ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ - ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Σχέδια για «απόβαση» αγροτών στην Αθήνα τη Δευτέρα - Ανικακοποίητοι οι περισσότεροι με τα μέτρα

Σχέδια για «απόβαση» αγροτών στην Αθήνα τη Δευτέρα - Ανικακοποίητοι οι περισσότεροι με τα μέτρα

«Πυρετός» συσκέψεων στα αγροτικά μπλόκα - Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους απαντούν στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. 

Με την επιστροφή τους από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, οι αγρότες ενημερώνουν για τα αποτελέσματα των επαφών τους.

Από τις πρώτες αντιδράσεις, φαίνεται πως οι αγρότες απαντούν με ένα μεγάλο «όχι» στις προτάσεις του πρωθυπουργού.

Οι οριστικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τις κινητοποιήσεις θα ληφθούν την Τετάρτη, ωστόσο από τις πρώτες αντιδράσεις φαίνεται πως θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Αφενός θα παραμείνουν και θα ενισχυθούν τα μπλόκα, ενώ επί τάπητος θα τεθεί το ενδεχόμενο καθόδου των αγροτών στην Αθήνα, με ή χωρίς τρακέρ.

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις με τον πρωθυπουργό, οι αγρότες δηλώνουν ικανοποιημένοι για την παρέμβαση της κυβέρνησης στο ρεύμα.

Διχασμένοι οι αγρότες

Δύο τάσεις διαμορφώνονται στους κύκλους των αγροτών μετά την σημερινή συνάντηση εκπροσώπων τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την ίδια στιγμή κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν πως τα περιθώρια εξαντλήθηκαν.

Διχασμένη εμφανίζεται η αγροτική κοινότητα, καθώς από την μια εμφανίζονται εκείνοι που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, αλλά από την άλλη οι περισσότεροι δηλώνουν ανικανοποίητοι από τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Σύμφωνα με το OPEN η πλειονότητα των αγροτών χαρακτηρίζει τα μέτρα ψίχουλα και διαμηνύει πως ο αγώνας συνεχίζεται, ενώ αυτήν την ώρα οι ζυμώσεις και οι συσκέψεις στα μπλόκα είναι εργώδεις για να καθοριστεί η συνέχεια των κινητοποιήσεων με την κάθοδο στην Αθήνα με τα τρακτέρ να παραμένει στο τραπέζι.

Σύμφωνα με το OPEN κυβερνητικές πηγές είπαν πως «από αυτήν την κυβέρνηση δεν θα δουν σκασμένα λάστιχα».

Μαρινάκης: Είμαι αισιόδοξος πως η κατάσταση θα εκτονωθεί

Εξαντληθήκαν τα περιθώρια με τις σημερινές ανακοινώσεις για τους αγρότες μετά τη συνάντηση εκπροσώπων τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διευκρίνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Μιλώντας στο MEGA έκανε λόγο για «πολύ στοχευμένη και μελετημένη η πρόταση του πρωθυπουργού», που απαντάει στα δύο βασικότερα προβλήματα.

«Δίνει ρεύμα για δύο χρόνια στο όριο του κόστους. Δεν λαμβάνονται χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι από τους παρόχους», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης σε

-ρύθμιση χρεών στο ρεύμα

-αγροτικό πετρέλαιο, όπου θα υπάρξει επιστροφή για τρίτη χρονιά, προκαταβολή 50%

Επίσης είπε ότι ανοίγει η συζήτηση για πιο μόνιμο και πιο δίκαιο καθεστώς της επιστροφής του ΕΦΚ.

Σε ερώτηση για το ποια πιστεύει ότι θα είναι η αντίδραση των αγροτών είπε: «Δεν μπορώ να προεξοφλήσω την απόφασή τους. Είμαι αισιόδοξος πως η κατάσταση θα εκτονωθεί από τις κινητοποιήσεις».

Σε κάποιο σημείο ο Παύλος Μαρινάκης είπε: «Ακούστηκε η φράση: ‘”Κύριε πρόεδρε όλοι μαζί είμαστε”».

Επανέλαβε πως δεν θεωρεί πως θα φτάσουμε σε συνέχεια των μπλόκων και καθόδου των αγροτών στην Αθήνα, αλλά τόνισε πως «εξαντληθήκαν τα περιθώρια».

Τόνισε τέλος πως δεν πρόκειται για προσωρινά μέτρα και διεμήνυσε ότι: «Ο διάλογος δεν μπορεί να συνεχιστεί με κλειστούς δρόμους».

Σκυλακάκης για συνάντηση Μητσοτάκη-αγροτών: Θα πέσουν οι τιμές ενέργειας

Μετά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και ο υπουργός Περιβάλλοντος εξέφρασε την κυβερνητική θέση πως μετά τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στους αγρότες δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.

Στα αιτήματα των αγροτών μετά την συνάντησή τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις κυβερνητικές παροχές – ειδικά το αγροτικό ρεύμα – και στις κρίσιμες αποφάσεις στα μπλόκα αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNEWS.

«Δεν υπάρχει περαιτέρω περιθώριο να δοθεί κάτι παραπάνω από την κυβέρνηση», εξήγησε ο υπουργός. Για το αν είναι εφικτό να δοθεί στους αγρότες 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ο κ. Σκυλακάκης είπε: «Όλο αυτό είναι συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο βασίζεται σε πραγματικές ανανεώσιμες πηγές, όχι σε φανταστικές».

Το ενεργειακό κόστος

«Το (ενεργειακό) κόστος το αναλαμβάνει η πολιτεία. Το άλλο που προσφέρει η πολιτεία είναι κατά απόλυτη προτεραιότητα ηλεκτρικό χώρο έτσι ώστε να δημιουργηθούν μεγάλα πάρκα ή άλλες ανανεώσιμες πηγές, μπορεί να είναι φωτοβολταϊκά ή κάτι άλλο, που θα αφιερωθούν αποκλειστικά σε αυτό το σκοπό. Τα δύο πρώτα χρόνια οι πάροχοι θα αναλάβουν το κόστος – κατά κύριο λόγο η ΔΕΗ υποθέτω, για τις χαμηλότερες τιμές και στη συνέχεια αυτό θα ενταχθεί στο μακροχρόνιο σχέδιο για τα πάρκα που ρίχνουν τις τιμές» διευκρίνισε ο υπουργός.

Τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δίνουμε στους αγρότες το χαμηλότερο τιμολόγιο ρεύματος που υπάρχει» ενώ ακόμη υπογράμμισε ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι εν μέρει δικαιολογημένες.

Η πρόταση του πρωθυπουργού στους αγρότες

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το πρωί φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια.

Η πρωτοβουλία εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την KW στα 2 πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόμενα 8 χρόνια για το ⅓ της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά. Επιτρέποντας έτσι σε όλους τους αγρότες να κάνουν τον προγραμματισμό τους σε βάθος δεκαετίας.

Πιο συγκεκριμένα:

Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων.

Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και σ’ αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, άρα το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Οι όροι του προγράμματος έχουν ως ακολούθως:

Εκτιμώμενες Τιμές: Για τα πρώτα δύο χρόνια με έναρξη τιμολόγησης την 1.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως ακολούθως:

  1. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
  2. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
  3. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
  4. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Οι τιμές αυτές αφορούν το σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.

Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθευονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με τις σχετικές ρήτρες αποχώρησης.

Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και την συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

Σχετικές ειδήσεις