ΕΛΛΑΔΑ

Αύριο η συνάντηση ΓΣΕΕ εργοδοτών

Αύριο η συνάντηση ΓΣΕΕ εργοδοτών

Για αύριο, Παρασκευή, στις 11.00 το πρωί έχει προγραμματισθεί η πρώτη συνάντηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση που απέστειλε η Συνομοσπονδία προς τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), για την έναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη νέα εθνική γενική σύμβαση εργασίας.

Η ΓΣΕΕ ζητά την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα προ του μνημονίου επίπεδα, καθώς και την επαναφορά των επιδομάτων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα η Συνομοσπονδία διεκδικεί:

- Κατώτατο όριο ημερομισθίου εργατοτεχνίτη (-τριας), χωρίς προϋπηρεσία, 33,57 ευρώ.

- Κατώτατο όριο μισθού υπαλλήλου, χωρίς προϋπηρεσία, 751,29 ευρώ.

- Άρση της άνισης μισθολογικής μεταχείρισης σε βάρος των νέων εργαζομένων με μόνο κριτήριο την ηλικία κάτω των 25 ετών.

- Διατήρηση του 13ου και του 14ου μισθού, επίδομα γάμου 10%, μέχρι τρεις τριετίες με 10% για προϋπηρεσία των υπαλλήλων και μέχρι έξι τριετίες με 5% για προϋπηρεσία εργατοτεχνιτών.

- Διατηρητική ρήτρα ότι όλοι, ανεξαιρέτως, οι όροι εργασίας, που θεσπίσθηκαν με τις προηγούμενες Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και τις αντίστοιχες Διαιτητικές Αποφάσεις, όπως ίσχυαν κατά τη διαδοχή τους, αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξακολουθούν να ισχύουν.

- Επαναρρύθμιση της γονικής άδειας (μειωμένου ωραρίου), που είχε καθορισθεί με προηγούμενες Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., ώστε και ο πατέρας να έχει αυτοτελώς το ίδιο δικαίωμα.

Διαβάστε επίσης:

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλει η ΓΣΕΕ