ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελική έρευνα για τοξικές ουσίες σε φρούτα και λαχανικά

Εισαγγελική έρευνα για τοξικές ουσίες σε φρούτα και λαχανικά

Στο… μικροσκόπιο της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Παναγιώτας Φάκου μπαίνουν οι καταγγελίες της Greenpeace περί εντοπισμού τοξικών ουσιών, πολλές από τις οποίες είναι ύποπτες για καρκινογενέσεις, σε φρούτα και λαχανικά που διατίθενται σε Λαϊκές Αγορές της Αθήνας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας εντοπίστηκαν σε φρούτα και λαχανικά 27 διαφορετικές χημικές δραστικές ουσίες. Ειδικότερα, εξετάστηκαν συνολικά 24 δείγματα μήλων, αχλαδιών, καρότων, κολοκυθιών, πατατών, κρεμμυδιών και μπανανών που αγοράστηκαν από καταστήματα της Καλλιθέας, του Περιστερίου, του Χαλανδρίου και του κέντρου της Αθήνας. Τα 15 προϊόντα ήταν ελληνικής προέλευσης και τα εννέα εισαγωγής.

Στη συντριπτική πλειονότητα των δειγμάτων εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ενώ βρέθηκαν 27 χημικές δραστικές ουσίες, από τις οποίες πολλές είναι απαγορευμένες για χρήση εντός της Ε.Ε. και άλλες νόμιμες, στις επίσημες εγκρίσεις των οποίων όμως χαρακτηρίζονται «τοξικές», «εξαιρετικά τοξικές», «επικίνδυνες για το υδάτινο περιβάλλον» και ύποπτες για σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία.