ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Πισπιρίγκου: Ένταση στην αίθουσα - Ξέσπασε η μητέρα της κατά του καθηγητή Ράικου

Δίκη Πισπιρίγκου: Ένταση στην αίθουσα - Ξέσπασε η μητέρα της κατά του καθηγητή Ράικου

Ο συνήγορος της 34χρονης ξεκίνησε να θέτει ερωτήσεις στον καθηγητή τοξικολογίας σχετικά με τις σπουδές και την επάρκεια του, επιχειρώντας να αποδομήσει τον μάρτυρα και την αξία της μαρτυρίας του στο δικαστήριο

Με την έναρξη της δίκης της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καθυστέρησε εξαιτίας του Αλέξη Κούγια, ο οποίος έκανε δηλώσεις στις κάμερες με αποτέλεσμα το δικαστήριο να κατέβει από την έδρα για να τον περιμένει, το κλίμα ήταν τεταμένο.

Ο συνήγορος της 34χρονης ξεκίνησε να θέτει ερωτήσεις στον καθηγητή τοξικολογίας Νίκο Ράικο σχετικά με τις σπουδές και την επάρκεια του, επιχειρώντας να αποδομήσει τον μάρτυρα και την αξία της μαρτυρίας του στο δικαστήριο.

Κούγιας: Στο βιογραφικό σας δηλώνετε ιατροδικαστής… κυρία Πρόεδρε πρόκειται για έναν άνθρωπο με ελλιπείς γνώσεις που απλά μαζεύει πτυχία. Κάνατε κύριε καμία άλλη σπουδή;
Μάρτυρας: Η ερευνητική μου δουλειά, η ακαδημαϊκή μου πορεία! Εκπαιδεύω δικαστικούς τοξικολογους!
Πρόεδρος: τέλος κύριε μάρτυρα! Δεν απαντάτε άλλο!
Κούγιας: Κυρία Πρόεδρε να είστε πιο ευγενική!
Πρόεδρος: κι εσείς να ρωτάτε εντός του θέματος!
Κούγιας: Σαν ιατροδικαστής πόσες νεκροψίες - νεκροτομές έχετε κάνει;
Μάρτυρας: Πάνω από 300 νεκροτομές έχω και κλινικές εξετάσεις. Η ομάδα μου είναι η μόνη ομάδα που κάνει κλινική τοξικολογια! Έχω πάνω από 1000 περιστατικά τον χρόνο!
Κούγιας: Σε υπόθεση προ ετών που είχα την υπόθεση με το αρσενικό και τον καθηγητή στη Θεσσαλονίκη…
Πρόεδρος: Τι σχέση έχει;
Κούγιας: Απευθύνθηκε στον κ. Τσατσάκη!
Μάρτυρας: Όχι βέβαια!
Πρόεδρος: Δεν θα απαντήσετε!

Ο Αλέξης Κούγιας προσέφυγε κατά του δικαστηρίου για να του επιτραπεί η ερώτηση. Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα και να μην επιτραπεί η ερώτηση καθώς «είναι άσχετη με το αντικείμενο της δίκης» και -όπως εξήγησε- «ο συνήγορος θα εξέταζε τον κ. Κούγια για τα έγγραφα που εισέφερε ο μάρτυρας πρόσφατα». Μάλιστα, η εισαγγελέας έκανε λόγο για «παντελώς άσχετη και άκαιρη» ερώτηση, με τον Αλεξη Κούγια να διαμαρτύρεται και να διακόπτει την εισαγγελέα προκαλώντας την παρατήρηση της προέδρου.

Πρόεδρος: Μη διακόπτετε την εισαγγελέα! Τι είναι αυτά κύριε Κούγια!
Κούγιας: Μη μου χτυπάτε εμένα το χέρι! Μη μου χτυπάτε το χέρι εμένα! Μη μου ξαναχτυπήσετε το χέρι εμένα!

Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα την υποβολή της ερώτησης.
«Προσφεύγω στο δικαστήριο για απόλυτη ακυρότητα γιατί οι ένορκοι έμειναν μαζί με την εισαγγελέα. Άκουγα τις φωνές και τις συζητήσεις με τους συναδέλφους σας και μετά φωνάξετε τους ενόρκους!» είπε ο κ. Κούγιας με την πρόεδρο να απαντά: «Λέτε ψέμματα. Μπορείτε να προσφύγετε όπου θέλετε».

Λίγο αργότερα ο κ. Κούγιας προσέφυγε ξανά στο δικαστήριο όταν η πρόεδρος απαγόρευσε νέα ερώτηση σχετικά με το αρσενικό που απασχόλησε άλλη υπόθεση στη Θεσσαλονίκη. «Είστε μεροληπτική, δεν με αφήνετε να κάνω ερωτήσεις που κατατείνουν στο ότι ο μάρτυρας ψεύδεται» είπε ο κ. Κούγια με την εισαγγελέα να προτείνει να μην επιτραπεί η ερώτηση και το δικαστήριο να την απαγορεύει ξανά ομόφωνα.
«Προσφεύγω στο δικαστήριο. Κι αυτή η απόφαση είναι άκυρη. Η άποψη ότι αποφασίζουν μόνο οι σύνεδροι για τα ζητήματα αυτά είναι παλιά και κανείς δεν έχει προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό δικαστήριο γι’ αυτά. Έχουμε νέο ποινικό κώδικα, υπάρχουν αλλαγές. Υπάρχει κακή εφαρμογή και ερμηνεία του κώδικα» σχολίασε ο Αλέξης Κούγιας θέλοντας να καταγράφει στα πρακτικά.
«Δεν έχουμε μεροληπτική στάση. Αντιλαμβάνομαι τι θέλετε να ρωτήσετε αλλά ο τρόπος δεν είναι ο ενδεδειγμένος. Αν θέλετε να ρωτήσετε γιατί ο κ. Ράικος δεν ακολούθησε μια διαδικασία, μπορείτε να το κάνετε. Αλλά όχι σε σχέση με άλλη υπόθεση» ξεκαθάρισε η πρόεδρος και συμπλήρωσε ότι ο μάρτυρας δεν απαντήσει ξανά σε ερωτήσεις που έχει απαντήσει ήδη σε άλλη συνεδρίαση.

Κούγιας: Έχετε απευθυνθεί ποτέ σε εργαστήριο του εξωτερικού για να σας κάνει ποσοτικό έλεγχο δηλητηρίου;
Μάρτυρας: Δεν υπάρχει εργαστήριο που να μετράει βαρέα μέταλλα στην Ελλάδα.
Κούγιας: Στις 14/3/22 ήταν η γνωμοδότηση σας στην κυρία Σαλάππα με βάση την οποία συνελήφθη η κατηγορούμενη. Γι αυτήν την ανακάλυψη σας έχετε κάνει κάποια δημοσίευση;
Μάρτυρας: Υπάρχει δημοσίευση! Για τη μέθοδο αυτή υπάρχει δημοσίευση από τον Φλεβάρη του 2022!
Κούγιας: Ντροπή σας! Ντροπή σου! Ο Θεός δε θα σε συγχωρήσει ποτέ! Έχεις κάνει δημοσίευση πριν τη γνωμοδότηση; Ντροπή σου! Αθεόφοβε και κάνε μου μήνυση! Τώρα κάνε μου μήνυση!

Η ένταση αυτή οδήγησε τη μητέρα της Ρούλας Πισπιρίγκου σε ένα ξέσπασμα κατά του κ. Ράικου φωνάζοντας «Κοίτα τον! Γελάει!» με την πρόεδρο να απαντά: «Εσείς θα περάσετε εξω!» και τον Αλέξη Κούγια να ζητάει διακοπή.

Αμέσως μετά μόλις όλοι βγήκαν από την αίθουσα ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου φώναζε στο διάδρομο προς τον κ. Ράικο: «Απατεώνα! Απατεώνα! Επιστημονικέ απατεώνα! Κάνε μου μήνυση τώρα!».