ΕΛΛΑΔΑ

Τη Δευτέρα στον εισαγγελέα ο Πελεγρίνης - Άγνωστη η τύχη του εξαμήνου

Τη Δευτέρα στον εισαγγελέα ο Πελεγρίνης - Άγνωστη η τύχη του εξαμήνου

Για «αήθη επίθεση» κάνει λόγο ο πρύτανης του ΕΚΠΑ - Στο ΕΜΠ οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών θα εμφανιστεί τη Δευτέρα ως ύποπτος για τη διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Ο κ. Πελεγρίνης καλείται σε ανωμοτί κατάθεση, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ στην οποία καταλογίζονται ευθύνες στον πρύτανη για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο.

Πελεγρίνης: Δέχομαι αήθη επίθεση

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης κάνει λόγο για «αήθη επίθεση».

8F27BCAD17ACFD01CDF93954AE76B97A

«To Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εγώ προσωπικά δεχόμεθα αήθη επίθεση από ορισμένους κύκλους που απεργάζονται σκοτεινά σχέδια», αναφέρει ο πρύτανης και προσθέτει:

«Δηλώνω ότι θα υπερασπιστώ το κύρος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την τιμή και την υπόληψή μου, εκεί που κάθε Έλληνας πολίτης δικαιούται. Δεν προτίθεμαι τώρα να απαντήσω δημόσια και με συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία στους συκοφάντες μου. Θα το πράξω σύντομα στα αρμόδια όργανα και δημόσια. Επαφίεμαι στην πανεπιστημιακή κοινότητα για αποφασίσει για την τύχη του πρύτανή της».

Αρβανιτόπουλος: Το εξάμηνο μπορεί να κερδηθεί

«Δεν θα δεχτούμε εκπτώσεις όσον αφορά τις 13 εβδομάδες που απαιτούνται για κάθε εξάμηνο» δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό «Βήμα FM» προσθέτοντας ότι το εξάμηνο μπορεί να κερδηθεί.

k-arvanitopoulos

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η πολιτεία θέτει το νομικό πλαίσιο και το νομικό πλαίσιο είναι σαφές και δεν πρόκειται να αλλάξει. Δηλαδή, ότι απαιτείται το ελάχιστο των 13 εβδομάδων για κάθε εξάμηνο και δύο-τρεις εβδομάδες για κάθε εξεταστική. Αυτό δεν αλλάζει. Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν θα αλλοιωθεί. Το αυτοδιοίκητο ορίζει πως την ευθύνη για την οριοθέτηση του εξαμήνου την έχουν οι γενικές συνελεύσεις των τμημάτων. Συγκεκριμένα 13 και 13 εβδομάδες ημερολογιακά, και δύο έως τρεις εβδομάδες για κάθε εξεταστική. Θα μπορούσε να πεί κανείς ότι με την έναρξη των προγραμμάτων στο Καποδιστριακό από τη Δευτέρα, η εκπαιδευτική διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουλίου και το εξάμηνο θα κερδηθεί. Σε κάθε περίπτωση, αυτό εναπόκειται στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο» σημείωσε.

Απορρίφθηκε το ενδεχόμενο επιστράτευσης των διοικητικών των ΑΕΙ

Τη στήριξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για τις όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για την επίλυση της κρίσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έλαβε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάστηκαν ήταν κι αυτό της επιστράτευσης των διοικητικών υπαλλήλων σε περίπτωση που συνεχιστεί η απεργία τους, ως ύστατη λύση προκειμένου να μην χαθεί το εξάμηνο. Ωστόσο, απορρίφθηκε κατηγορηματικά, όπως τόνιζαν πηγές προσκείμενες στον υπουργό Παιδείας.

ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΜΠ

Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών με την απεργιακή επιτροπή να τάσσεται υπέρ δυο νέων 24ωρων απεργιών, για την Παρασκευή και τη Δευτέρα, και το προεδρείο του συλλόγου να αποχωρεί καταγγέλλοντας τη διαδικασία και δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι του ΕΚΠΑ σκοπεύουν αύριο να εργαστούν κανονικά.

images

Η απόφαση υπέρ της απεργίας λήφθηκε διά βοής και περιλαμβάνει επίσης τη συνέχιση του διαλόγου με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο με διαπαραταξιακή επιτροπή των υπαλλήλων. Ο υπουργός Παιδείας έχει διαμηνύσει πάντως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διάλογος όσο είναι κλειστό το πανεπιστήμιο.

Στο μεταξύ, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους κι έτσι θα επιστρέψουν στην εργασία τους από τη Δευτέρα. Σημειώνεται ότι στο ΕΜΠ λειτουργούν ήδη οι έξι από τις εννέα σχολές του ιδρύματος.

Διαβάστε επίσης:

Ανάκληση της πειθαρχικής δίωξης Πελεγρίνη ζητά η Σύνοδος των πρυτάνεων

Συμβ. Πανεπιστημίου Αθηνών: Δριμύ «κατηγορώ» κατά Πελεγρίνη

Νέα έκκληση Αρβανιτόπουλου στους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ

Ο Αρβανιτόπουλος στέλνει τελικά στο Πειθαρχικό τον Πελεγρίνη

Την μη παραπομπή του Πελεγρίνη αποφάσισε η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ

Πελεγρίνης: Πέμπτη φάλαγγα του Φράνκο το Συμβούλιο του ΕΚΠΑ