ΕΛΛΑΔΑ

Μύκονος: Ο εισαγγελέας που «καθάρισε» το νησί - Τι γίνεται φέτος με τους ελέγχους για αυθαιρεσίες

Μύκονος: Ο εισαγγελέας που «καθάρισε» το νησί - Τι γίνεται φέτος με τους ελέγχους για αυθαιρεσίες

Ο κ. Ντογιακος έστρεψε τα «βέλη» του σε δημοφιλή μαγαζιά εστίασης του και beach bar του νησιού

Ήταν Απρίλιος του 2023 όταν ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος έβαλε στο «μικροσκόπιο» του το νησί της Μυκόνου μετά τις δεκάδες καταγγελίες για παρανομίες και αυθαιρεσίες στον αιγιαλό και όχι μόνο. Δημοφιλή κοσμικά στέκια του νησιού των Ανέμων, αλλά και η παραβατικότητα μπήκαν στο «στόχαστρο» του εισαγγελέα του, ο οποίος με παραγγελία «καταπέλτη» για τα όσα συμβαίνουν στο νησί, ζήτησε από τον εισαγγελέα εφετών Αιγαίου τη διεξαγωγή εισαγγελικής έρευνας και μάλιστα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.

Αν και δημοσιεύματα υπήρχαν για τουλάχιστον μια δεκαετία, χρειάστηκε ένας εισαγγελικός λειτουργός για να δώσει εντολή για έρευνα. Ο κ. Ντογιακος περιέγραφε τη Μύκονο ως ένα μέρος με βαριά παραβατικότητα κι έκανε λόγο για «θλιβερή εικόνα» και «κραυγαλέα μνημεία οικοδομικής αυθαιρεσίας», ζητώντας να αποκατασταθεί το «τρωθέν κύρος των κρατικών υπηρεσιών».

Μάλιστα, ο πρώην επικεφαλής του Αρείου Πάγου δεν είχε διστάσει να αναφερθεί ονομαστικά σε γνωστά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως τα Sea Satin, Alemagou, Principote και Scorpios, αφήνοντας αιχμές και για τις αστυνομικές Αρχές.

«Μόνο οργή και απογοήτευση μπορούν να προκαλέσουν και από την άλλη πλευρά τα αρμόδια για την πάταξη του εγκλήματος και την εφαρμογή και επιβολή του νόμου όργανα, κατά την πλέον επιεική εκτίμηση, να υπνώττουν ή να αδυνατούν να επέμβουν».

Ο κ. Ντογιακος έστρεψε τα «βέλη» του σε δημοφιλή μαγαζιά εστίασης του και beach bar του νησιού σημειώνοντας πως «δεν είναι δυνατόν οποιοσδήποτε αρμόδιος να παραβλέπει και να αδρανεί σε περιπτώσεις για τις οποίες η τοπική κοινωνία βοά, όπως, ενδεικτικά, εκείνες στη Χώρα της Μυκόνου (εστιατόριο-μπαρ Sea Satin, όπου γίνονται παράνομες οικοδομικές εργασίες κατά πλήρη παραβίαση των σημάτων διακοπής εργασιών ή παράνομες εκσκαφές στο ξενοδοχείο ιδιοκτησίας Φιλιππή), στον Πάνορμο (PRINCIPOTE DE MYKONOS, όπου γίνονται παράνομες κατασκευές χωρίς καμία απολύτως άδεια), στη Φτελιά (ALEMAGOU, όπου γίνονται παράνομες εργασίες κατασκευής ελικοδρομίου ενώ είναι αποκλεισμένη η πρόσβαση στην παραλία λουόμενων εκτός καταστήματος) και στην Ψαρρού όπου τα μπαρ έχουν ορθώσει ενιαίο τείχος που εμποδίζει την πρόσβαση των λουόμενων στη θάλασσα ενώ δεν υπάρχει και ο προβλεπόμενος από το νόμο χώρος για ελεύθερους λουόμενους.

Επίσης, αυθαίρετο κτίσμα μεταξύ Ψαρρού και Paradise χωρίς καμία απολύτως άδεια και στον Καφέ Κάβο (SCORPIOS), όπου γίνονται παράνομες εκσκαφές σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί «κόκκινη ζώνη» που σημαίνει απόλυτη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

«Κάτι αλλάζει»

Μετά την περσινή εντολή, φαίνεται πως φέτος κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει, αφού την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν στη Μύκονο μεικτά κλιμάκια για πολεοδομικούς, περιβαλλοντικούς και οικονομικούς ελέγχους μεγάλων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα των ελέγχων περιλαμβάνει μεγάλα κέντρα διασκέδασης και εστιατόρια του νησιού, αλλά και ξενοδοχεία, που βρέθηκαν πέρυσι στο επίκεντρο της υπόθεσης. Σημειώνεται, πως στη νησί βρέθηκαν τέσσερα μεικτά κλιμάκια ελέγχου, τα οποία αποτελούνται από επιθεωρητές Περιβάλλοντος και στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας.