ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Άφαντα» τα εργατικά χέρια - Ρεκόρ εισαγωγών και αύξηση τιμών από την έλλειψη 70.000 εργατών γης

«Άφαντα» τα εργατικά χέρια - Ρεκόρ εισαγωγών και αύξηση τιμών από την έλλειψη 70.000 εργατών γης

Το πρόγραμα επιδότησης και τα αυξημένα μεροκάματα δεν φαίνεται να προσελκύουν εργατικά χέρια 

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί στη συγκομιδή πολλών προϊόντων, καθώς οι εργάτες γης, έχουν εξαφανιστεί, ενώ το μέτρο της πρόσληψης ατόμων από τρίτες χώρες «σκοντάφτει» στη γραφειοκρατία με αποτέλεσμα οι αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση.

Στο Βουπράσιο της Αχαΐας, οι φράουλες κινδυνεύουν να μείνουν στο...χωράφι καθώς δεν υπάρχουν εργατικά χέρια για να τις μαζέψουν, ενώ η πρόσκληση εργατών από Πακισταν, Μπαγκλαντές. Αίγυπτο μένει στα χαρτιά, όπως αναφέρει ιδιοκτήτης θερμοκηπείου στον ΣΚΑΪ.

Σε κάθε αίτηση που καταθέτει ο αγρότης παραγωγός για την πρόσκληση ενός εργάτη υποχρεούται να αναγράφει ότι διαθέτει χώρο διαμονής του με τουαλέτα και ρεύμα.

Κι ενώ στην Αχαΐα το 70% της παραγωγής κινδυνεύει να μείνει στο χωράφι, στην Κρήτη το μάζεμα της ελιάς φέτος θα είναι καθαρά οικογενειακή υπόθεση.

Το πρόγραμμα επιδότησης εποχικών υπαλλήλων προβλέπει 250 ευρώ στο εισιτήριο και 250 ευρώ στη διαμονή για τη μετακίνηση τους, ωστόσο εκτιμάται από τους παραγωγούς ως ασύμφορο για την εσωτερική μετακίνηση. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις 29 άτομα δήλωσαν συμμετοχή για τη μετάβασή τους από τη Δυτική Μακεδονία στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Η έλλειψη εργατικών χεριών που υπολογίζεται σε περίπου 70.000 αποτελεί μια από τις αιτίες εκτίναξης των τιμών σε φρούτα και λαχανικά, καθώς καταγράφεται ρεκόρ εισαγωγών από χώρες εκτός Ε.Ε.

Αν και και όπως υποστηρίζουν οι αγρότερας παραγωγοί τα μεροκάματα έχουν διπλασιαστεί από τα 30-35 ευρώ που ήταν πέρυσι, στα 50 με 60 ευρώ φέτος.

Άλλος ένας παράγοντας είναι και οι καιρικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα στη Λακόπετρα Αχαΐας, όπου η ετήσια παραγωγής πατάτας ήταν 3 με 4 χιλιάδες τόνους και φέτος μειώθηκε μόλις σε 1.000 τόνους.

Σχετικές ειδήσεις