ΕΛΛΑΔΑ

«Το τσίμπημα του κοριού προκαλεί τρόμο, αλλά δεν μεταδίδει κάτι επικίνδυνο» λέει καθηγητής ζωολογίας

«Το τσίμπημα του κοριού προκαλεί τρόμο, αλλά δεν μεταδίδει κάτι επικίνδυνο» λέει καθηγητής ζωολογίας

Ο επίκουρος καθηγητής στο εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας Γιώργος Κολιόπουλος μίλησε για τους κοριούς και τα συμπτώματα από το τσίμπημά τους 

Για τα τσιμπήματα των κοριών που πληθαίνουν και στη χώρα μας και για το κατά πόσο είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία μίλησε ο επίκουρος καθηγητής στο εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας Γιώργος Κολιόπουλος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ περιέγραψε τα πιο κοινά συμπτώματα στο δέρμα από τσίμπημα κοριού, που είναι ο κνησμός και οι κοκκινίλες.

«Έχει προκύψει ένα θέμα με κοριούς τον τελευταίο καιρό και βγαίνουν στην επιφάνεια περιστατικά όπως αυτό με το μικρό παιδί. Θεωρώ ότι είχαμε και θα έχουμε τέτοια προβλήματα και στο μέλλον» ανέφερε ο κ. Κολιόπουλος επισημαίνοντας ότι έχουμε κατά περιόδους έξαρσης των πληθυσμών.

Που εντοπίζονται συχνότερα οι κοριοί

Ο επίκουρος καθηγητής στο εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας ανέφερε ότι η πιο συχνή εμφάνισή τους είναι σε στρατώνες και ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Θέλοντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη δήλωσε ότι ο κοριός με το τσίμπιμά του δεν μεταδίδει κάτι επικίνδυνο αλλά προκαλεί εξανθήματα και αναφυλαξία και ενδεχομένως δευτερογενείς μολύνσεις.

«Προκαλεί και τρόμο σε μας και σε όλο τον κόσμο που θεωρεί ότι εκεί που θα κοιμηθεί το βράδυ θα τον τσιμπήσουν οι κοριοί», πρόσθεσε ο κ. Κολιόπουλος.

Τρέφεται με αίμα και αφήνει κόκκινα σημάδια στη σειρά

Περιγράφοντας το χαρακτηριστικό μοτίβο του τσιμπήματος του κοριού που αφήνει στο δέρμα κόκκινα σημάδια στη σειρά εξήγησε στους τηλεθεατές της εκπομπής ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Μιλώντας για τον τρόπο δράσης του ενοχλητικού εντόμου δήλωσε ότι «με το τσίμπημα παίρνει μια μικρή ποσότητα αίματος, μετά διακόπτει και πηγαίνει μερικά βήματα πιο πέρα, συνεχίζει πάλι να τσιμπάει και τρέφεται αφήνοντας αυτά τα σημεία στη σειρά».

Ερωτηθείς για το πώς πρέπει να αντιδράσουμε εάν δούμε κάποια σημάδια στο σώμα μας τα οποία πληθαίνουν όσο περνούν οι μέρες, απάντησε ότι θα πρέπει να καλέσουμε κάποιον ειδικό απεντόμωσης.