ΕΛΛΑΔΑ

Τι θα γινόταν αν πλημμύριζε η Αττική; Ποιες περιοχές θα «βυθίζονταν» κάτω από τα νερά

Τι θα γινόταν αν πλημμύριζε η Αττική; Ποιες περιοχές θα «βυθίζονταν» κάτω από τα νερά

Το ερώτημα επανέρχεται στην επικαιρότητα, μετά το «σφυροκόπημα» της κακοκαιρίας στην Αττική.

Από σήμερα το μεσημέρι (10/11), η κακοκαιρία «σφυροκοπά» τη χώρα μας, με έντονα καιρικά φαινόμενα να σημειώνονται τόσο στην Αττική, όσο και σε αρκετές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Ελλάδας. Όσο περνά η ώρα, τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα, ενώ, μέχρι το βράδυ αναμένεται να εξασθενήσουν.

Δείτε LIVE την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Ωστόσο, τα τελευταία «κύματα» κακοκαιρίας έχουν φέρει ξανά στο προσκήνιο τα ερωτήματα: «Τι θα συνέβαινε σε περίπτωση πλημμύρας στην Αττική και ποιες περιοχές θα κινδύνευαν;».

Ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Χάρης Κοντοές, παρουσίασε μία πλήρη προσομοίωση πλημμύρας στην Αττική, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Θέτοντας τις παραμέτρους και μία σειρά κρίσιμων στοιχείων στο κατάλληλο επιστημονικό πρόγραμμα, φαίνεται ότι «κοκκινίζουν» ολόκληρες περιοχές που συνορεύουν με το ρέμα της Πικροδάφνης, στην Καλλιθέα.

Όπως φαίνεται, εάν μία κακοκαιρία τύπου Daniel έπληττε την Αττική, τότε θα πλημμύριζαν περιοχές όπως η Πικροδάφνη, το Μοσχάτο και το Παλαιό Φάληρο. Ακόμη, παρουσιάζονται τα σημεία υψηλής τρωτότητας αλλά και ανάλυση των δημογραφικών στοιχείων του πληθυσμού που θα πληγεί.

Στον χάρτη, φαίνονται συγκεκριμένα τα οικοδομικά τετράγωνα με τη μέγιστη τρωτότητα, αλλά και ποιοι δρόμοι αναμένεται να πλημμυρίσουν σε περίπτωση μεγάλης κακοκαιρίας, όσο και οι κατοικίες, κυρίως αυτές που βρίσκονται σε κοίτες ρεμάτων.

Μάλιστα, εξετάσθηκαν δύο σενάρια αναφορικά με το τι θα συνέβαινε δυνητικά σε περίπτωση εκδήλωσης ακραίου φαινομένου, το πρώτο με την υπόθεση να συμβεί πλημμύρα που αναμένεται κάθε 50 χρόνια και το δεύτερο κάθε 1.000 χρόνια.

Δείτε το βίντεο:

Σχετικές ειδήσεις