ΕΛΛΑΔΑ

Νέα έρευνα για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου

Νέα έρευνα για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου

Νέα έρευνα για την υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» μεταξύ Μονής Βατοπαιδίου και δημοσίου ξεκινά η δικαιοσύνη, με αφορμή ανώνυμη αναφορά που στάλθηκε στον Άρειο Πάγο από μέλη, όπως ισχυρίζονται- του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Σύμφωνα με την αναφορά αυτή, το 2011 η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου πρότεινε στο ελληνικό δημόσιο να συμβιβαστούν, δηλαδή να ανταλλάξουν εκ νέου τα επίμαχα ακίνητα.

Δηλαδή να επιστρέψει στην κυριότητα της Μονής, η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις και το δημόσιο να πάρει πίσω τα αποκαλούμενα «ακίνητα φιλέτα».

Όμως, παρά τη θετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ, το υπουργείο Οικονομικών που είναι αρμόδιο, δεν ανταποκρίθηκε.

Στην καταγγελία αναφέρεται ότι από τις παραλείψεις αυτές ενδεχομένως έχει τελεστεί το αδίκημα της «απιστίας» καθώς αντί της εκ νέου ανταλλαγής, άρα και άμεσης αποκατάστασης της όποιας ζημίας του δημοσίου, επιλέχθηκε η χρονοβόρα δικαστική διαδικασία.

Βάσει αυτής της αναφοράς ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι οι ενέργειες του δημοσίου προκάλεσαν οικονομική ζημία όπως ισχυρίζονται οι συντάκτες της αναφοράς.

Διαβάστε επίσης:

Αναίρεση του βουλεύματος για Εφραίμ, Αρσένιο, Πελέκη

14 άτομα στο εδώλιο για τις «ιερές ανταλλαγές» της Μονής Βατοπεδίου