είδαν αστυνομικοί της ομάδας «ΔΡΑΣΗ», που είχαν μόλις δέκα λεπτά νωρίτερα πάρει εντολή να μεταβούν στο σημείο. Ο επικεφαλής της δύναμης ζήτησε ενισχύσεις με ακόμη δύο ομάδες «ΔΡΑΣΗ» και μία «ΟΠΚΕ» να φθάνουν στο σημείο μερικά λεπτά αργότερα.

Η αρχική εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων προς τους αστυνομικούς ήταν να παρακολουθούν τις κινήσεις των χούλιγκαν «εκ του μακρόθεν» και μόνο όταν ο υπαστυνόμος – επικεφαλής της δύναμης ζήτησε άδεια να επέμβουν, το κέντρο επιχειρήσεων του άναψε το «πράσινο φως», με τους αστυνομικούς να προχωρούν στις συλλήψεις των χούλιγκαν.

Σε βάρος των 105 συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τρία κακουργήματα, μεταξύ των οποίων και αυτό της ανθρωποκτονίας, δίχως να έχει προκύψει ποιος κατάφερε το μοιραίο χτύπημα στον Μιχάλη Κατσουρή. Αυτό θα προκύψει μέσα από τη διαδικασία λήψης DNA από τους συλληφθέντες και τα πειστήρια και της αντιπαραβολής του, με γενετικό υλικό από τη σορό του άτυχου νέου. Στα πειστήρια συγκαταλέγονται σουγιάδες, ξύλα με καρφιά και κηλίδες αίματος, κοντάρια κ.ά.

Χθες (09/08), πηγές του Υπουργείου τόνισαν ότι στο πλαίσιο της ΕΔΕ θα εξετασθούν 15 – 20 στελέχη του σώματος. Μάλιστα, τις βραδινές ώρες, ο Υπουργός, Γιάννης Οικονόμου, ο Υφυπουργός, Κώστας Κατσαφάδος και ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, Λάζαρος Μαυρόπουλος επισκέφθηκαν τη ΓΑΔΑ, προκειμένου να ενημερωθούν για όσα συνέβησαν την 7η Αυγούστου.

  1. Διχογνωμία για τους ελέγχους

Η έλλειψη κεντρικού συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών προκύπτει και από τη διχογνωμία μεταξύ των αστυνομικών της Περιφέρειας Ηπείρου και της Ασφάλειας Αττικής για τον αριθμό των Κροατών που ελέγχθηκαν στα ελληνοαλβανικά σύνορα στην Κακαβιά. Οι πρώτοι αναφέρουν ότι ήλεγξαν 15 αυτοκίνητα με οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και διαβίβασαν με μέιλ στην Αθήνα τους αριθμούς κυκλοφορίας των οχημάτων και τα ονόματα των επιβαινόντων. Πηγές της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους αναφέρουν ότι η ενημέρωση που έλαβαν από συναδέλφους τους στον μεθοριακό σταθμό αφορούσε μόλις δύο Ι.Χ.

  1. Πρόωρη αποχώρηση δυνάμεων

Αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, της Τροχαίας αλλά και μία μοτοσικλέτα με δύο αστυνομικούς της Ασφάλειας είχαν αποστολή να εντοπίσουν το κονβόι με τους Κροάτες χούλιγκαν, τα ίχνη του οποίου αγνοούνταν μετά τη διέλευση των ελληνοαλβανικών συνόρων. Στο διάστημα μεταξύ 7 και 8 μ.μ. ωστόσο, στις δυνάμεις της ΟΠΚΕ και της Τροχαίας δόθηκε εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ για «αποδέσμευση». Τελικά η αυτοκινητοπομπή με τους 100-120 Κροάτες πέρασε από τα διόδια Ελευσίνας στις 10 μ.μ.

  1. Η ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ για τους χούλιγκανς

«Περί την 10.55 μ.μ. από τη ΣΤΑΣΥ υπήρξε ενημέρωση για περίπου 100 άτομα με κουκούλες και αντικείμενα στον σταθμό «Ειρήνη», ενώ επί της οδού Νερατζιωτίσσης εντοπίστηκαν σταθμευμένα τα οχήματα με κροατικές πινακίδες που αναζητούνταν», αναφέρεται στο έγγραφο της ΕΛΑΣ.

Καλλιακμάνης για Κροάτες χούλιγκαν: «Ηλίθιοι, διαταραγμένοι και επικίνδυνοι»

«Πολλές φορές, από τους συνδέσμους παίρνουν υπαλλήλους για το οργανωμένο έγκλημα και μπράβους της νύχτας. Μέσα από αυτή τη δράση, κάποιοι “φτιάχνουν” βιογραφικό και δρουν ανεξέλεγκτα, ορισμένες φορές», υπογράμμισε σήμερα (10/08) ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, μιλώντας για τους χούλιγκαν – δολοφόνους.

«Το νομικό πλαίσιο έχει αυστηροποιηθεί. Θα πρέπει να εκτίονται οι ποινές, αυτό είναι το ζήτημα. Όσο μικρή κι αν είναι. Αλλιώς, δε θα παραδειγματισθεί», τόνισε αναφορικά με τις ποινές και επεσήμανε σχετικά με τους χούλιγκαν ότι «είναι ηλίθιοι, διαταραγμένοι και επικίνδυνοι. Μέσα στο σύνολο των ομάδων, βρίσκουν “καταφύγιο” και βγάζουν τα άγρια ένστικτά τους. Δε νομίζω ότι οι επιχειρηματίες / ιδιοκτήτες των συλλόγων θέλουν αυτές τις εικόνες, τα μπάχαλα, με αποτέλεσμα να μην πηγαίνει ο κόσμος στο γήπεδο», μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Πρώην Υπαρχηγός ΕΛΑΣ: «Οι αρχές μπορούν να σταματήσουν τους πάντες και οπουδήποτε»

«Πιστεύω ότι έγιναν επιχειρησιακά λάθη από την αστυνομία, η οποία ήταν ενήμερη σίγουρα δύο ημέρες νωρίτερα. Το αρχηγείο ενημερωνόταν συνεχώς. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα έλθουν κακοποιοί από την Κροατία, καταλήξαμε να βλέπουμε το ακατανόητο φαινόμενο στον σταθμό του Περισσού και τη Νέα Φιλαδέλφεια», σημείωσε ο πρώην Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Ιωάννης Ραχωβίτσας, για τις αιματηρές συμπλοκές έξω από το γήπεδο της «ένωσης».

«Δεν ξέρω τι ακριβώς έγινε. Ξέρεις ότι θα πάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι στην περιοχή και δεν κάνεις τίποτα; Αυτοί οι χούλιγκαν χρειάζονται δύναμη αποτροπής, να συλληφθούν απευθείας. Η αστυνομία έχει τεράστια δύναμη, αρκεί να τοποθετηθεί σωστά», προσέθεσε και υποστήριξε πως «πέριξ της Νέας Φιλαδέλφειας, θα έπρεπε να υπάρχει φανερή και ετοιμοπόλεμη παρουσία των αρχών».

Σχετικές ειδήσεις