ΕΛΛΑΔΑ

Αποκαλυπτική μελέτη: Πιο πιθανό να αναφέρουν έλξη για το ίδιο φύλο παιδιά ομόφυλων ζευγαριών

Αποκαλυπτική μελέτη: Πιο πιθανό να αναφέρουν έλξη για το ίδιο φύλο παιδιά ομόφυλων ζευγαριών
pexels

Τι έδειξε μελέτη του Ινστιτούτου Williams στη Νομική Σχολή του UCLA, για τον σεξουαλικό προσανατολισμό των παιδιών σε ομόφυλα ζευγάρια

Με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών να είναι προ των πυλών, τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα έχει ανοίξει δημόσια συζήτηση για τον γάμο και την τεκνοθεσία από άτομα του ίδιου φύλου προκαλώντας πολλαπλές αντιδράσεις σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Τι συμβαίνει, όμως, με τα παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς του ίδιου φύλου; Γίνονται με τη σειρά τους ομοφυλόφιλα; Πρόκειται για ένα ερώτημα που έχει δώσει μέχρι στιγμής πληθώρα διαφορετικών απαντήσεων και για τον λόγο αυτό το πιο ασφαλές είναι η τεκμηρίωση που προσφέρει η επιστήμη.

Σύμφωνα με μια μακροχρόνια μελέτη του Ινστιτούτου Williams στη Νομική Σχολή του UCLA, που ξεκίνησε το 1986, τα παιδιά ομοφυλόφιλων γονέων, είναι λιγότερο πιθανό να εξελιχθούν σε ετεροφυλόφιλους ενήλικες και πολύ πιο πιθανό να αναφέρουν έλξη για το ίδιο φύλο.

Σημειώνεται ότι μέχρι και 6 εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν ομοφυλόφιλους γονείς, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, με τη μελέτη να διαπιστώνει ότι «οι γυναίκες και οι άρρενες απόγονοι ομοφυλόφιλων γονέων ήταν πολύ πιο πιθανό να αναφέρουν έλξη για το ίδιο φύλο και την εμπειρία του ίδιου φύλου».

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Ξεκινώντας το 1986, η μελέτη παρακολουθεί τα παιδιά ομοφυλόφιλων γονέων από τη σύλληψη έως την ενηλικίωση. Για αυτήν την τελευταία έκθεση, 76 παιδιά ομόφυλων γονέων, τώρα όλα ενήλικες στα μέσα της δεκαετίας των 20, ρωτήθηκαν για τη σεξουαλική έλξη, την ταύτιση και τη συμπεριφορά τους. Για σύγκριση, οι ερευνητές μελέτησαν δημογραφικά τα προηγούμενα παιδιά με 25χρονα παιδιά ετερόφυλων γονιών που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα για την Οικογενειακή Ανάπτυξη (NSFG).

Στην τελευταία φάση της έκθεσης μελετήθηκαν 76 παιδιά ομοφυλόφιλων γονέων, από τα οποία το 70% των κοριτσιών και το 90% των αγοριών ταυτοποιήθηκαν ως «ετερόφυλοι ή στρέιτ», σε σύγκριση με το 88% γυναικών και το 98% των ανδρών ενός άλλου γκρουπ 25χρονων νεαρών από ετεροφυλόφιλους γονείς που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα για την Οικογενειακή Ανάπτυξη (NSFG).

Επιπλέον, το 54% των γυναικών και το 33% των ανδρών από ομοφυλόφιλους γονείς ανέφεραν ότι είχαν ομοφυλοφιλική σεξουαλική εμπειρία μεταξύ 17 και 25 ετών, σε σύγκριση με το 38% των γυναικών και το 9% στην ομάδα NSFG.