ΕΛΛΑΔΑ

Μυστήριο 200.000 συνταγών ενόψει κινητοποιήσεων φαρμακοποιών

Μυστήριο 200.000 συνταγών ενόψει κινητοποιήσεων φαρμακοποιών

«Μυστήριο» καλύπτει 200.000 συνταγές φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ που εκτελέστηκαν τον Αύγουστο, ενώ συνταγογραφήθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος έκανε σχετικές δηλώσεις σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, λέγοντας πως ο Οργανισμός διερευνά τις περιπτώσεις αυτές και πως «θα πέσουν κεφάλια» αν διαπιστωθεί η εμπλοκή φαρμακοποιών σε κάποια λαθροχειρία.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θόδωρος Αμπατζόγλου απέδωσε το θέμα σε λάθος της ΗΔΙΚΑ.

Πάντως τα ενδεχόμενα που εξετάζονται για το θέμα –πέραν της λαθροχειρίας ή του λάθους της ΗΔΙΚΑ- είναι να πρόκειται για επαναλαμβανόμενες συνταγές, οι οποίες νόμιμα, μπορούν να εκτελεστούν πριν από την έκδοσή τους.

Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι τον Αύγουστο οι φαρμακοποιοί ήταν σε κινητοποίηση, οπότε συνταγές που εκτελέστηκαν τις ημέρες της κινητοποίησης από εφημερεύοντες, να «περάστηκαν» τον Σεπτέμβριο στο σύστημα. Για το λόγο αυτό είχε δοθεί και πενθήμερη παράταση από τον ΕΟΠΥΥ.

Με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Παπαγεωργόπουλου για 200.000 συνταγές «μυστήριο», ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανακοίνωσε ότι «όλως τυχαίως, ανακαλύπτονται «κομπίνες» λίγο πριν τις κινητοποιήσεις μας…

Όσον αφορά την συγκεκριμένη περίπτωση, από τα πρώτα στοιχεία επιβεβαιώνεται η εκτίμηση μας ότι η υποτιθέμενη κομπίνα, είναι άνευ αντικειμένου. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενες συνταγές που εκτελέσθηκαν νομίμως τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, ενόψει και της επερχόμενης κινητοποίησης του κλάδου τον Σεπτέμβριο.

Διευκρινίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο ο ασφαλισμένος δικαιούται στις επαναλαμβανόμενες συνταγές να παίρνει τα φάρμακα του νωρίτερα και ο φαρμακοποιός να καταχωρεί την συνταγή.

Τι ημέρες εκείνες λόγω της επερχόμενης κινητοποίησης ο κόσμος έσπευσε λίγο νωρίτερα να εκτελέσει τις συνταγές. Παράλληλα είχε «ανοίξει» και το σύστημα της ΗΔΙΚΑ για να τις δέχεται προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι .

Παραμένει αταλάντευτη και διακηρυγμένη θέση μας ότι όταν πρόκειται για πραγματικές παραβάσεις, αυτές πρέπει να τιμωρούνται αυστηρότατα».

Διαβάστε επίσης:

Ταφόπλακα στην Υγεία των Ελλήνων με υπογραφή Σαμαρά

Η δραστική ουσία σκοτώνει (και) τη λογική!

Μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι φαρμακοποιοί για το αναδρομικό rebate