ΕΛΛΑΔΑ

Στην πλατεία της Λάρισας οι αγρότες: Αύριο το μεγάλο συλλαλητήριο! 1.100 τρακτέρ στα μπλόκα

Στην πλατεία της Λάρισας οι αγρότες: Αύριο το μεγάλο συλλαλητήριο! 1.100 τρακτέρ στα μπλόκα
onlarissa.gr

Οι αγρότες έχουν προγραμματίσει αύριο, Δευτέρα, 29/1 μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Λάρισας - Εν αναμονή της σύσκεψης στο Μαξίμου - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο αγρότης Θοδωρής Τσιρίκας που συμμετέχει στις φετινές κινητοποιήσεις 

Στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας έφτασαν νωρίτερα το μεσημέρι της Κυριακής με τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Οι αγρότες έχουν προγραμματίσει να παραμείνουν στη Λάρισα μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας όπου και θα πραγματοποιηθεί μεγάλο συλλαλητήριο, ενώ έως την Τρίτη αναμένεται να έχει οριστεί και η σύνθεση της επιτροπής που θα συναντήσει είτε τον πρωθυπουργό, είτε τον αρμόδιο υπουργό.

onlarissa.gr

Μεγάλη κινητοποίηση προγραμματίζεται και ενόψει της έκθεσης Agrotica που ξεκινά την προσεχή εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.

Για την πορεία των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεις μίλησε στο Newsbomb.gr, o Θοδωρής Τσικρίκας, αγρότης και γεωπόνος.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Πραγματοποιούμε μια πολιτισμένη και ειρηνική διαδήλωση στο κέντρο της πόλης τη Λάρισας που έχουμε ενημερώσει όλους τους φορείς όπως την Ελληνική Αστυνομία και την τοπική αυτοδιοίκηση με στόχο να μεταφέρουμε τα αιτήματά μας χωρίς να δυσκολέψουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

onlarissa.gr

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου 200 τρακτέρ στο κέντρο της Λάρισας ,ενώ αύριο είναι το μεγάλο συλλαλητήριο που είναι καλεσμένοι όλοι οι τοπικοί φορείς και τα Επιμελητήρια.

Τα βασικά μας αιτήματα είναι:

  • Ο ορίζοντας με τα πλημμυρισμένα χωράφια της Κάρλας. Ζητάμε να μάθουμε τι πρόγραμμα έχει η πολιτεία και ποιο πρόγραμμα θα ανοίξει για αποζημίωση ανά στρέμμα.
  • Από την Κρατική Αρωγή ζητάμε μια προκαταβολή της τάξεως του 25% πριν γίνει η εκτίμηση των ζημιών διότι η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει πάρα πολύ άρα πρέπει να τονωθεί η ρευστότητά μας για να είμαστε βιώσιμοι.
  • Έχουμε τα πάγια αιτήματα του κόστους παραγωγής.
  • Το πετρέλαιο και το ρεύμα να έχει μια ενίσχυση. Ειδικότερα για το ρεύμα να μπορέσουν να εγκαταστήσουν οι αγρότες με προτεραιότητα φωτοβολταϊκά για net metering.

Από την σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου περιμένουμε να εξαγγελθεί κάτι που να μας ικανοποιήσει ώστε να αναστείλουμε τις κινητοποιήσεις μας.

Όσον αφορά στα μπλόκα σε κάθε πόλη υπάρχει κινητικότητα.

Στη Θεσσαλία υπάρχουν μπλόκα και στον Αλμυρό και στην Ε65 στην Καρδίτσα, και στον Ριζόμυλο Μαγνησίας και στον κόμβο Πλατυκάμπου Λάρισας και στον Ζάκρο Τρικάλων. Σύνολο πρέπει να είναι γύρω στα 1.100 τρακτέρ».

onlarissa.gr

Ο χάρτης των μπλόκων

Σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα έχουν στηθεί αγροτικά μπλόκα:

Στο Μεσόβουνο Εορδαίας, στην περιοχή Κοίλα της Κοζάνης, στην είσοδο της Καστοριάς, στη Μυρσίνα Γρεβενών, στη Θεσσαλονίκη στη Επανομή τη Θέρμη το δημαρχείο Χαλκηδόνας και το δέκατο χιλιόμετρο της οδού θεσσαλονίκης Καβάλας, στην είσοδο της πόλης της Νάουσας, στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών, στην Εθνική οδό Άρτας-Πρέβεζας, στη Θεσσαλία στους κόμβους Πλατύκαμπου, Καρδίτσας, Ζάκρου, στη Μαγνησία στον Αλμυρό και το Ριζόμυλο, στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού, στην είσοδο της πόλης της Λαμίας, και στη Μεσσηνία στην περιοχή του παλιού σταθμού του ΟΣΕ.

Το απόγευμα της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, όπου θα συζητηθεί το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων αλλά και η πορεία των αποζημιώσεων των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας.