ΕΛΛΑΔΑ

Δεκαπέντε εντάλματα σύλληψης για τo Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Δεκαπέντε εντάλματα σύλληψης για τo Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Δεκαπέντε εντάλματα σύλληψης σε βάρος γνωστών επιχειρηματιών και πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της διοίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εξέδωσε ο ανακριτής διαφθοράς Γεώργιος Ανδρεάδης και η επικεφαλής των εισαγγελέων Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, σχετικά με την υπόθεση των επισφαλών δανείων που είχε εκδόσει το ίδρυμα και τα οποία είχαν αποτελέσει το αντικείμενο εκτεταμένης και πολύμηνης έρευνας της Δικαιοσύνης.


Την διερεύνηση της υπόθεσης είχε αναλάβει η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου, η οποία είχε ζητήσει και είχε λάβει τα δύο σχετικά πορίσματα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Τράπεζας της Ελλάδος. Μετά την ολοκλήρωση της πολύμηνης εισαγγελικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι στοιχειοθετούνται αξιόποινες πράξεις και προχώρησε η διαδικασία της έκδοσης των ενταλμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχει συλληφθεί ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Μάριος Βαρότσης, ενώ μεταξύ αυτών που αναζητούνται είναι οι Άγγελος Φιλλιπίδης, Κλέων Παπαδόπουλος, (πρώην διοικητές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου), ο επιχειρηματίας Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα, ο Κύπριος εφοπλιστής Μιχάλης Έλληνας, ο Χ. Σιγανός (πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΤΤ) και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται στο νοσοκομείο με λοίμωξη.

Τα δάνεια αυτά φέρονται να δόθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις και με χαριστικούς όρους από την προηγούμενη διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, την περίοδο από το 2006 έως το 2011.

Συνολικά στην υπόθεση εκτιμάται ότι εμπλέκονται τουλάχιστον 20 άτομα που βαρύνονται με αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, όπως απιστία, απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ηθική αυτουργία και συνέργια στα παραπάνω αδικήματα. Σύμφωνα με τη δικογραφία, η ζημιά φέρεται να ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον περασμένο Ιούλιο, το πάρτι είχε εντοπίσει η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και η «μαύρη τρύπα» υπολογίζεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ.

Τα χρηματικά ποσά εκτιμάται ότι μεταφέρθηκαν και διακινήθηκαν μέσω του τραπεζικού συστήματος με τρόπο ώστε να κρυφτεί η εγκληματική τους προέλευση, αλλά και για να δεσμευτούν τα χρήματα, καθώς - όπως αναφέρεται - «το εγκληματικό προϊόν απεκρύβη τελικά και δεν είναι δυνατή δέσμευσή του».

Η αρχή έγινε με την αποκάλυψη δύο συμβάσεων ομολογιακών δανείων, τις οποίες το ΤΤ σύναψε στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου 2009, για ποσά 7.000.000 και 10.000.000 ευρώ αντίστοιχα, με την εταιρεία «C and C International Ανώνυμος Εταιρεία, Εμπορική, Ξενοδοχειακή, Τουριστική και Εταιρεία Συμμετοχών», συμφερόντων των επιχειρηματιών Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Αρχή, εκτός από τα δάνεια των 17 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία - σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό πόρισμα - «έχουν καταστεί ανεπίδεκτα εισπράξεως», το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φέρεται ότι χρηματοδότησε για δεύτερη φορά τρεις ακόμη εταιρείες των ίδιων επιχειρηματιών με ποσά συνολικού ύψους 2.385.000 ευρώ.

Το συνολικό ύψος της ζημιάς του ΤΤ υπολογίζεται σε 19.885.000 ευρώ, ενώ το σχετικό πόρισμα της Αρχής αποτελεί «πιλότο» για τη συνέχεια της έρευνας και τον εντοπισμό και των υπολοίπων χαριστικών δανείων, που δόθηκαν σε «φίλους και ημέτερους» από τις διοικήσεις και άλλων τραπεζών και φέρονται να ανέρχονται σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ!

Διαβάστε επίσης:

Εντάλματα σύλληψης για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Δέκα νέες κλήσεις για τα υποβρύχια!

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΤ: Προσοχή στους νέους Διευθυντές

Το πόρισμα – καταπέλτης για Γριβέα και το πάρτυ 500 εκατ.

Ο Ανδρίκος, ο Γριβέας, η Βάτσικα, η Ελβετία και τα 15 εκατ. ευρώ