ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Εύβοια - Αισθητός στην Αττική

Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Εύβοια - Αισθητός στην Αττική

Έντονα αισθητός ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ στην Αττική

Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 8:26 το πρωί της Παρασκευής στην Εύβοια, ο οποίος έγινε έντονα αισθητός στην Αττική και μάλιστα είχε μεγάλη διάρκεια

Σύφμωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο εντοπίζεται στα 6 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 14,2 χιλιόμετρα.

Έπειτα από τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ ακολούθησε ισχυρός μετασεισμός 3,7 Ρίχτερ.

Μάλιστα κάτοικοι της Αχαΐας αναφέρουν ότι ένιωσαν τον σεισμό.

Σύμφωνα και με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού EMSC, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr για τον ισχυρό σεισμό: «Δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν είναι ο κύριος»

Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι «το μέγεθος ήταν 5,2 της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ψαχνών, στην κεντρική Εύβοια. Ακολούθησαν μετασεισμοί μικρότερης εντάσεως, μεγέθους 3,7 και 2,6 Ρίχτερ», μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην Εύβοια, την Αττική και την κεντρική Ελλάδα, πράγμα φυσιολογικό και αναμενόμενο. Προς το παρόν, δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν είναι ο κύριος σεισμός, θα χρειασθούμε περισσότερα στοιχεία. Ας ελπίσουμε ότι τις επόμενες μέρες ή μέχρι αύριο το πολύ, θα έχουμε καλύτερη εικόνα για αυτό το θέμα, δηλαδή εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος, σε επικοινωνία με το Newsbomb.gr.

Μαντούδι: «Στα προαύλια των σχολείων οι μαθητές - Δεν έχουν καταρρεύσει κτήρια»

Την κατάσταση που επικρατεί στο Μαντούδι Ευβοίας μετά τον μεγάλο σεισμό των 5,2 Ρίχτερ περίεγραψε στο Newsbomb.gr ο Νίκος Σκουμπρής προϊστάμενος πολιτικής προστασίας του δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας.

Το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού εντοπίζεται μόλις μερικά χιλιόμετρα έξω από το Μαντούδι με αποτέλεσμα να γίνει πολύ έντονα αισθητός και στην περιοχή να υπάρξει μεγάλη αναστάτωση.

«Δεν υπάρχουν αναφοράς για κτήρια που έχουν καταρρεύσει», τόνισε αρχικά ο κ. Σκουμπρής προσθέτοντας ότι ωστόσο οι κάτοικοι αναφέρουν πως υπάρχον πολλά πεσμένα αντικείμενα μέσα στα σπίτια τους.

«Δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός» συμπλήρωσε ο κ. Σκουμπρής κι ενώ όλοι οι κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους.

Σε ότι αφορά τα σχολεία δόθηκε εντολή να εφαρμόσουν το τοπικο σχέδιο για τον σεισμό κι ενώ οι μαθητές παραμένουν στα προαύλια. «Εκρεμμεί απόφαση για διακοπή μαθημάτων», σημείωσε ο κ. Σκουμπρής.

Τι λέει ο Λέκκας για τον σεισμό

Για το σεισμό των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή Μαντουδίου – Λίμνης, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ότι πρόκειται για περιοχή με έντονη σεισμικότητα σε χαμηλά και διαφορετικά επίπεδα, με χαρακτηριστικό ότι δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. Είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το ιστορικό δεδομένο είναι ότι δεν δίνει η περιοχή μεγάλους σεισμούς και πιθανόν ο σημερινός σεισμός να είναι η οροφή.

«Είναι διαχρονικά συνεχής δραστηριότητα σε μεγάλη τεκτονική δομή με χαρακτηριστικό ότι δίνει μικρούς σεισμούς, που πριν από 15 χρόνια και πριν από δύο χρόνια έδωσε σεισμό 4,8 βαθμών. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση».

Προς τους κατοίκους η σύσταση είναι να αποφεύγουν κατοικίες που είναι παλιές και στο οδικό δίκτυο να αποφεύγουν περιοχές επιρρεπείς σε κατολισθήσεις. ‘Οπως είπε ο κ. Λέκκας, το προηγούμενο διάστημα κακοκαιρίας εκδηλώθηκαν κατολισθήσεις επομένως είναι γνωστά τα σημεία που πρέπει να αποφεύγονται.

Σχετικές ειδήσεις