Το σκάνδαλο με τον ΧΥΤΑ Παπανικολού εν καιρώ οικονομικής κρίσης

Newsbomb

Πλήθος ερωτημάτων «γεννά» ένα ακόμη σκάνδαλο στη χώρας μας που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, σε μία περίοδο που οι πολίτες έχουν «γονατίσει» από τα αβάσταχτα μέτρα λιτότητας.

Πρόκειται για την κατασκευή του ΧΥΤΑ Παπανικολού, στην Αιγιάλεια, η οποία «συνοδεύεται» από θύελλα αντιδράσεων από κατοίκους και φορείς της περιοχής, αλλά και από την παραίτηση του Δημοτικού Συμβούλου της περιοχής, κ. Μ. Μουτούση.

Ένα έργο παράνομο, σύμφωνα με τους ειδικούς, για το οποίο ο εργολάβος έχει εισπράξει προκαταβολικά το ποσό των 1,6 εκατ. ευρώ! Μάλιστα, πρόκειται για έναν δεύτερο ΧΥΤΑ στην περιοχή, με συνολικό κόστος...7.000.000 ευρώ, το οποίο από πολλούς αναμένεται να προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή!

Ο κ. Μουτούσης στην παραίτηση που υπέβαλε χθες, Πέμπτη, προς την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιάλειας κα. Μ. Τσουκαλά και το Δήμαρχο, κ. Ε. Θεοδωρακόπουλο στην οποία εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση έκανε αναφορά σε μία απεγνωσμένη απόφαση από πλευράς Δήμου, για να κατασκευαστεί ένας δεύτερος ΧΥΤΑ στην ίδια περιοχή με κόστος 7.000.000 ευρώ. «Ένα αστρονομικό ποσό για την εποχή, που κάθε ευρώ έχει την αξία και τη σημασία του» αναφέρει συγκεκριμένα.

Μάλιστα, ο κ. Μουτούσης τόνισε πως «θα πρέπει ιδιώτης να μεταφέρει -μέχρι να διεκπεραιωθεί το έργο- τα σκουπίδια μας, με κόστος 2.000.000 ευρώ το χρόνο».

Μεταξύ των άλλων, ο κ. Μουτούσης διερωτάται γιατί και γιατί τώρα προχωρά η κατασκευή του ΧΥΤΑ και πόσο μακριά κατευθύνονται τελικά τα απορρίμματα του Δήμου.

Τέλος, υποστήριξε πως η παραίτησή του αποτελεί μόνο πράξη ευθιξίας κι ευαισθησίας, απέναντι στους συμπολίτες που τον εμπιστεύτηκαν.

Πλήρωσαν τον εργολάβο, πριν αρχίσει το έργο!

Η μία αποκάλυψη μετά την άλλη…

Σε συνάντηση που είχε στο παρελθόν ο Δήμαρχος Αιγιάλειας, Ε. Θεοδωρακόπουλος με κατοίκους και φορείς της περιοχής έκρινε ως άμεση προτεραιότητα την κατασκευή του ΧΥΤΑ, καθώς, όπως υποστήριξε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο εργολάβος του έργου, έχει εισπράξει προκαταβολικά, το ποσό του 1,6 εκατ. ευρώ!

Η ομολογία του δημάρχου, που φέρεται να προωθεί πεισματικά το έργο, εγείρει μείζον θέμα νομιμότητας και τούτο, γιατί, είναι από τις σπάνιες φορές στα δεδομένα της Αυτοδιοίκησης, πληρώθηκε εργολάβος για ένα έργο που θα γίνει, ίσως, μελλοντικά, αν ξεπεραστούν όλα τα νομικά εμπόδια.

«Καζάνι» που βράζει η περιοχή

«Καζάνι» που βράζει θυμίζει η περιοχή, καθώς οι εργασίες για την κατασκευή του ΧΥΤΑ Παπανικολού έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, τόσο από τους κατοίκους, όσο και στους αρμόδιους φορείς.

Αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες, καταγγελίες και προσφυγές στη Δικαιοσύνη από τους κατοίκους συνθέτουν το «σκηνικό» τους τελευταίους μήνες.

Μάλιστα, οι κάτοικοι εξαπολύουν «πυρά» στον δήμαρχο και την Περιφέρεια, υποστηρίζοντας πως προωθείται ένα «περιβαλλοντικό έγκλημα», καθώς με επιστημονικά στοιχεία που διαθέτουν, αν προχωρήσει η κατασκευή του ΧΥΤΑ, θα μολυνθούν ανεπανόρθωτα οι πηγές από τις οποίες «ξεδιψά» η περιοχή. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία παραγωγική περιοχή γεμάτη αμπέλια, καλλιέργειες και δέντρα πολλών ετών δίπλα στον ποταμό Φοίνικα.
Οι κάτοικοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στο παρελθόν έχει ανακοινώσει ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των κρατών-μελών, όπου παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα κενά στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα απόβλητα.

