ΕΛΛΑΔΑ

Η ακρίβεια «γονατίζει» τα νοικοκυριά: Είδος πολυτελείας φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο

Η ακρίβεια «γονατίζει» τα νοικοκυριά: Είδος πολυτελείας φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η ακρίβεια που συνεχίζει να βαραίνει τα νοικοκυριά καθώς ακόμα και βασικά είδη τείνουν να γίνουν είδος πολυτελείας

Αβάσταχτο είναι το βάρος που καλούνται να σηκώσουν τα νοικοκυριά καθώς τα άλλοτε βασικά και ταπεινά είδη διατροφής τείνουν να γίνουν είδος πολυτελείας. Ο λόγος για το λάδι, τα φρούτα και τα λαχανικά που κάποτε δεν έλειπαν από κανένα τραπέζι νοικοκυριού. Πλέον τα εν λόγω προϊόντα αναδεικνύονται σε πρωταθλητές της ακρίβειας, που εξακολουθεί να «τρέχει» με σπασμένα φρένα.

Οι καταναλωτές, μετρούν και ξαναμετρούν τα χρήματά τους αλλά τα κουκιά δεν βγαίνουν με αποτέλεσμα να υπάρχουν περικοπές.

Λάδι… χρηματιστηρίου

Η άνοδος στην τιμή του ελαιόλαδου έχει προκαλέσει σοκ στους καταναλωτές και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να «σκαρφαλώνει». Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από πέρσι το η τιμή του ελαιόλαδου αυξήθηκε κατά 58,5%.

«Το Φθινόπωρο του 2022 το λάδι κυμαινόταν στον καταναλωτή το λίτρο 5,45€ έως 5,75€. Τώρα, τον Ιανουάριο του 2024 κυμαίνεται από 16 έως 17€/lt. Μέσα σε 14 μήνες το λάδι πήρε μια αύξηση 212%», δήλωσε μιλώντας στο Mega ο αντιπρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης.

Όπως όλα δείχνουν το ράλι της τιμής του ελαιόλαδου δεν θα σταματήσει καθώς ήδη ελαιοπαραγωγοί έχουν προαναγγείλει ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις για τους επόμενους μήνες, γεγονός που θα τινάξει στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

«Πέρσι, η μέση τιμή του λαδιού, πουλήθηκε 5 ευρώ στον παραγωγό. Και το πήρε ο καταναλωτής μία μέση τιμή 13 ευρώ. Τώρα που πουλιέται στον παραγωγό από 9,50 μέχρι 10, πόσο θα το πάρει ο καταναλωτής; Θα φτάσει τα 20 ευρώ το λίτρο σίγουρα», σημείωσε επίσης ο Μύρων Χιλετζάκης.

Πανάκριβα τα λαχανικά

Ανεξέλεγκτες είναι και οι αυξήσεις τιμών που παρατηρούνται στις λαϊκές αγορές, που κάποτε αποτελούσαν καταφύγια για τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών αλλά και την Ομοσπονδία Πωλητών λαϊκών αγορών: σήμερα κοστίζουν τα καρότα σχεδόν ένα ευρώ το κιλό, ενώ πέρσι είχαν μόλις 70λεπτά και το 2022 55 λεπτά. Το κουνουπίδι σήμερα το αγοράζουμε ενάμιση ευρώ το κιλό. Πέρσι κόστιζε μόνο 80 λεπτά και το 2022 60 λεπτά. Ένα μαρούλι σήμερα το αγοράζουμε μισό ευρώ ενώ πέρσι και πρόπερσι το παίρναμε με 40 λεπτά. Ένα κιλό κρεμμύδια κοστίζουν ενάμιση ευρώ, από 90 λεπτά πέρσι και 40 λεπτά πρόπερσι. Οι πατάτες μέσα σε δυο χρόνια, από 55 λεπτά σκαρφάλωσαν στο 1 ευρώ και 20 λεπτά φέτος.

Οι παραγωγοί, εκτός από την κλιματική κρίση, ενοχοποιούν έναν ακόμη παράγοντα.

Όπως και να έχει οι περισσότεροι καταναλωτές βρίσκονται σε απόγνωση όταν βλέπουν τις τιμές βασικών προϊόντων να αυξάνονται ανεξέλεγκτα και τα δικά τους έσοδα καθηλωμένα.

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια: Σοκάρει το «άλμα» στις τιμές του ελαιόλαδου - «Χτύπησε» τα 21€/λίτρο στο ράφι

Ελλάδα: Οι προσδοκίες των πολιτών για το 2024

Λόγω ακρίβειας το κοτόπουλο… νίκησε τη γαλοπούλα - Πως η Ελλάδα την «ανακάλυψε» για τα Χριστούγεννα