ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργικό για ομόφυλα: Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Τι θα κάνει η Εκκλησία;

Υπουργικό για ομόφυλα: Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Τι θα κάνει η Εκκλησία;

Οι σχέσεις κυβέρνησης – Εκκλησίας βρίσκονται σε μια λεπτή γραμμή αν και η χθεσινή Ιερά Σύνοδος απέφυγε την πλήρη ρήξη σε πρώτο χρόνο

Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω ούτε ένα βήμα στο νομοσχέδιο διαμηνύουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου αν και παρακολουθούν στενά τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου. Σε λίγες ώρες εξάλλου θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για να ξεκινήσουν γρήγορα οι διαδικασίες του νομοσχεδίου.

«Σεβαστές οι απόψεις της εκκλησίας. Κανένα περαιτέρω σχόλιο», είναι το σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου για την ομόφωνη αντίδραση της Ιεράς Συνόδου στην ειλημμένη κυβερνητική απόφαση για θεσμοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών. Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, χαρακτήριζαν χθες αναμενόμενες τις Συνοδικές αποφάσεις, και εξέφραζαν συγκρατημένη αισιοδοξία για το γεγονός ότι δεν επικράτησαν φωνές που θα δημιουργούσαν επιπλέον πολιτικό πρόβλημα στη ΝΔ. Η ανάγνωση των επιστολών από άμβωνος την Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου, ωστόσο, είναι προφανές ότι θα εντείνει την πίεση προς τους γαλάζιους βουλευτές, ιδιαίτερα αυτούς που προβληματίζονται για τη στάση τους έναντι του νομοσχεδίου και διατηρούν στενούς δεσμούς με την Εκκλησία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης είχε αναφέρει: «Προφανώς τις ακούμε, όπως κι όλες τις απόψεις της κοινωνίας, αλλά εμείς εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας. Έχουμε εκλεγεί με ένα πρόγραμμα από τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι μας τίμησαν με μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι την προηγούμενη φορά, παρά τα δύσκολα χρόνια εισαγόμενων κρίσεων. Γιατί είδαν ένα έργο, προφανώς. Κι έχουμε καθήκον να είναι ακόμη πιο εμπροσθοβαρές το έργο αυτό. Έχουμε ένα πρόγραμμα. Υπάρχει εκτελεστική και νομοθετική εξουσία. Η εκτελεστική εισηγείται, η νομοθετική ψηφίζει».

Τι θα κάνει ο Σαμαράς;

Όμως η Ηρώδου Αττικού αναμένει και την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, με την οποία ο πρώην Πρωθυπουργός θα αναβαθμίσει την δεύτερη διαδοχική διαφοροποίησή του απέναντι σε μια κυβερνητική πρωτοβουλία, μετά το όχι στην τροπολογία για την εφάπαξ άδεια εργασίας σε μετανάστες. Ο κ. Σαμαράς έχει διαμηνύσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, κριτικάροντας μάλιστα και τη διέξοδο της αποχής που έχει δοθεί στους διαφωνούντες της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Οι πληροφορίες από το περιβάλλον του πρώην Πρωθυπουργού, θέλουν τον κ. Σαμαρά να «οχυρώνει» το ΟΧΙ στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με επιχειρήματα κατά των ρυθμίσεων του, τα οποία έχει διατυπώσει δημόσια. Επιπλέον ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να κάνει αναφορές που αφορούν στον ιδεολογικό προσανατολισμό της κυβερνητικής παράταξης.

Σπαζοκεφαλιά για την κυβέρνηση θα είναι και η στάση που θα κρατήσουν σήμερα στο υπουργικό, υπουργοί και υφυπουργοί που διαφωνούν με το νομοσχέδιο και έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα το καταψηφίσουν. Λογικά, θα πρέπει σήμερα να ξεκαθαρίσουν την στάση τους, αφού πρακτικά είναι ανορθόδοξο να εγκριθεί νομοσχέδιο αν υπάρχει έστω και ένας υπουργός που να διαφωνεί με αυτό.

Όχι λαοσυνάξεις, όχι δημοψήφισμα

Από την άλλη πλευρά το «όχι» της Ιεραρχίας είναι μεν ηχηρό, χωρίς όμως περεταίρω αντιδράσεις αφού δεν αποφασίστηκαν λαοσυνάξεις, ενώ δεν προχώρησε η αρχική πρόταση του Αρχιεπισκόπου περί δημοψηφίσματος.

«Κάθε ανατροπὴ της ηθικής αποδομεί την αξία του ανθρώπου», υπογράμμιζε μεταξύ άλλων νωρίτερα Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος κατά την εισήγησή του στην Ιερά Σύνοδο.

Στην ανακοίνωση που διαβάστηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων πως «η Εκκλησία είναι κάθετα αντίθετη στο νομοσχέδιο», ενώ «η Ιεραρχία της Εκκλησίας ηγείται και δεν άγεται». Το νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε «ναρκοθετημένο, που αφήνει παραθυράκια» ενώ επισημάνθηκε πως «η Εκκλησία δεν νομοθετεί αλλά δεν δέχεται να επεμβαίνει η πολιτεία. Η εκκλησία δεν μπορεί να είναι κράτος εν κρατεί, πρέπει να υπάρχει οριοθέτηση μεταξύ εκκλησιαστικής και κρατικής διοίκησης». Ακόμη τονίστηκε πως «οι βουλευτές που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο θα έχουν βαρύτατη ευθύνη».

Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να κάνει τα ακόλουθα τρία βήματα για να δηλώσει τις θέσεις της Εκκλησίας για το νομοσχέδιο: α. Αποστολή επιστολής προς τους βουλευτές του κοινοβουλίου όπου θα παρουσιάζονται με νομικά επιχειρήματα οι θέσεις της Εκκλησίας. β. Κείμενο ' προς το Λαο' σε πιο απλή γλώσσα, που θα αποσταλεί προς ανάγνωση στις Μητροπόλεις στις 4 Φεβρουαρίου (μαζί με διανομή φυλλαδίων) και γ. Εξουσιοδότηση σε Μητροπολιτες για ανάληψη πρωτοβουλιών ενημέρωσης και ευαισθητοποιησης στις επαρχίες τους.

Μέσα στη Σύνοδο τέθηκαν προτάσεις σε δεύτερο χρόνο να γίνει μια μεγάλη ειρηνική πορεία στην Αθήνα όταν το νομοσχέδιο έρθει στη Βουλή, ενώ αρκετοί Ιεράρχες έριξαν στο τραπέζι την πρόταση να προσβληθεί νομικά από την Ελλαδική Εκκλησία η πρώτη διοικητική πράξη που θα επικυρωθεί αν περάσει το νομοσχέδιο. Για τις παραπάνω προτάσεις δεν ελήφθησαν αποφάσεις.

Πότε θα έρθει στη Βουλή;

Αν και αρχικά η βούληση της κυβέρνησης ήταν να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο έως στις 2 Φεβρουαρίου, ο σχεδιασμός μεταβάλλεται και πάει για τις 7 Φεβρουαρίου προκειμένου να υπάρχει και μια γρήγορη δημόσια διαβούλευση. Η συνολική διάρκεια της διαδικασίας δεν θα ξεφύγει κατά πολύ χρονικά του αρχικού πλάνου, αφού όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μεγαλύτερες και εντονότερες διχαστικές τάσεις.

Συνολικά τα θέματα της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον Υφυπουργό Γιάννη Μπούγα του νομοσχεδίου για τον δικαστικό χάρτη,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.

Σχετικές ειδήσεις