Παράλληλα, καταγγέλλουν την καταδρομική επιχείρηση διμοιριών των ΜΑΤ, που ισχυρίζονται πως εκλήθησαν από τον εργολάβο του έργου, προκειμένου να εγκαταστήσει τα μηχανήματα στην Παπανικολού.

«Σκοτεινό παρασκήνιο με διαπλεκόμενα συμφέροντα»

Στη Βουλή έφερε το θέμα ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας, Γενικός Γραμματέας Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος (ΧΡΙ.Κ.Ε.), κ. Νίκος Νικολόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο πρόκειται για μία «εντελώς μοναδική περίπτωση» που, όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του αποδεικνύει πως «η Ελλάδα είναι παράδειγμα προς αποφυγή στη διαχείριση απορριμμάτων». Μάλιστα, τονίζει πως «ο επίτροπος προειδοποιεί ότι κινδυνεύουμε να χαθούν κονδύλια και να μπουν πολλά πρόστιμα επειδή εν έτει 2013 δεν έχουν κλείσει ακόμη οι χωματερές.».

«Με το θέμα έχουν ασχοληθεί πολλοί επιστήμονες και με σειρά μελετών έχουν αναδείξει το περιβαλλοντολογικό έγκλημα που πάει να γίνει στην εν λόγω περιοχή. Μελέτες που μάλλον ύποπτες, διαπλεκόμενες με οικονομικά συμφέροντα σκοτεινές δυνάμεις δεν έλαβαν υπόψη τους» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ενώ υποστήριξε πως πρόκειται για «δυνάμεις που με την κάλυψη των οργάνων του αστυνομικού αποκλεισμού με αυτήν την κίνηση της πολιτείας, τώρα σπέρνουν το φόβο και την τρομοκρατία στους κατοίκους με παράλληλες παρεμβάσεις και στις όχθες του ποταμού».

Ο κ. Νικολόπουλος απευθυνόμενος στους τότε αρμόδιους υπουργούς προχώρησε σε ερωτήσεις:

«1. Γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη όλες εκείνες οι απαραίτητες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις;

2. Γιατί παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει απαγορεύσει την δημιουργία ΧΥΤΑ στη θέση Παπανικολού δεν λαμβάνεται υπόψη η οδηγία αυτή ; Να κατατεθεί.

3. Σε μια περιοχή με τόσο πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα, με πια επιστημονική λογική και περιβαλλοντική ευαισθησία πάει να πραγματοποιηθεί ΧΥΤΑ;

4. Η περιοχή πριν λίγο καιρό είχε πλημμυρίσει από βροχές. Εάν εκεί λειτουργούσε ο ΧΥΤΑ όπως είναι επόμενο όλα τα απορρίμματα θα κατέληγαν στον ποταμό Φοίνικα και από εκεί στην θάλασσα;

5. Τις επιπτώσεις τις έχετε σκεφτεί, τις έχετε υπολογίσει και μαζί τις προσωπικές ποινικές ευθύνες που αναλαμβάνετε εσείς και όσοι υπηρεσιακοί παράγοντες βάζουν την υπογραφή τους παρά και την φανερή και κραυγαλέα προειδοποίηση της φύσης και όλων ημών;

6. Υπάρχει υδρογεωλογική μελέτη;

7. Ποτέ έγινε και από ποιον;

8. Έγινε πριν αρχίσει το εν λόγο έργο; Να κατατεθεί.

9. Έχετε λάβει υπόψη σας τις ενστάσεις και τα επιχειρήματα των κατοίκων; Εάν ναι ποια είναι η απάντηση σας, τεκμηριωμένη; Να κατατεθεί.

10. Το γεγονός ότι έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν σας συγκινεί καθόλου;

11. Δεν σας απασχολεί ότι διασύρεται στην Ευρώπη όλη η χώρα;

12. Με ποια δικαιοδοσία, με ποια απόφαση, με τίνος εντολή, προχώρησαν σε παρεμβάσεις στις όχθες του ποταμού Φοίνικα κατά παράβαση του συντάγματος και της νομοθεσίας που ρητά απαγορεύουν τέτοιες ενέργειες προκαλούν πολλά ερωτήματα που οφείλεται να απαντήσετε.».

Τέλος, καλεί τους αρμόδιους να πάρουν μία επίσημα υπεύθυνη θέση και να ρίξουν φως στην υπόθεση.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved