ΕΛΛΑΔΑ

Ακρίβεια: Κορυφώνεται η αγωνία για το ψωμί, οι αρτοποιοί ζητούν παρεμβάσεις στην αγορά αλεύρων

Ακρίβεια: Κορυφώνεται η αγωνία για το ψωμί, οι αρτοποιοί ζητούν παρεμβάσεις στην αγορά αλεύρων
INTIME.

Οι αρμόδιοι φορείς ζητούν μέτρα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την τιθάσευση του πληθωρισμού στην αγορά αλεύρων και κατ’ επέκταση, προκειμένου να μην πούμε το ψωμί… ψωμάκι.

Το «κύμα» ακρίβειας λαμβάνει εκ νέου μεγάλες διαστάσεις, με τα κόστη βασικών αγαθών και πρώτων υλών να χαρακτηρίζονται ως «εξοντωτικά» από τους πολίτες. Το ψωμί «κυριαρχεί» σε αυτή την ανοδική πορεία των τιμών, εξαιτίας της μη ανανέωσης της τετραμερούς συμφωνίας (Ουκρανία, Ρωσία, Τουρκία και Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών) για τα σιτηρά, η οποία οδηγεί σε έλλειψη αποθέματος, σαφώς μειωμένες εισαγωγές και… «αναταραχή» στην εγχώρια αγορά.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αυτό το γεγονός «πυροδοτεί» δυνητικά νέα άνοδο στις τιμές των τροφίμων, προοπτική που φαντάζει εφιαλτική στην Ελλάδα, αν συνυπολογισθεί ότι ο πληθωρισμός ήδη «καλπάζει».

Μέσα σε έναν χρόνο, το κόστος του ψωμιού και των ειδών αρτοποιίας αυξήθηκε κατά 8,6% στο διάστημα Ιουλίου 2022 – Ιουλίου 2023, ενώ, μέσα σε έναν μήνα, οι τιμές σε αυτά τα είδη αυξήθηκαν κατά 0,6%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Άλλοι εκφράζουν τη σκέψη ότι αυτή η αρρυθμία αποτελεί άλλοθι για εκείνους που τροφοδοτούν τον «πληθωρισμό της απληστίας».

Παρέμβαση των αρτοποιών

Στις αρχές του μήνα, οι αρτοποιοί –με παρέμβαση προς το Υπουργείο Ανάπτυξης– γνωστοποίησαν ότι ενημερώθηκαν από τους προμηθευτές αλεύρων για αυξήσεις ύψους 7% – 10%, προοπτική η οποία θα «τροφοδοτήσει» άνοδο της τιμής μέχρι και τον καταναλωτή. Αν και οι ιδιοκτήτες φούρνων δεν προχώρησαν σε αυξήσεις των προϊόντων τους, «απορροφώντας» τα κόστη από τις ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια, αυτό φαντάζει δύσκολο σήμερα, δεδομένου ότι το τελευταίο τρίμηνο παρατηρείται διεθνώς αυξητική τάση σε όλα τα υλικά για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων και γλυκών.

Αίτημα των αρμοδίων φορέων στην κυβέρνηση για συνάντηση το συντομότερο δυνατόν

Από τις αρχές του μήνα, όταν υπήρξαν οι πρώτες προειδοποιήσεις από προμηθευτές για αυξήσεις, η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων έστειλε επιστολές προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ζητώντας συνάντηση με θέμα τις αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων και διενέργεια ελέγχων σε αποθήκες προμηθευτών, ώστε να διαπιστωθεί η επάρκεια ή μη των πρώτων υλών, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την αισχροκέρδεια και την ενδεχόμενη χειραγώγηση τιμών και αγοράς. Αυτό, διότι τον περασμένο Απρίλιο είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι υπήρχαν αποθέματα και δεν επρόκειτο να υπάρξει πρόβλημα στην αγορά, κάτι που σήμερα διαψεύδεται.

Ακρίβεια: Δεν υπάρχει «φρένο» στις ανατιμήσεις – Πώς «αδειάζει» ο οικογενειακός προϋπολογισμός

Η ακρίβεια συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους πολίτες, οι οποίοι αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην –ολοένα και δυσκολότερη– καθημερινότητα. Άνθρωποι του κλάδου επισημαίνουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την «κατακόρυφη» αύξηση του κόστους βασικών αγαθών και υπηρεσιών, μιλώντας στο MEGA.

