ΕΛΛΑΔΑ

Τρόικα και μέσα στον ΕΟΠΥΥ

Τρόικα και μέσα στον ΕΟΠΥΥ

Τέτοιες σκέψεις κάνει η –κατά τα άλλα συμβουλευτική - Task Force, όταν η αγορά στενάζει από ελλείψεις φαρμάκων και έλλειμμα 4 δις. που μεταφέρεται στους προμηθευτές υγείας.

«Εισβολή» ξένων μάνατζερ στον ΕΟΠΥΥ για την αναδιοργάνωση του Οργανισμού, σχεδιάζει να βάλει η Task Force για τα επόμενα χρόνια, αλλάζοντας τη φιλοσοφία του Ταμείου.

Όμως «η υγεία και η περίθαλψη 10 εκατομμυρίων Ελλήνων, δεν μπορεί να επαφίεται στις τεχνοκρατικές αποφάσεις οποιουδήποτε ξένου μάνατζερ», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θόδωρος Αμπατζόγλου, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα, και τόνισε: «Είμαστε αντίθετοι στην δημιουργία "εσωτερικού ΔΝΤ" για την Υγεία».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ μετέφερε μάλιστα τις σκέψεις και την αγωνία μελών του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ για τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει, όσον αφορά θεωρητικούς προβληματισμούς Ελλήνων και ξένων τεχνοκρατών, για τον προορισμό και τελική μορφή του ΕΟΠΥΥ. Τα μόνα αρμόδια όργανα – τονίζουν - για τη χάραξη της πολιτικής υγείας, είναι τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας, δηλαδή η Κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο και κανένας άλλος.

Ο κ. Αμπατζόγλου επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της διακίνησης των φαρμάκων αλλά και των πληρωμών, σημειώνοντας πως «η φαρμακευτική αγορά στενάζει κάτω από την πίεση των πολυεθνικών εταιρειών, τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ και όλα αυτά συμβαίνουν σε βάρος χιλιάδων ασφαλισμένων.

Η αγορά θα ομαλοποιηθεί και οι ασθενείς θα πάψουν να ταλαιπωρούνται, όταν ο ΕΟΠΥΥ καταστεί αξιόπιστος στις πληρωμές του, που για μια ακόμη φορά έχει ξεφύγει κατά πολύ από τις συμβατικές υποχρεώσεις του. Το συσσωρευμένο έλλειμμα των 4 δις ευρώ του Οργανισμού, πρέπει άμεσα να καλυφθεί αλλιώς όλοι οι πάροχοι (φαρμακοποιοί, γιατροί, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα) θα βάλουν «λουκέτο» πολύ σύντομα».