ΕΛΛΑΔΑ

Διορθώσεις περιμένει η αγορά φαρμάκων

Διορθώσεις περιμένει η αγορά φαρμάκων

Τα κομμάτια της προσπαθεί να μαζέψει η αγορά φαρμάκων, μετά τα αλλεπάλληλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τα λάθη στην κοστολόγηση και την επιμονή για ισχύ του λάθος δελτίου τιμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσπάθειες για αποκατάσταση των λαθών ως την ερχόμενη Δευτέρα δίνουν σήμερα ένα άλλον «αέρα» στην αγορά, καθώς πολλά στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς επισημαίνουν ότι οι ασθενείς δεν μπορούν να «τιμωρούνται» άλλο πια.

Φαρμακευτικές εταιρίες, λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, προχωρούν σε διανομή φαρμάκων, χωρίς να τιμολογούν, περιμένοντας να τιμολογήσουν μετά την αποκατάσταση των λαθών.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) ανακοίνωσε ότι «αναγνωρίζει τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΦ και η Κυβέρνηση προκειμένου να εξομαλυνθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες με το υπό έκδοση Δελτίο Τιμών. Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις στηρίζουμε την προσπάθειά για περαιτέρω εξορθολογισμό του φαρμακευτικού προϋπολογισμού και όλοι οι εταίροι του φαρμάκου προσπαθούμε να βρούμε μια κοινή λύση προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά. Ως εκ τούτου, αναμένουμε τις προσεχείς λίγες ημέρες να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης των παρατηρήσεων του υπό έκδοση Δελτίου Τιμών και το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στις διορθώσεις των λαθών και στην έκδοση ορθής επανάληψης».

Αντίστοιχα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) αποφάσισε να αναστέλλει την απεργία για την Πέμπτη 25 και Παρασκευή 26 Οκτωβρίου. Όπως ανακοίνωσε ο ΠΣΦ, προχώρησε στην απόφαση αυτή, «τηρώντας υπεύθυνη στάση απέναντι στους Έλληνες ασθενείς, οι οποίοι δεν μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακα τους, αφού τα φαρμακεία έχουν ξεμείνει από stock, λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν μετά την έκδοση από τον ΕΟΦ του νέου δελτίου τιμών και παρά το γεγονός ότι ο εφοδιασμός των φαρμακαποθηκών συνεχίζει να είναι ανεπαρκής».

Ο Σύλλογος σημείωσε πως επίσης αναμένει από το υπουργείο Υγείας την παροχή εύλογου χρόνου διάθεσης των αποθεμάτων, γιατί διαφορετικά σε μια μέρα μόνο χάνουν το 15% του κεφαλαίου τους, πράγμα αντισυνταγματικό και παράνομο, καθώς και την λήψη μέτρων για ομαλό εφοδιασμό της αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η έκδοση διορθωτικού δελτίου τιμών ως την ερχόμενη Δευτέρα, με την αποκατάσταση των λαθών στα 600 φάρμακα που κινδύνευσαν να βρεθούν εκτός αγοράς, στερώντας από τους ασθενείς σοβαρές θεραπείες.

Πάντως, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι, αν και ήταν ταχύτατη και ιδιαίτερα αποτελεσματική η αντίδραση του συνόλου του κλάδου στο επικίνδυνο δελτίο τιμών -το οποίο έχει στραγγίξει την αγορά από φάρμακα με συνέπεια να κινδυνεύει ακόμη και η ζωή πολλών ασθενών- δεν έλειψαν και τα «παρατράγουδα». Συγκεκριμένα, άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα, επισημαίνουν ότι η πολύ άμεση και εστιασμένη αντίδραση του ΣΦΕΕ δεν πιστώνεται στο πρόσωπο του προέδρου του Συνδέσμου, Κώστα Φρουζή, στον οποίο μάλλον προσάπτουν απροθυμία να αναδείξει το τεράστιο πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις.

Διαβάστε επίσης:

ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΕΛΟΣ!

Άδεια τα φαρμακεία της Κρήτης- Τραγικές ελλείψεις και απόγνωση ασθενών