ΕΛΛΑΔΑ

Ανάδειξη Ιστορικού Αρχείου υπηρεσίας Στρατιωτικών Αρχείων

Ανάδειξη Ιστορικού Αρχείου υπηρεσίας Στρατιωτικών Αρχείων

Στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών έγινε χθες ημερίδα με τίτλο «Ψηφιοποίηση, Τεκμηρίωση και Ανάδειξη του Ιστορικού Αρχείου της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Αρχείων», με συνδιοργανωτές τη Διεύθυνση Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Αθανάσιος Δαβάκης και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος κ. Αθανάσιος Τσέλιος.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και υλοποιήθηκε από την ένωση εταιριών GLOBO Technologies – AMS.

Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνουν:

- την ψηφιοποίηση, ψηφιακή επεξεργασία και τεκμηρίωση του αρχείου της Υ.Σ.Α. για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, με σκοπό τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου του στους πολίτες

- την ανάπτυξη διαδικτυακού τόπου για την προβολή του ψηφιοποιημένου υλικού στο παγκόσμιο κοινό, το οποίο δεν έχει τη δυνατότητα να το επισκεφθεί ή επιθυμεί να εμβαθύνει σ’ αυτό

- την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών Δημόσιας Διοίκησης για τον πολίτη (ηλεκτρονική αίτηση έκδοσης πιστοποιητικών), με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης.

Το υλικό που ψηφιοποιήθηκε, ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια σελίδες εντύπου αρχείου, 74 χιλιάδες μικροφωτογραφίες ατομικών εγγράφων αποστράτων στελεχών και 1,5 εκατομμύρια λήψεις μικροφίλμ από το αρχείο του Στρατού.