Θεσσαλονίκη: Ραγίζει το Παλατάκι στην Κρήνη

Newsbomb

Πρόβλημα καθίζησης του εδάφους αντιμετωπίζει το Κυβερνείο στην Κρήνη της Καλαμαριάς, όπως διαπιστώνει μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ανοίγοντας νέα πληγή στο ιστορικό κτίριο.

Η βασικότερη αιτία είναι η διάβρωση του εδάφους από την πλευρά της θάλασσας, η οποία κατατρώει μέρα με τη μέρα το ακρωτήρι του μικρού εμβόλου, όπως περιγράφεται και στη μελέτη που έχει παραδοθεί εδώ και ένα χρόνο από το ΑΠΘ στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Την ίδια ώρα προμελέτη των τεχνικών υπηρεσιών του ΥΜΑ-Θ επιβεβαιώνει την κακή κατάσταση της πάλαι ποτέ βασιλικής κατοικίας στη Θεσσαλονίκη.

Το διώροφο κτίριο δεν είναι πλέον επισκέψιμο, αφού αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ασφάλειας. Πέρα από τον προθάλαμο του κτιρίου, ο οποίος είναι ακόμη σε σχετικά καλή κατάσταση ο δεύτερος όροφος έχει χτυπηθεί καίρια από την υγρασία και τη φθορά του χρόνου. Οι υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ οι πεσμένοι σοβάδες και οι φουσκωμένοι τοίχοι δίνουν την εικόνα ερειπίου. Τα συστήματα θέρμανσης δεν λειτουργούν πια, η σκουριά αλλοιώνει μέρα με τη μέρα τα μέταλλα στις πόρτες, ενώ τα κακοσυντηρημένα αετώματα μένουν να θυμίζουν την «ανακτορική» αρχιτεκτονική του και την παλιά του αίγλη.

Ο,τι πολύτιμο κοσμούσε το σπίτι, όπως πίνακες, χαλιά, έργα τέχνης και αντικείμενα μουσειακής αξίας, έχουν απομακρυνθεί από το Κυβερνείο και όσα έπιπλα έχουν απομείνει είναι πακεταρισμένα. Τελευταίος ένοικος στο Κυβερνείο ήταν ο εκ Κοζάνης υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή, Νίκος Τσιαρτσιώνης. Το 2006 ο διάδοχός του Γιώργος Καλαντζής «σφράγισε» το ιστορικό μνημείο για να ανακαινιστεί. Μια ανακαίνιση όμως που ποτέ δεν έγινε. Εκτοτε το κτίριο, αν και όλοι οι υπουργοί που πέρασαν από το ΥΜΑ-Θ προσπάθησαν να δώσουν λύση, παραμένει εγκαταλελειμμένο, παλεύοντας με τη φθορά του χρόνου.

Απαγορευτικό το κόστος ανακατασκευής

Παρεμβάσεις ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ περίπου απαιτούνται σήμερα, προκειμένου το Παλατάκι να γίνει και πάλι λειτουργικό, σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες του ΥΜΑ-Θ, το οποίο έχει αναλάβει και τη διαχείριση του κτιρίου. «Θα παραμείνει κλειστό και φέτος. Δεν υπάρχει δυνατότητα επισκευών αυτήν τη στιγμή για τον εσωτερικό χώρο. Η αποκατάσταση θέλει λεφτά και τα λεφτά δεν υπάρχουν. Δεν μπορούμε σε μια περίοδο που ο κόσμος δεν έχει να φάει να ξοδεύουμε χρήματα για να κάνουμε ανακαίνιση το Παλατάκι», αναφέρει ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου. Και συμπληρώνει: «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες εξεύρεσης χρηματοδότησης είτε από το επόμενο ΕΣΠΑ είτε από φορείς και ιδρύματα για να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε προς όφελος των πολιτών». Προγραμματική σύμβαση συντήρησης του κτιρίου είχε υπογραφεί το 2006 μεταξύ ΥΜΑ-Θ και νομαρχίας Θεσσαλονίκης η οποία ανέβαζε το κόστος της παρέμβασης σε 3.800.000 ευρώ. Ούτε όμως και αυτή δεν προχώρησε τότε. Λίγο αργότερα η υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε μη νόμιμη τη σύμβαση εξαιτίας της διαδικασίας που ακολουθήθηκε.

Τα τελευταία χρόνια, τους θερινούς μήνες δήμος Καλαμαριάς και ΥΜΑ-Θ συντηρούν τον προαύλιο χώρο και τον κήπο του κτιρίου φιλοξενώντας πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και φιλανθρωπικές δράσεις εθελοντικών οργανώσεων και φορέων. «Θέλουμε να παραδοθεί το Κυβερνείο στο δήμο Καλαμαριάς. Βρίσκεται στα διοικητικά όριά μας και αποτελεί συνέχεια του στρατοπέδου Κόδρα. Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε τα λειτουργικά έξοδά του. Μπορεί να μετατραπεί σε έναν πολυχώρο πολιτισμού για όλη την πόλη», αναφέρει από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης.

Από το 1950
Η ιστορία του κτιρίου ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν άρχισε να κατασκευάζεται από το υπουργείο Δημοσίων Εργων σε έκταση που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, προοριζόταν για Κυβερνείο. Το κτίσμα έχει συνολικά εμβαδό 1.200 τ.μ. Χωρίζεται σε δύο επίπεδα, διαθέτει υπόγειο όπου λειτουργούσαν μαγειρεία, πλυσταριό και αποθήκες. Βασίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Χριστόπουλου και θεωρείται ως χαρακτηριστικό δείγμα «ανακτορικής» νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, με προπύλαιο και περιστύλιο αποτελούμενο από ιωνικούς κίονες. Στο οικόπεδο, εμβαδού περίπου 15 στρεμμάτων, δημιουργήθηκαν κήποι, εκκλησάκι, ελικοδρόμιο και πρόσβαση στη θάλασσα, όπου υπήρχε μικρή μαρίνα ελλιμενισμού.

Το 1962 με νόμο παραχωρήθηκε για χρήση ως κατοικία του εκάστοτε υπουργού Βορείου Ελλάδος, αλλά έναν χρόνο μετά δόθηκε για χρήση στη βασιλική οικογένεια, η οποία όμως το χρησιμοποίησε μόνο για μία διανυκτέρευση, καθώς προτιμούσε το ξενοδοχείο «Μεντιτερνέ» στην Παλιά Παραλία. Το 1968 δόθηκε πίσω η χρήση του ακινήτου στο υπουργείο Βορείου Ελλάδος.

Thes-sok

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Προβλήματα από έντονη βροχόπτωση

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved