ΕΛΛΑΔΑ

ΚΕΕΛΠΝΟ: 30 φορές πιο βλαβερά τα τζάκια

ΚΕΕΛΠΝΟ: 30 φορές πιο βλαβερά τα τζάκια

Η ακρίβεια που έχει οδηγήσει τους πολίτες στην αναζήτηση φθηνότερων λύσεων θέρμανσης θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους

Η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου επανέφερε στη «μόδα» τα τζάκια και τις ξυλόσομπες. Ωστόσο, αν εξαιρέσει κανείς το ρομαντικό της υπόθεσης, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή όλων σε ό,τι αφορά τη χρήση τζακιών διότι όπως υπογραμμίζουν το μεγαλύτερο μέρος του καπνού ενός αναμμένου τζακιού παραμένει εντός του σπιτιού.

Μάλιστα, επισημαίνουν ότι το τζάκι συνεισφέρει ελάχιστα στη συνολική θέρμανση του σπιτιού και ότι η θερμαντική του αξία είναι αντιστρόφως ανάλογη σε σχέση με την παραγωγή επικίνδυνων ρύπων.

Τα αιωρούμενα σωματίδια μπορούν, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, να οδηγήσουν σε αναπνευστικά προβλήματα, να επιδεινώσουν αλλεργίες και να προκαλέσουν νευρολογικά, αναπαραγωγικά, και αναπτυξιακά προβλήματα.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ιδιαίτερα για τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, δηλαδή για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τις έγκυες γυναίκες, καθώς και για αυτούς που πάσχουν από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Συμβουλές για τη σωστή χρήση των τζακιών

-Όταν καίει το τζάκι είναι απαραίτητο να παραμένει ένα μισάνοικτο παράθυρο, για την ανανέωση του εσωτερικού αέρα στο διαμέρισμα.

-Απαγορεύεται ρητά η καύση βαμμένων (ειδικότερα με λαδομπογιές) ή βερνικωμένων ξύλων, κομματιών από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικού, διότι αυτά οδηγούν σε εκπομπή τοξικών αερίων μέσα και έξω από το σπίτι.

-Απαγορεύεται η χρήση χημικών προσαναμμάτων

Διαβάστε επίσης:

Η Αθήνα των καυσόξυλων

Συστάσεις στους πολίτες να αποφεύγουν να καίνε βιομάζα στα τζάκια τους

Τι πρέπει να προσέχετε για να ζεσταθείτε με ασφάλεια