ΕΛΛΑΔΑ

Ευρωπαϊκά κονδύλια και ειδικά αεροσκάφη για τις φωτιές του καλοκαιριού - Τι θα πάρει η Ελλάδα

Ευρωπαϊκά κονδύλια και ειδικά αεροσκάφη για τις φωτιές του καλοκαιριού - Τι θα πάρει η Ελλάδα
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi

Αγορά 12 ειδικών αεροσκαφών για τις δασικές πυρκαγιές ανακοίνωσε για τις φωτιές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Έξτρα 7 για την χώρα μας 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στα κεντρικά της γραφεία στις Βρυξέλλες την αγορά 12 αμφίβιων αεροσκαφών για την αύξηση της ικανότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών, μια εξαγορά που θα βασίζεται σε 600 εκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η Ελλάδα παραγγέλνει επίσης πέντε ακόμη μηχανήματα, αναφέρει επίσης το nzz.ch.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ: Η ΕΕ έχει τώρα εφαρμόσει αυτήν την πρόταση μαζί με έξι ευρωπαϊκές χώρες: συνολικά δώδεκα πυροσβεστικά ιπτάμενα σκάφη του νέου τύπου DHC-515 Canadair παραγγέλνονται από τον κατασκευαστή DeHavilland Aircraft Canada, συν πέντε επιπλέον αεροσκάφη για την Ελλάδα με δικά τους έξοδα .

Όπως αναφέρθηκε στις 25 Μαρτίου από τον κοινοτικό εκπρόσωπο, Balazs Ujvari, στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το νέο αεροσκάφος θα δραστηριοποιηθεί σε έξι κράτη μέλη. Η εξαγορά θα χρησιμεύσει για την αύξηση της ικανότητας εναέριας πυρόσβεσης του λεγόμενου rescEU, το οποίο αποτελεί το στρατηγικό αποθεματικό αντιμετώπισης κρίσεων του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Τι θα πάρει η Ελλάδα

Με αυτήν την επένδυση 600 εκατομμυρίων ευρώ κονδυλίων της ΕΕ για την αγορά των δώδεκα νέων αεροσκαφών, θα υπάρξει ένα καλό απόθεμα αυτών των θεμελιωδών πόρων, οι οποίοι θα διανεμηθούν μεταξύ έξι κρατών μελών: Κροατία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία, σύμφωνα με το defensa.com.

Είναι πολύ πιθανό το μοντέλο αεροσκάφους που θα αποκτηθεί να είναι το De Havilland Canada DHC-515 Firefighter, διάδοχο του Canadair / Bombardier CL-215/CL-415.

Αυτή η εντολή αγοράς προήλθε πιθανώς λόγω της υλοποίησης των επιστολών προθέσεων, που υπογράφηκαν μεταξύ της De Havilland Canada και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που ανακοινώθηκε τον Μάιο του 2022 από την καναδική εταιρεία.

Τα αμφίβια αεροσκάφη

Αυτά τα νέα αμφίβια (δεν είναι υδροπλάνα) μπορούν να επιχειρούν από αεροδρόμια και θάλασσες/λίμνες/ποτάμια και θα χρησιμοποιηθούν για την κατάσβεση των ολοένα και πιο έντονων πυρκαγιών που καταστρέφουν μεγάλο μέρος της Ευρώπης κατά τις ολοένα και πιο μεγάλες καλοκαιρινές περιόδους.

Το αεροσκάφος θα παραδοθεί ξεκινώντας από το 2027, αναφέρεται.

Η είδηση ​​έρχεται λίγο αφότου ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Διαχείριση Κρίσεων, ο Σλοβένος Janez Lenarčič, παρευρέθηκε στο Ζάγκρεμπ στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ της Κροατίας και της Canadian Commercial Corporation για την αγορά περισσότερων πυροσβεστικών αεροσκαφών (θα ήταν CL -515 ), τα οποία θα προστεθούν στα 6 CL-415 που χειρίζεται η Κροατική Πολεμική Αεροπορία.

Αυτό, μαζί με την υπογραφή αντίστοιχης συμφωνίας από την Ελλάδα τον Μάρτιο για συνολικά 7 αεροσκάφη του ίδιου μοντέλου, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την ανανέωση της εναέριας πυροσβεστικής ικανότητας στη Γηραιά Ήπειρο.