ΕΛΛΑΔΑ

Aντίστροφη μέτρηση για τους «αιώνιους» φοιτητές

Aντίστροφη μέτρηση για τους «αιώνιους» φοιτητές

Η αντίστροφη μέτρηση για την εκκαθάριση των «αιωνίων» φοιτητών από τα μητρώα ξεκίνησε.

Οι φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τα ελάχιστα έτη σπουδών είναι περίπου 180.000, έναντι των 170.000 που φοιτούν κανονικά.

Σε 70.000 υπολογίζονται οι «αιώνιοι» των ΤΕΙ. Μάλιστα, η παρουσία των «αιωνίων» στα μητρώα αποτελεί «αγκάθι» για την αξιολόγηση των Ιδρυμάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας.

Αύριο το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανοίγει πάλι, μετά τρεις μήνες, με μέγα ζητούμενο το τι μέλλει γενέσθαι με το εξάμηνο σπουδών.

Χρόνος σπουδών και χρονοδιαγράμματα διαγραφών
Το εύρος της επιμήκυνσης του χρόνου σπουδών εξαρτάται από το ακαδημαϊκό έτος στο οποίο εισήχθη ένας φοιτητής. Για τους φοιτητές και σπουδαστές που εισήχθησαν, μετά την ψήφιση του νόμου-πλαισίου ισχύουν τα εξής:

Μετά το πέρας της περιόδου κανονικής φοίτησης, που ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών της σχολής, προσαυξημένο κατά τέσσερα εξάμηνα, οι φοιτητές μπορούν να εγγραφούν στα εξάμηνα μόνον, εφόσον πληρούν τους όρους συνέχισης της φοίτησης που καθορίζονται στον οργανισμό του κάθε ιδρύματος.

Για τους φοιτητές μερικής φοίτησης, μπορούν εάν χρειαστεί να πάρουν το πτυχίο σε διάστημα διπλάσιο από αυτό που προβλέπει το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος. Εάν, για παράδειγμα, οι σπουδές σε ένα τμήμα διαρκούν 4 χρόνια, τότε ο φοιτητής μερικής φοίτησης μπορεί να σπουδάσει έως και 8 χρόνια και εάν μέχρι τότε δεν έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του, θα διαγράφεται.

FOITTTT

Οι ρυθμίσεις που ισχύουν για τους παλιούς
Για τους φοιτητές που ήταν εγγεγραμμένοι στα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας, πριν από την ψήφιση του νόμου, προβλέπονται διαφορετικές ρυθμίσεις, ανάλογα με το έτος εισαγωγής.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα εφημερίδας, φοιτητές οι οποίοι εισήχθησαν σε κάποιο τμήμα της ανώτατης εκπαίδευσης, πριν από το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004, θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους, μέχρι τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015. Αναφορικά με τους φοιτητές που έχουν εγγραφεί τα ακαδημαϊκά έτη 2004-2005, 2005-2006 και 2006-2007, θα πρέπει, σύμφωνα με το νόμο, να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους μέχρι τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015.

Σχετικά με όσους εγγράφηκαν από το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 έως και το 2010-2011, θα ισχύσουν κατά περίπτωση τα εξής:

Όσοι εγράφησαν το 2007-2008 θα μπορούν να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους μέχρι τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015.
Όσοι εγράφησαν το 2008-2009 θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν το πτυχίο τους μέχρι το 2015-2016.
Όσοι εισήχθησαν το 2009-2010 θα ολοκληρώνουν τις σπουδές τους μέχρι το 2016-2017.
Όσοι εισήχθησαν το 2010-2011 θα ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους μέχρι τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018.
Μέριμνα για όσους εργάζονται

Ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους φοιτητές υπάρχει στο νέο νόμο-πλαίσιο. Ειδικότερα, προβλέπεται πως οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα, έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης, ύστερα από αίτησή τους που εγκρίνεται από την κοσμητεία της σχολής.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι φοιτητές μπορούν, ύστερα από αίτησή τους προς την κοσμητεία της σχολής τους, να διακόψουν τη φοίτησή τους. Από τον οργανισμό του ιδρύματος καθορίζεται η διαδικασία διαπίστωσης της διακοπής της φοίτησης, τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση και ο μέγιστος χρόνος της διακοπής, καθώς και η δυνατότητα της κατ' εξαίρεση υπέρβασης του χρόνου αυτού.

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Παιδείας: Πώς δε θα χαθεί το εξάμηνο

Ανοίγουν μετά από μήνες Πολυτεχνείο και Νομική

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία του υπ. Παιδείας για την εξεταστική περίοδο

Ρoή Ειδήσεων