Δεν υπάρχει «φρένο» στις ανατιμήσεις, ειδικότερα στα βασικά προϊόντα τροφίμων (ψωμί, κρέας, ζυμαρικά, λάδι, όσπρια, φέτα και λοιπά γαλακτοκομικά).

Συνεχίζεται το «ράλι» των ανατιμήσεων στα βασικά αγαθά – Αγωνία για το ψωμί

«Στο ίδιο έργο θεατές. Οι μυλωνάδες με τους οποίους συνεργαζόμαστε, ήλθαν και μάς είπαν: “Περιμένετε αυξήσεις”. Πριν από ενάμιση χρόνο, αγοράζαμε το σακί περίπου 10€ – 11€ και έφθασε να το παίρνουμε με 20€ – 22€. Τώρα, κοστίζει περίπου 18€ – 19€.

Όλος ο κλάδος προσπαθεί να συγκρατεί σε λογικό επίπεδο τις τιμές. Το βλέπω δύσκολο να φθάσει στα 2€ η τιμή της φρατζόλας, αλλά μην το θεωρούμε και αδύνατον, διότι σε ανηφόρα βρίσκονται και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και των καυσίμων», σύμφωνα με τον Τάσο Βαζάκα, ιδιοκτήτη φούρνου στη Λυκόβρυση, ο οποίος μίλησε πριν από ένα εικοσιτετράωρο (01/09) στον ΣΚΑΪ.

Η τιμή στο αλεύρι αυξήθηκε από 7% έως 10%, δίνοντας ώθηση προς τα πάνω σε όλα τα αρτοσκευάσματα. Το ψωμί και τα δημητριακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 0.6%, ενώ, είχαν προηγηθεί οι αυξήσεις του Ιουνίου κατά 9.5%, του Μαΐου κατά 11.1%, του Απριλίου κατά 13.8%, του Μαρτίου κατά 0.4% και του Φεβρουαρίου κατά 16.8%.

Πάντως, οι αρτοποιοί προσπαθούν να συγκρατήσουν την τιμή σε χαμηλά επίπεδα. Όπως αναφέρουν, «απορροφούν» το υψηλό λειτουργικό κόστος που έχει παραμείνει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2022, όταν «ξέσπασε» ο πόλεμος στην Ουκρανία, προκειμένου να διατηρήσουν την πελατεία τους. Από τον Μάρτιο του 2022, η φρατζόλα των 350 γραμμαρίων κοστίζει από 0.90€ έως 1€ και του μισού κιλού από 1.10€ έως 1.30€.

Τιμές – «φωτιά» και πάλι στα καύσιμα

«Φωτιά» έχουν πάρει ξανά οι τιμές στα καύσιμα, με τη βενζίνη να έχει ξεπεράσει τα 2€ ανά λίτρο στα νησιά, ενώ και στα μεγάλα αστικά κέντρα οι τιμές έχουν «εκτοξευθεί», με τους οδηγούς πλέον να βάζουν βενζίνη μόνο για τις βασικές μετακινήσεις τους.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι στη νησιωτική Ελλάδα, η βενζίνη έχει φθάσει μέχρι και τα 2,45€ ανά λίτρο σε νησιά όπως η Μήλος και η Λέρος, ενώ και στην Αττική η βενζίνη κυμαίνεται λίγο κάτω από τα 2€.

Λάδι από… χρυσό: 130 ευρώ για έναν τενεκέ στην Αχαΐα

Στα ύψη έχει «εκτοξευθεί» η τιμή του ελαιολάδου εξαιτίας της μειωμένης φετινής παραγωγής και της έλλειψης αποθεμάτων, λόγω του δύσκολου χειμώνα που προηγήθηκε και της ξηρασίας που καταγράφεται στις χώρες – παραγωγούς.

Η κατάσταση έχει δυσκολέψει ακόμα περισσότερο λόγω των πυρκαγιών του εφετινού καλοκαιριού, που είχαν μεγάλη διάρκεια και ήταν διάσπαρτες σε ολόκληρη τη χώρα, καταστρέφοντας –μεταξύ άλλων– σημαντικό μέρος των ελαιόδεντρων της χώρας μας. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η παραγωγή εφέτος αναμένεται να πιεστεί ακόμη περισσότερο και να κυμανθεί στους 200.000 με 210.000 τόνους.

Σχετικές ειδήσεις