ΕΛΛΑΔΑ

Δεν πέφτει… καρφίτσα και εφέτος στους χειμερινούς προορισμούς – Πού ταξιδεύουν οι Έλληνες

Δεν πέφτει… καρφίτσα και εφέτος στους χειμερινούς προορισμούς – Πού ταξιδεύουν οι Έλληνες
EUROKINISSI.

Το αδιαχώρητο επικρατεί και εφέτος στους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς της χώρας.

Πληρότητες έως και 100% χαρίζουν και εφέτος οι Έλληνες επισκέπτες στα καταλύματα των αγαπημένων τους χειμερινών προορισμών, με ιδιαίτερη προτίμηση σε εκείνους που διαθέτουν θεματικά πάρκα, αλλά και αυτούς που χαρακτηρίζονται για την εγγύτητα με τα αστικά κέντρα.

Η Πελοπόννησος αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Ξενοδόχων, Κωνσταντίνο Μαρινάκο. Ως Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, υπογράμισε ότι η ορεινή Αχαΐα, ορεινή Κορινθία, τα Καλάβρυτα από τα τέλη Νοεμβρίου είχαν «κλειδώσει» στα καταλύματα πληρότητα 50%, προκειμένου οι επισκέπτες να πετύχουν καλύτερες τιμές, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Οι τιμές εφέτος είναι αυξημένες έως και 15% σε σύγκριση με πέρυσι, εξέλιξη που επ’ ουδενί δεν μετριάζει τις απώλειες των τουριστικών επιχειρήσεων από το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Το λειτουργικό κόστος για ένα δωμάτιο έχει αυξηθεί κατά 40%, με τις επιχειρήσεις να απορροφούν το 20% και να μην το μετακυλούν στον πελάτη, αφού κάτι τέτοιο θα καθιστούσε το προϊόν μη ανταγωνιστικό», επεσήμανε.

«Πλέον, η πληρότητα είναι 100% σε όλους τους βασικούς προορισμούς, πάντα για το εορταστικό δεκαπενθήμερο, με αυξομειώσεις στις ενδιάμεσες ημερομηνίες. Η παρούσα κατάσταση μεταφράζεται σε μία τονωτική “ένεση” για τη βιωσιμότητα των καταλυμάτων αλλά και της τοπικής κοινωνίας, που όμως δεν απαντά στο πρόβλημα των χειμερινών προορισμών, καθώς από τη 10η Ιανουαρίου δεν υπάρχει καμία κράτηση από επισκέπτες», ανέφερε ο κ. Μαρινάκος.

Πού θα πάνε διακοπές οι Έλληνες την περίοδο των εορτών

Οι περιοχές που παραδοσιακά πρωταγωνιστούν την περίοδο των εορτών, πέραν αυτών με τα θεματικά πάρκα είναι κι αυτές που διαθέτουν χιονοδρομικά κέντρα, όπως είναι η Αράχοβα και η ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού, η Δράμα, τα Καλάβρυτα κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, Ήπειρος, Ζαγοροχώρια, Τζουμέρκα, Ξάνθη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Αρκαδία, Τρίκαλα Κορινθίας και Πελοπόννησος γενικότερα, θα έχουν σημαντική κίνηση την περίοδο των εορτών, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εν Ελλάδι ταξιδιωτικών γραφείων, Λύσανδρος Τσιλίδης.

«Το Πήλιο γύρισε ξανά στον χάρτη του εγχώριου τουρισμού, καθώς σε μεγάλο βαθμό επούλωσε τις πληγές που άφησε η κακοκαιρία», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, μιλώντας για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που υπήρχε. Πλέον, τα χειμερινά καταλύματα είναι όλα ανοιχτά και κάποια που υπέστησαν ζημιές ανοίγουν αυτή την εβδομάδα και σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, από 60 ευρώ έως 150 ευρώ.

Πληρότητα 100% στην πτήση προς Ροβανιέμι

Σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις των Ελλήνων επιβατών, με βάση τα στοιχεία που έχει ήδη δημοσιοποιήσει η Aegean, οι κορυφαίοι προορισμοί εξωτερικού είναι: Από τη βάση της Αθήνας, Πράγα, Παρίσι, Βιέννη, Λονδίνο, Ζυρίχη, Βαρκελώνη, Γενεύη και από τη βάση της Θεσσαλονίκης, Παρίσι, Λάρνακα, Ζυρίχη, Ντίσελντορφ, Βαρκελώνη, Στουτγκάρδη.

Πάντως, σε προορισμούς του εξωτερικού προτιμούν και τις κρατήσεις των πακέτων που πραγματοποιούνται μέσω ταξιδιωτικών γραφείων. Στους καλύτερους προορισμούς και στις λίστες προτίμησης πέρα των κλασικών προορισμών είναι και οι μακρινοί προορισμοί, όπως η Κούβα, η Βραζιλία και η Νέα Υόρκη.

Στις ευκαιρίες της τελευταίας στιγμής είναι η Κωνσταντινούπολη στο δίκτυο του εξωτερικού, αλλά και η Κέρκυρα, στο δίκτυο του εσωτερικού. Η Aegean θα εκτελεί και πτήσεις τσάρτερ κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, οι οποίες καταγράφουν σχεδόν 100% πληρότητα. Συγκεκριμένα, από Αθήνα για Ροβανιέμι, ενώ από Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί πτήσεις τσάρτερ για Πράγα, Βουδαπέστη, Βασιλεία, Βιέννη και Μπρατισλάβα.

TikTok: Οι ελληνικοί χειμερινοί προορισμοί έχουν την… τιμητική τους

Δέκα αγαπημένοι ελληνικοί προορισμοί παρουσιάζονται μέσα από τα βίντεο Ελλήνων δημιουργών στο TikTok, όπως εκείνοι τους έχουν απαθανατίσει, βιώσει και περπατήσει. Τρίκαλα, Βυτίνα, Ζαγοροχώρια, Λουτρά Πόζαρ και άλλα όμορφα μέρη στην Ελλάδα παρατίθενται στη λίστα.

Σχετικές ειδήσεις