ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα απαντήσουν οι αγρότες στο μήνυμα της Κυβέρνησης – Αύριο το μεγάλο συλλαλητήριο στη Λάρισα

Πώς θα απαντήσουν οι αγρότες στο μήνυμα της Κυβέρνησης – Αύριο το μεγάλο συλλαλητήριο στη Λάρισα
larissanet.gr

«Δεν επιδιώκουμε την ένταση και ακούμε τα αιτήματα», διαμηνύει το Μαξίμου μετά τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό - Οι αγρότες έχουν προγραμματίσει αύριο, Δευτέρα, 29/1 μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Λάρισας

Κορνάροντας στην κεντρική πλατεία της Λάρισας οι αγρότες με τα τρακτέρ τους έστειλαν το δικό τους μήνυμα στην κυβέρνηση μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ οι αγρότες με ανεβασμένη ψυχολογία, είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους έτσι ώστε να καταφέρουν να συνεχίσουν να βρίσκονται στα χωράφια τους.

larissanet.gr

Αν και το μήνυμα που εστάλη από το Μαξίμου είναι ότι: «Δεν επιδιώκουμε την ένταση και ακούμε τα αιτήματα», οι αγρότες βλέπουν ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στην πράξη. Την ίδια ώρα ετοιμάζονται για αύριο, Δευτέρα, όπου στην Κεντρική Πλατεία στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο, με τους ίδιους να έχουν απευθύνει κάλεσμα σε πολίτες και φορείς.

Να σημειωθεί ότι οι αγρότες έχουν προγραμματίσει να παραμείνουν στη Λάρισα μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας όπου και θα πραγματοποιηθεί μεγάλο συλλαλητήριο, ενώ έως την Τρίτη αναμένεται να έχει οριστεί και η σύνθεση της επιτροπής που θα συναντήσει είτε τον πρωθυπουργό, είτε τον αρμόδιο υπουργό.

Μεγάλη κινητοποίηση προγραμματίζεται και ενόψει της έκθεσης Agrotica που ξεκινά την προσεχή εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.

Μήνυμα Μητσοτάκη σε αγρότες: «Δεν επιδιώκουμε ένταση, ακούμε τα αιτήματα»

Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, η διευρυμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα τις κλιμακούμενες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι ότι δεν επιδιώκει την ένταση και ότι ακούει τα αιτήματα των αγροτών.

Οι ίδιες πηγές πηγές αναφερόμενες στο περιεχόμενο των συζητήσεων που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν επίσης ότι έγινε επισκόπηση των συνολικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης για τους πληγέντες από τα συναρμόδια υπουργεία.

«Η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πάντοτε ανοιχτή και ότι η καταβολή των αποζημιώσεων συνεχίζεται κανονικά» ανέφεραν.

Στο τραπέζι βρέθηκε και η έκθεση Agrotica που ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Στη σύσκεψη, έδωσε το «παρών» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ συμμετέχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος και ο υφυπουργός Υποδομών Ν. Ταχιάος.

Την Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έδωσε ένα στίγμα προθέσεων λέγοντας πως κυβέρνηση ακούει με μεγάλη προσοχή τα αιτήματα των αγροτών που υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές από τη θεομηνία, αλλά επισημαίνει ότι οι αποζημιώσεις δόθηκαν στους πληγέντες με πρωτοφανή ταχύτητα.

«Εμείς ακούμε με πολύ μεγάλη προσοχή τα αιτήματα όλων των κοινωνικών και των επαγγελματικών ομάδων. Έβγαλε χθες ένα σημείωμα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο πυρήνας των αιτημάτων των αγροτών είναι τα ζητήματα αποζημιώσεων. Έχει δοθεί πολύ μεγάλο μέρος και των προκαταβολών και συνολικά των αποζημιώσεων. Συνολικά, η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες- όχι μόνο στους αγρότες- των πλημμυρών και συνολικά των φυσικών καταστροφών του περασμένου καλοκαιριού και η ταχύτητα που εδόθη είναι πρωτοφανής γιατί ήταν πρωτοφανής και η ένταση».

Ο χάρτης των μπλόκων

Σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα έχουν στηθεί αγροτικά μπλόκα:

Στο Μεσόβουνο Εορδαίας, στην περιοχή Κοίλα της Κοζάνης, στην είσοδο της Καστοριάς, στη Μυρσίνα Γρεβενών, στη Θεσσαλονίκη στη Επανομή τη Θέρμη το δημαρχείο Χαλκηδόνας και το δέκατο χιλιόμετρο της οδού θεσσαλονίκης Καβάλας, στην είσοδο της πόλης της Νάουσας, στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών, στην Εθνική οδό Άρτας-Πρέβεζας, στη Θεσσαλία στους κόμβους Πλατύκαμπου, Καρδίτσας, Ζάκρου, στη Μαγνησία στον Αλμυρό και το Ριζόμυλο, στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού, στην είσοδο της πόλης της Λαμίας, και στη Μεσσηνία στην περιοχή του παλιού σταθμού του ΟΣΕ.

Το απόγευμα της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, όπου θα συζητηθεί το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων αλλά και η πορεία των αποζημιώσεων των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας.