ΕΛΛΑΔΑ

Αναίρεση του βουλεύματος για Εφραίμ, Αρσένιο, Πελέκη

Αναίρεση του βουλεύματος για Εφραίμ, Αρσένιο, Πελέκη

Αναίρεση κατά του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη ο ηγούμενος Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, ησύζυγοςτου πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, Αικατερίνη Πελέκη και άλλοι 11 κατηγορούμενοι για την υπόθεση των «ιερών» ανταλλαγών μεταξύ Μονής Βατοπεδίου και δημοσίου άσκησε ηΕισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Τη σχετική αίτηση -η οποία θα συζητηθεί προσεχώς- υπέβαλαν ο ηγούμενος Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος και το δικηγορικό γραφείο Δημήτρη Πελέκη υποστηρίζοντας ότι το επίμαχο βούλευμα πάσχει από έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας και μη ορθή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου.

Ειδικότερα στην αίτηση τονίζεται ότι δεν θεμελιώνεται με επαρκή αιτιολογία το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας το οποίο αποδίδεται στους δύο μοναχούς, αφού δεν εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο έπεισαν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις ανταλλαγές.

Ακόμα, υποστηρίζεται ότι ο πρόσφατος νόμος 4170/2013 προβλέπει το ακαταδίωκτο για τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και μάλιστα ισχύει αναδρομικά, καθώς η ρύθμιση του εν λόγω νόμου είναι ευμενέστερη.

Για την περίπτωση της συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη τονίζεται ότι το βούλευμα πάσχει από έλλειψη αιτιολογίας, διότι δεν αναλύεται πώς γνώριζε ότι τα ακίνητα δεν ήταν της Μονής.