ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ιερά Σύνοδος: Το παρασκήνιο πίσω από το «όχι» στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία

Ιερά Σύνοδος: Το παρασκήνιο πίσω από το «όχι» στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία

Οι ιεράρχες χαρακτηρίζουν «ναρκοθετημένο» και με «παραθυράκια» το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία

«Οχι σε όλα» με τον πιο επίσημο τρόπο είπε η Ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας όσον αφορά στο γάμο και στην τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών και μάλιστα εκτός από τα κηρύγματα από άμβωνος που αποφάσισε για την ενημέρωση των πιστών θα αποστείλει και επιστολές με τις θέσεις της στους 300 βουλευτές.

Οι ιεράρχες, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Ελεύθερος Τύπος, χαρακτηρίζουν «ναρκοθετημένο» και με «παραθυράκια» το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, το οποίο αναμένεται σήμερα να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μάλιστα, είναι κατηγορηματικοί πως το εν λόγω νομοσχέδιο καταργεί όχι μόνο κανόνες βιοηθικής αλλά και χριστιανικές αξίες.

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου ήταν να μην προχωρήσει σε συλλαλητήρια και σε πορείες διαμαρτυρίας, αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες το εξέφρασαν ορισμένοι ιεράρχες, όπως ο Μεσογαίας, Νικόλαος. Επίσης, δεν προτάθηκε η λύση του δημοψηφίσματος για το οποίο είχε κάνει πρόσφατα λόγο ο Αρχιεπίσκοπος.

Όμως, αποφασίστηκε (εκτός από τις επιστολές στους 300 βουλευτές) ομόφωνα να μοιραστεί την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στους ναούς της χώρας φυλλάδιο «Προς το Λαό», με το οποίο να γνωστοποιούνται οι απόψεις της Εκκλησίας για το θέμα, ενώ εκστρατεία ενημέρωσης για το σχετικό νομοσχέδιο και το θεσμό της οικογένειας θα κάνουν στους πιστούς και οι ίδιοι οι μητροπολίτες. Αυτό που τονίστηκε κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση ειναι ότι «η ομοφυλοφιλία είναι εκτροπή από το νόμο του Θεού» και πως οι βουλευτές έχουν βαρύτατη ευθύνη εάν ψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

«Προφανώς η Πολιτεία νομοθετεί, αλλά αυτή η παράμετρος ούτε στερεί την ελευθερία του λόγου από την Εκκλησία ούτε απαλλάσσει την Εκκλησία από το καθήκον ενημέρωσης του πιστού λαού ούτε μπορεί να της υποδείξει σε τι συνίσταται η αμαρτία. Η Εκκλησία δεν νομοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για τους νόμους», αναφέρει στο ανακοινωθέν της η Ιεραρχία, διαμηνύοντας παράλληλα ότι «αν η Εκκλησία σιωπήσει, φέρει βαρύτατη ευθύνη και αυτοκαταργείται».

Η Ιεραρχία, αφού επισημαίνει ότι από το 2015 το σύμφωνο συμβίωσης παρέχει σε ζευγάρια του ιδίου φύλου όλα τα δικαιώματα και τις δυνατότητες του γάμου με κύρια εξαίρεση τη δυνατότητα απόκτησης παιδιών με υιοθεσία ή παρένθετη κύηση, βάλλει κατά των «εμπνευστών του νομοσχεδίου».

Τι λένε οι Ιεράρχες

Η άποψη των ιεραρχών είναι ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία καταδικάζει μελλοντικά παιδιά να μεγαλώσουν χωρίς πατέρα ή μητέρα σε ένα περιβάλλον σύγχυσης των γονεϊκών ρόλων. «Τα παιδιά με πατέρες 1 και 2 ή με μητέρες 1 και 2 (ή και παραπάνω) θα είναι τα θύματα ενός αφύσικου μηχανισμού τεκνοθεσιών», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Και υπογραμμίζουν ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνωρίζει μόνο το Ιερό Μυστήριο του χριστιανικού γάμου και απορρίπτει τον πολιτικό γάμο ασχέτως φύλου. Εν προκειμένω τάσσεται κατά του πολιτικού γάμου “ομόφυλων ζευγαριών” για τον πρόσθετο λόγο ότι αυτός οδηγεί αναπόδραστα σε “ομόφυλη γονεϊκότητα” μέσω υιοθεσίας ή παρένθετης κύησης. Η νομοθέτηση αυτή συγκρούεται τόσο με τη χριστιανική ανθρωπολογία όσο και με το καθήκον της κοινωνίας να εξασφαλίζει στα παιδιά ευημερία και σωστή ανατροφή, αλλά και με το δικαίωμα των παιδιών να έχουν πατρική και μητρική παρουσία και φροντίδα. Για όλους τους προηγούμενους λόγους και με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης και αγάπης, η Αγία Εκκλησία μας είναι κάθετα αντίθετη προς το προωθούμενο νομοσχέδιο».

Ο μητροπολίτης Μεσογαίας, Νικόλαος, στην εισήγησή του ανέφερε, ανάμεσα στα άλλα, ότι η Πολιτεία θα έπρεπε να επιζητεί τη βοήθεια της Εκκλησίας και πως η ψήφιση του νομοσχεδίου θα δημιουργήσει σύγχυση μεταξύ του τι είναι φυσικό και τι όχι, τι ηθικό και τι αμαρτία.

Οπως αναφέρουν εκκλησιαστικές πηγές στον Ελεύθερο Τύπο, μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή δεν αποκλείεται να συνεδριάσει και πάλι η Ιεραρχία για να εξετάσει τις περαιτέρω κινήσεις της.