ΖΩΕΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ «ΤΩΡΑ» - ΟΙ ΔΟΜΕΣ, ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΥΡΗΞΗ ΚΑΘΕ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Άμις,Μεννονίτες και «παλαιοχριστιανοί» της Κορινθίας - Οι κλειστές κοινωνίες που αψηφούν το «σήμερα»

Άμις,Μεννονίτες και «παλαιοχριστιανοί» της Κορινθίας - Οι κλειστές κοινωνίες που αψηφούν το «σήμερα»

Η ασκητική ζωή των «παλαιοχριστιανών» της Κορινθίας είναι κάτι παραπάνω από διαδομένη στο εξωτερικό

Μπορεί στην Ελλάδα να ήρθαμε αντιμέτωποι με μια κλειστή κοινωνία που αποφάσισε να ζήσει μοναστικά, μακριά από το πολύβουο «σήμερα», ωστόσο στο εξωτερικό υπάρχουν κοινότητες που ζουν μέσα στο πέρασμα των χρόνων με αυτό τον τρόπο: Οι Άμις και οι Μεννονίτες.

Και αν οι σκηνές με την οικογένεια της Κορινθίας μας φάνηκαν ξένες, οι Άμις και οι Μορμόνοι όχι απλά έχουν χτίσει τις δικές του αντισυμβατικές κοινότητες αλλά κερδίζουν διαρκώς περισσότερους θαυμαστές.

Οι Άμις

Οι Άμις είναι τα μέλη μιας χριστιανικής ομολογίας της αναβαπτιστικής προτεσταντικής παράδοσης, που εμφανίστηκε τον 17ο αιώνα στην Ελβετία και στη Γερμανία. Ανήκουν στη λεγόμενη Ριζοσπαστική Μεταρρύθμιση. Είναι στενά συνδεδεμένοι, αλλά ανεξάρτητοι από τις εκκλησίες των Μεννονιτών. Γενικά είναι συντηρητικοί Χριστιανοί και γνωστοί για απλή διαβίωση, απλή ενδυμασία και απροθυμία να υιοθετήσουν πολλές ανέσεις της σύγχρονης τεχνολογίας. Αγωνίζονται για ανεξιθρησκία και είναι ειρηνιστές.

Δύο βασικές έννοιες που εφαρμόζουν οι Άμις είναι η απόρριψη του Hochmut ("υπερηφάνεια, αλαζονεία, υπεροψία") και ο μεγάλος σεβασμός που έχουν για το Demut ("ταπεινοφροσύνη") και το Gelassenheit ("γαλήνη", "ηρεμία πνεύματος", "ησυχία"), που συχνά μεταφράζεται ως «υποταγή». Ο πιστός δεν επιτρέπεται να εξυψώνει τον εαυτό του αλλά πρέπει να υποτάσσεται στο θέλημα τού Θεού και της εκκλησίας.

Η διάθεση των Άμις να υποταχθούν στο «θέλημα του Θεού», που εκφράζεται από τους κανόνες της ομάδας, αντιτίθεται στον ατομικισμό. Ο αντιατομικισμός των Αμίς είναι ο λόγος για τον οποίο απορρίπτουν τεχνολογίες που θα διευκόλυναν την ατομική εργασία, πράγμα που θα μείωνε την εξάρτηση που έχει κάθε άτομο από την κοινότητα. Οι σύγχρονες καινοτομίες, όπως η ηλεκτρική ενέργεια, προάγουν τον ανταγωνισμό σχετικά με την ιδιοκτησία, το οποίο απορρίπτεται.

Προϋπόθεση για να γίνει κάποιος μέλος στην εκκλησία των Άμις είναι το βάπτισμα, το οποίο πρέπει να γίνει με ελεύθερη βούληση. Αυτό συμβαίνει συνήθως μεταξύ της ηλικίας των 18 και 23. Ο γάμος είναι δυνατός μόνο μεταξύ μελών της εκκλησίας των Άμις.

Οι Μεννονίτες

Οι Μεννονίτες είναι μέλη ορισμένων χριστιανικών ομάδων που εντάσσονται στους αναβαπτιστές. Πήραν το όνομά τους από τον Μέμο Σίμονς (1496–1561) από το Φρίσλαντ. Μέσα από τα γραπτά του, ο Σίμονς επισημοποίησε τις διδασκαλίες των παλαιότερων Ελβετών ιδρυτών, με τις πρώτες διδασκαλίες των Μεννονιτών να βασίζονται στην πίστη τόσο στην αποστολή όσο και στη διακονία του Ιησού, την οποία ακολούθησαν παρά τις διώξεις από διάφορα καθολικά και προτεσταντικά κράτη.

Οι πεποιθήσεις των μεννονιτών κωδικοποιήθηκαν στην Ομολογία Πίστεως του Ντόρντρεχτ το 1632, που επιβεβαίωσε «το βάπτισμα μόνο των πιστών, το πλύσιμο των ποδιών ως σύμβολο της δουλείας, εκκλησιαστικής πειθαρχίας, η αποφυγή των αφορισμένων, η μη ορκωμοσία, γάμος μέσα στην ίδια εκκλησία, αυστηρή μη αντίσταση και γενικά περισσότερη έμφαση στον αληθινό Χριστιανισμό που περιλαμβάνει το να είσαι Χριστιανός και να υπακούς στον Χριστό».

Η πλειοψηφία των πρώτων Μεννονιτών, αντί να πολεμήσει, επέζησε φυγαδεύοντας σε γειτονικά κράτη όπου οι άρχουσες οικογένειες ήταν ανεκτικές στην πίστη τους στο βάπτισμα του πιστού. Με τα χρόνια, οι Μεννονίτες έχουν γίνει γνωστοί ως μία από τις ιστορικές εκκλησίες της ειρήνης, λόγω της δέσμευσής τους στον ειρηνισμό.

Αν και οι Μεννονίτες είναι μια παγκόσμια ομολογία με μέλη εκκλησίες από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Αμερική, ορισμένες κοινότητες Μεννονιτών που κατάγονται από μετανάστες με καταγωγή από την Ελβετία και τη Ρωσία φέρουν την ονομασία των εθνοτικών Μενονιτών.

Θρίλερ με τα παιδιά των «παλαιοχριστιανών»

Την ώρα που η κοινωνία των «παλαιοχριστιανών» στην Κορινθία ήρθε στη δημοσιότητα, στο επίκεντρο της συζήτησης για τους Έλληνες «'Άμις» έρχονται τα παιδιά που ζουν στην ιδιότυπη κοινωνία που έχουν ιδρύσει.

Πρόκειται για τα τρία ανήλικα παιδιά της οικογένειας, δύο αγόρια 13 και 15 ετών καθώς και ένα μικρό κοριτσάκι έξι ετών. Ο 45χρονος και η 38χρονη έχουν ένα ακόμη κορίτσι 22 ετών, το οποίο φέρεται να είναι μητέρα ενός βρέφους.

Αμέσως μετά την εισαγγελική παραγγελία τα παιδιά απομακρύνθηκαν από την περιοχή και μεταφέρθηκαν στην 25χρονη κόρη του 45χρονου η οποία είναι παιδί από τον πρώτο γάμο του. Όμως αφότου το ζευγάρι αφέθηκε ελεύθερο , τα παιδιά επέστρεψαν στην κοινότητα των παλαιοχριστιανών και ζουν πάλι με τους γονείς τους στις σπηλιές.

Πλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες, θα δουν τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών και θα αποφασίσουν αν θα απομακρυνθούν. Από τα πρώτα στοιχεία τα παιδιά ζουν κάτω από κακές συνθήκες υγιεινής και δεν πηγαίνουν σχολείο.

Ωστόσο, νέα κατεπείγουσα προανάκριση διέταξε ο εισαγγελέας Κορίνθου ζητώντας να διερευνηθεί ο ακριβής αριθμός των ανήλικων παιδιών που μένουν στις σπηλιές και οι συνθήκες διαβίωσής τους.

Η εισαγγελία Κορίνθου ζητά επίσης να προσκομιστούν οι ληξιαρχικές πράξης γέννησης των παιδιών, εάν τα παιδιά κάτω των 16 ετών πηγαίνουν σχολείο όπως προβλέπει ο νόμος και να καταγραφεί οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που αφορά τη διαβίωσή τους.

«Είμαστε παλαιοημερολογίτες με μια πολιτιστική εκδοχή»

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τη κοινότητα των παλαιοχριστιανών στην Κορινθία.

«Εγώ στην Αθήνα δούλευα στον δήμο Ηλιούπολης. Με έξι παιδιά ήμασταν 8 άτομα. Με 1.000 ευρώ και επιδότηση ενοικίου 200 ευρώ. Μου είπαν ότι έχουμε υπογεννητικότητα και εγώ ο ηλίθιος τους πίστεψα», είπε μιλώντας στο OPEN o Μανώλης Καλαϊτζιδάκης, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός μετά την αποκάλυψη του θέματος της κοινότητας στην Κορινθία.

«Η Ελλάδα δεν έχει τίποτε άλλο να ασχοληθεί παρά με έναν βοσκό που δεν πάει τα παιδιά του σχολείο;», ανέφερε και έκανε λόγο για αποπροσανατολισμό.

«Είμαστε παλαιοημερολογίτες με μια πολιτιστική εκδοχή. Παγκοσμίως δεν είναι παράξενο. Στην Αμερική είναι περίπου 40.000», επισήμανε.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 νωρίτερα σήμερα το πρωί ο Μανώλης Καλαϊτζιδάκης είπε πως «όσοι παραξενεύονται φαρισαϊζουν».

«Μου λένε γιατί δεν πήγαινα τα παιδιά μου σχολείο. Υποθετικά είναι δωρεάν το σχολείο. Απ΄τον Σεπτέμβριο ξεκινούσαν τα τετράδια, τα βιβλία, τα στυλό, οι κασετίνες, δεν είναι δωρεάν η Παιδεία το ξέρει και η κουτσή-Μαρία», απάντησε σε άλλο σημείο.

«Γιατί να καταλήγω ζητιάνος στα κοινωνικά παντοπωλεία; Κάνω κάτι άλλο, βγάζω το λάδι μου, τα όσπριά μου» σχολίασε. Είπε επιπλέον πως υπήρξε και εθνοφύλακας και Ακρίτας στην Ικαρία.

«4 χρόνια είμαι εδώ αλλά και πριν ζούσα έτσι γιατί δεν έβγαινε», επανέλαβε ενώ όταν ρωτήθηκε για το παράνομο του να μην στέλνει τα παιδιά του σχολείο απάντησε: «Ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό».

«Ζούμε όπως οι παλιοί Χριστιανοί» είπε ο ίδιος άνδρας επίσης μιλώντας στον ΣΚΑΙ και πρόσθεσε ότι τα παιδιά του θα γίνουν βοσκοί και μελισσοκόμοι.

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής Θάνος Ασκητής μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τον τρόπο ζωής της εν λόγω οικογένειας.

«Είναι κοινωνικά απομονωμένη αυτή η οικογένεια. Το ότι κυκλοφορούν με τόξα και βέλη δείχνει ότι θέλουν να αποσυνδεθούν από την πραγματικότητα. Δεν γνωρίζω αν είναι παράνομο το να ζει κάποιος έτσι, είναι ασύμβατο με την κοινωνία. Αν έχουν όπλα είναι βέβαια παράνομο. Το δικαίωμα του πώς να ζει κανείς είναι σε ένα κοινωνικό πλαίσιο είναι προσωπική επιλογή αρκεί να μην διαταράσσει το κοινωνικό αίσθημα. Εδώ μιλάμε για μία παθολογία. Δεν είναι τωρινά αυτά τα φαινόμενα, πάντα οι άνθρωποι διαφοροποιούνται στην κοινωνία», σχολίασε.

Τα όπλα που βρέθηκαν

Υπενθυμίζεται πως στο ένα σπίτι βρέθηκε ένα όπλο με πολεμικό διαμέτρημα, ένα αεροβόλο, 102 σφαίρες κυνηγετικού όπλου, 81 φυσίγγια από πολεμικό τυφέκιο, επτά αυτοσχέδια τόξα, τέσσερα μαχαίρια, είκοσι βέλη και αυτοσχέδιο τυφέκιο.

Στη συνέχεια, σε έρευνες που έγιναν σε δύσβατο μονοπάτι εντοπίστηκαν δύο αυτοσχέδια πυροβόλα, ένα πολεμικό τυφέκιο, μια βαλλίστρα, ένα τσεκούρι, δύο γεμιστήρες και δεκαεννιά φυσίγγια.

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της Κυριακής 11 Φεβρουαρίου όταν αστυνομικοί του Α.Τ. Ξυλοκάστρου έφτασαν έξω από το σπίτι της πενταμελούς οικογένειας στο Ξυλόκαστρο, καθώς δέχθηκαν κλήση από κυνηγούς, οι οποίοι είχαν δεχθεί μολότοφ από την οικογένεια.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Σε συνέχεια του από 12.2.2024 Δελτίου Τύπου, στο πλαίσιο της επιχείρησης που υλοποιήθηκε χθες (12.2.2024) σε τοπική κοινότητα του δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, κατά τη συνέχιση των ερευνών ανευρέθησαν, σε δύσβατο μονοπάτι, μέσω του οποίου προσπάθησαν πρωινές ώρες της 12.2.2024 να διαφύγουν οι -4- συλληφθέντες, επιμελώς κρυμμένα:

  • -2- αυτοσχέδια πυροβόλα όπλα,
  • -1- πολεμικό τυφέκιο,
  • -1- βαλλίστρα,
  • -1- τσεκούρι,
  • -2- γεμιστήρες και
  • -19- φυσίγγια.

Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Κορίνθου.

Σχετικές ειδήσεις