ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Elias: «Σαρώνει» την Αττική από τα ξημερώματα – Προβλήματα σε δρόμους, συγκοινωνίες

Κακοκαιρία Elias: «Σαρώνει» την Αττική από τα ξημερώματα – Προβλήματα σε δρόμους, συγκοινωνίες
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Η κακοκαιρία Elias από τα ξημερώματα της Τετάρτης (27/9) «χτύπησε» με σφοδρότητα την Αττική, προκαλώντας μία σειρά από προβλήματα. Σε ποιες περιοχές της χώρας θα είναι έντονα τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σε ένα απόκοσμο σκηνικό, που άρχισε να διαμορφώνεται λίγο μετά τις 3:00 τα ξημερώματα, ξύπνησε το πρωί της Τετάρτης (27/9) η Αττική καθώς η κακοκαιρία Elias έκανε την εμφάνισή της και άρχισε να σαρώνει το λεκανοπέδιο.

Αστραπές, βροντές, χαλάζι και ακραίες βροχοπτώσεις για περίπου τέσσερις ώρες συνέθεσαν το σκηνικό του καιρού, προκαλώντας και αρκετά προβλήματα τόσο στους δρόμους όσο και στις συγκοινωνίες.

Σύγχυση επικράτησε και με τα σχολεία, τα οποία εν τέλει θα παραμείνουν ανοικτά εκτός από δήμους στους οποίους υπάρχουν ζητήματα και η τοπική αυτοδιοίκηση αποφασίσει να τα διατηρήσει κλειστά.

Έντονη βροχόπτωση ξέσπασε τόσο στο κέντρο όσο και στα βόρεια προάστια. Σε πολλά σημεία, μάλιστα, η καταιγίδα ήταν τόσο μεγάλης έντασης όπου ήταν αδύνατο να δει κανείς σε απόσταση μερικών μέτρων.

Παράλληλα με την έντονη βροχόπτωση, έντονη ήταν και η κεραυνική δραστηριότητα καθώς λίγες ώρες πριν το χάραμα, η νύχτα έγινε μέρα από πάρα πολλούς κεραυνούς που έπεσαν στην περιοχή της Αττικής.

Τα έντονα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας στην Αττική, όπως και στις περισσότερες περιοχές της χώρας, για αυτό και από το βράδυ της Τρίτης (26/9) είχαν ήδη σταλεί προειδοποιητικά μηνύματα από το 112.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πυροσβεστική δεν έχει δεχθεί κάποια κλήση, ωστόσο έχουν σημειωθεί διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές.

Κίνηση στους δρόμους: Μεγάλη ταλαιπωρία μετά το «χτύπημα» της κακοκαιρίας Elias

Οπλισμένοι με γερά νεύρα πρέπει να είναι οι οδηγοί που κινούνται στο λεκανοπέδιο καθώς η κίνηση στους δρόμους της Αττικής το πρωί της Τετάρτης διεξάγεται με δυσκολία μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias από τα ξημερώματα.

Τα σημαντικότερα προβλήματα καταγράφονται στον Κηφισό με τα οχήματα να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων και στην άνοδο και στην κάθοδο στο τμήμα από Μεταμόρφωση μέχρι του Ρέντη.

Πολύ αυξημένη κίνηση και στην κάθοδο της Μεσογείων και της Κηφισιάς, στον Καρέα προς Κατεχάκη, στη λεωφόρο Αθηνών από Χαϊδάρι προς Ασπρόπυργο αλλά και στην παραλιακή προς Πειραιά μετά τη συμβολή με τον Κηφισό.

Σύμφωνα με την τροχαία Αττικής κίνηση καταγράφεται:

  • Αθηνών-Κορίνθου/Λ. Αθηνών (έξοδος)
  • Αθηνών-Λαμίας(Αθηνών έως κόμβος Καλυφτάκη -έξοδος)
  • Αθηνών-Λαμίας(κόμβος Καλυφτάκη έως Αθηνών-είσοδος)
  • Βασ. Κωνσταντίνου

Η κίνηση στους δρόμους της Αττικής από την Τροχαία

Κακοκαιρία Elias: Κλειστά σχολεία σε Φυλή και Ωρωπό

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Φυλή και Ωρωπό λόγω της κακοκαιρίας Elias. Έπειτα από ενημέρωση των δήμων, τα σχολεία στους συγκεκριμένους δύο δήμους δεν θα λειτουργήσουν.

Νωρίτερα, πάντως, ο Περιφερειάρχης Αττικής, μιλώντας στο Newsbomb.gr, σημείωνε ότι τα σχολεία στην Αττική θα παραμείνουν ανοιχτά. Όμως, κάθε δήμος μπορεί να αποφασίζει - ανάλογα με την επικινδυνότητα των καιρικών φαινομένων - εάν τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά ή όχι.

Hellenic Train: Καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων λόγω της κακοκαιρίας Elias

Προβλήματα έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία Elias στην Αττική. Η Hellenic Train με αναρτήσεις της στο X (πρώην Twitter) ενημερώνει το επιβατικό κοινό πως λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων υπάρχουν καθυστερήσεις και ακυρώσεις στη γραμμή Πειραιάς- Αεροδρόμιο- Κιάτο-Πειραιάς λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης.

Τα δρομολόγια στη γραμμη του αεροδρομίου πραγματοποιούνται μόνο στο τμήμα Αεροδρόμιο- Μεταμόρφωση. Επίσης, καθυστερήσεις και ακυρώσεις υπάρχουν και στη γραμμή Αθήνα- Χαλκίδα- Αθήνα.

Κακοκαιρία Elias: Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια και τη δυτική Κρήτη. Είναι πιθανόν να σημειωθούν κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Tο ραντάρ με τον καιρό ΤΩΡΑ, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Σχετικές ειδήσεις